«Γιατί τον σκότωσαν, γιατί, τον γελαστό τον ποιητή…»

Στις 19 του Αυγούστου 1936, ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του φασιστικού καθεστώτος του δικτάτορα Φράνκο.

Ισπανός, μα η ποίησή του πανανθρώπινη. Το έργο του διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφράστηκε, μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε και, ο ίδιος, όπως ζωντανός,  αγαπήθηκε με πάθος και μισήθηκε και νεκρός, σαν όλους τους αληθινά μεγάλους.

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας με θαυμαστό έργο, που με τη ζωή και το έργο του μας έφερε κοντά στην  Ισπανία του μόχθου και της προόδου.

Γεννήθηκε στις 5 του Ιούνη 1898 από  εύπορη και μορφωμένη οικογένεια. Παρόλο που είχε εξασφαλισμένη μια ζωή με ανέσεις, όταν αντίκρισε τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής της μεγάλης μάζας των Ισπανών και συνειδητοποίησε τους νόμους τις εκμετάλλευσης, άλλαξε ρότα και τράβηξε στο πλευρό των καταπιεσμένων.

Σπούδασε φιλοσοφία, λογοτεχνία και νομικά, λάτρευε τη μουσική (ήταν καλός πιανίστας), μα το γράψιμο ήταν η κλίση και η μεγαλύτερη αγάπη του, και μαζί το βήμα απ’ όπου θα εναντιωνόταν απέναντι στον πόλεμο και το αντιδραστικό πλαίσιο της καθολικής εκκλησίας.

Ακούστε τον Λόρκα να παίζει πιάνο:

Στα τριάντα ένα του, τη χρονιά που ξεσπάει το «κραχ» θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Αυτό το ταξίδι θα σταθεί η αφορμή για να προσεγγίσει ο ποιητής, από μαρξιστική σκοπιά πια, την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, που «άνθιζε» στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Εκεί, στη Νέα Υόρκη θα μπει στον κόσμο του θεάτρου.

Δυο χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στην Ισπανία και θα ξεκινήσει περιοδείες με θίασο. Το ανέβασμα του έργου του Λόρκα «Γέρμα» θα προκαλέσει  την οργισμένη αντίδραση των φασιστών.  Ο Λόρκα έχει περάσει στο στόχαστρο της αντίδρασης.

Τον Ιούλη του 1936 ο στρατηγός Φράνκο καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία. Στις 19 του Αυγούστου ο Λόρκα τουφεκίζεται πισώπλατα από φασίστες παρακρατικούς στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα.

Στη γλώσσα μας το έργο του Λόρκα μεταφράστηκε και αποδόθηκε από σπουδαίους μεταφραστές και ποιητές και είναι πολλά τα ποιήματά του  που μελοποιήθηκαν, και τραγουδιούνται απ’ το λαό μας. Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κατέχει δικαιωματικά θέση ανάμεσα στους ποιητές μας που μίσησαν την αδικία και αντιτάχτηκαν στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίπλα στους  πανάξιους και δοξασμένους ποιητές που γέννησε αυτός ο τόπος. Τόσο που να τον νιώθουμε έναν δικό μας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: