«Διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό…»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Σαν σήμερα, στις 13 του Μάρτη 1900, γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο μεγάλος Έλληνας Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης ήταν το πραγματικό του όνομα).

Γιος του διακεκριμένου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιου Σεφεριάδη,ο ποιητής μεγάλωσε μέσα σε προοδευτικό δημοκρατικό περιβάλλον, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και σταδιοδρόμησε στο διπλωματικό κλάδο (υπηρέτησε σε διάφορες χώρες) και ως πρεσβευτής στο Λονδίνο.

Από το 1918 θα εκδηλωθεί η αγάπη του για την ποίηση και θ’ αρχίσει να γράφει στίχους. Στα χρόνια των σπουδών του έρχεται σε άμεση επαφή με τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας που πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1963.

Μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα ο Σεφέρης κράτησε αρχικά στάση περιφρονητικής σιωπής, για να περάσει γρήγορα στη δημόσια καταδίκη του καθεστώτος με τη γνωστή του δήλωση το 1969.

Στις 28 του Μάρτη 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας. Η δήλωσή του μεταδόθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την Ντόιτσε Βέλε. Γι’ αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.

Στα ελληνικά γράμματα ο Γιώργος Σεφέρης εμφανίστηκε το 1931, με την ποιητική συλλογή Στροφή. Εκτός από το πλούσιο ποιητικό έργο του, ο Σεφέρης διακρίθηκε και ως  δοκιμιογράφος, ενώ υπήρξε και μεταφραστής, κυρίως έργων του Αμερικανού ποιητή Τόμας Έλιοτ.

Ποιήματα του Σεφέρη έχουν μελοποιηθεί από τους Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Ηλία Ανδριόπουλο, Δήμο Μούτση και άλλους συνθέτες.

Ο Γιώργος Σεφέρης έφυγε από τη ζωή στις 20 του Σεπτέμβρη 1971. Η κηδεία του, την επόμενη μέρα, πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης με ένα πλήθος Ελλήνων να τον αποχαιρετά, διεκδικώντας Ελευθερία και Δικαιοσύνη, στοιχεία πρωταρχικά στην ποίηση του νομπελίστα ποιητή.

«Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.»

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: