«Η ανιδιοτέλεια στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις» – Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Σόνια Ιλίνσκαγια

“Το έργο της αποτελεί πολύτιμη και αναντικατάστατη συμβολή στην έρευνα και ανάδειξη της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας στον 20ό αιώνα.”

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια της Σόνια Ιλίνσκαγια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το πολύτιμο έργο της την ακούραστη μελετήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας Σόνια Ιλίνσκαγια που “έφυγε” την Παρασκευή σε ηλικία 86 ετών.

Το έργο της αποτελεί πολύτιμη και αναντικατάστατη συμβολή στην έρευνα και ανάδειξη της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας στον 20ό αιώνα. Με βαθιά γνώση του αντικειμένου της ασχολήθηκε με τη διάδοση, μελέτη και μετάφραση της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας και της ποίησης, η οποία αποτέλεσε και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Μελέτησε και πρόβαλε ιδιαίτερα το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ενώ με πολλές μελέτες συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση του Κ. Καβάφη στο ρωσικό κοινό.

Η Σόνια Ιλίνσκαγια θεωρούσε τη λογοτεχνία ως βασική πηγή ηθικής παιδείας, ενώ το κυρίαρχο στοιχείο που κράτησε από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, όπως η ίδια είχε πει, ήταν “η ανιδιοτέλεια στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις”.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: