Ένας λογοτεχνικός περίπατος – ζωντανό μάθημα Ιστορίας για τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου…

Όπως έλεγε και η ίδια η Ζωρζ Σαρή, αν γράφει για τους παλιούς ηρωισμούς και την αυτοθυσία είναι για να δείξει ότι αυτοί μπορεί να είναι καθημερινοί, να γίνονται από τον καθένα, κι έτσι να εμπνεύσει στους σημερινούς τη διάθεση να παλέψουν κι οι ίδιοι ενάντια στην αδικία, σε μια κοινωνία που κάνει τα πάντα για να τους αποχαυνώσει…

Με πρωτοβουλία του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», διοργανώθηκε την Κυριακή 19 Νοέμβρη μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ένας λογοτεχνικός περίπατος, με βάση το βιβλίο «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, που είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νέας γενιάς.

Την ξενάγηση πραγματοποίησε η Έλενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στην πρώτη στάση του λογοτεχνικού περιπάτου, το Μουσείο αντιδικτατορικής πάλης στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μουσείο και να συζητήσουν με τον Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις μαθητών -κυρίως- για τις συνθήκες ζωής στην εξορία στη Γυάρο, τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές κ.ά.

Όπως σημειώθηκε εισαγωγικά, στην αφετηρία του περιπάτου, στο Πάρκο Ελευθερίας, «αρκετοί νέοι άνθρωποι σήμερα, μόνο στο άκουσμα της λέξης “διάβασμα”, βγάζουν φλύκταινες… Και δεν τους αδικούμε, αφού οι χώροι εκπαίδευσης έχουν γίνει ατέλειωτα εξεταστικά κέντρα παπαγαλίας, αποσπασματικών γνώσεων και σκόρπιων δεξιοτήτων, που δεν καλλιεργούν επουδενί την αγάπη για το διάβασμα. Το βιβλίο, όμως, αποτελεί “όπλο” στα χέρια μας. Η επαφή μας με το διάβασμα, η πρόσβαση στο καλό βιβλίο θέτει σε κίνηση την ανθρώπινη σκέψη, τη διευρύνει, την οξύνει κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εκμεταλλευτές και το σύστημά τους. Το βιβλίο γεμίζει τον νέο άνθρωπο με συναισθήματα, με ιδέες, αξίες, θετικά πρότυπα. Το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου και ειδικότερα στην περίοδο της εφηβείας. Συμβάλλει στην ολοκλήρωσή του ως ανθρώπου που θα σκέπτεται, θα κρίνει, θα δρα. Γι’ αυτό τέτοιες επέτειοι είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό βιβλίο, να αγαπήσουν το διάβασμα, που συνήθως παρουσιάζεται σαν καθήκον και όχι σαν ψυχαγωγία. Να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να σκεφτούν και να προβληματιστούν, να βιώσουν μικρές και μεγάλες συγκινήσεις, που εμπλουτίζουν τον ψυχικό τους κόσμο και οξύνουν το πνεύμα τους. Η ΚΝΕ, με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως είναι και αυτός ο λογοτεχνικός περίπατος, με τις προτάσεις βιβλίων που παρουσιάζει στον “Οδηγητή” κ.λπ., φιλοδοξεί να μεταδώσει στους νέους το μικρόβιο του διαβάσματος, να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην πρώτη επαφή τους με το καλό βιβλίο».

Οι συμμετέχοντες στον λογοτεχνικό περίπατο ακολούθησαν τα ίχνη του βιβλίου «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, το οποίο παρουσιάζει γλαφυρά τα γεγονότα τις εφτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), που αποτελούν το χρονικό, πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετείται και αναπτύσσεται η πλοκή. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η 8χρονη Άννα, που δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, καθώς είχε ξημερώσει η 21η Απριλίου 1967 και η ζωή η δική της και όλης της οικογένειάς της αλλάζει δραματικά. Έγινε φανερό και από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια του λογοτεχνικού περιπάτου ότι η πρόθεση της συγγραφέα του βιβλίου είναι κυρίως να μιλήσει στα παιδιά και τους εφήβους για τη δικτατορία, την αντιδικτατορική πάλη και όχι να αφηγηθεί μια ιστορία ματαίωσης μια προσωπικής γιορτής, καθώς η πλοκή καθορίζεται από τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, παρουσιάζοντας με παραστατικότητα τη ζωή κατά τη διάρκεια της χούντας, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια κομμουνιστών, την ευρηματικότητα και αντοχή των αγωνιστών κ.ά. εξυπηρετώντας την ανάγκη να γίνουν γνωστοί και στο παιδικό και εφηβικό αναγνωστικό κοινό οι αντιστασιακοί αγώνες του λαού και της νέας γενιάς, με αποκορύφωμα τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Οι στάσεις του λογοτεχνικού περιπάτου είχαν και από μία ιστορία του βιβλίου να «διηγηθούν»:

Ο χώρος του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ), όπου γίνονταν φριχτά βασανιστήρια.

Ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη διασταύρωση Σταδίου και Κοραή, όπου φοιτητές κατάφεραν να κάνουν ένα ψυγείο να …μιλάει και να φωνάζει «Κάτω η χούντα».

Το «σφαγείο» στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου η Ζωρζ Σαρή περιγράφει το κολαστήριο της Ασφάλειας στα χρόνια της δικτατορίας, μέσω μιας κοπέλας που κατάφερε να γράψει σε μια χαρτοπετσέτα ένα γράμμα για τα βασανιστήρια που υπέστη.

Ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου, όπου ολοκληρώθηκε και ο λογοτεχνικός περίπατος, με την αφήγηση των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του λογοτεχνικού περιπάτου αναδείχθηκε πως το μυθιστόρημα για νέους στη χώρα μας οφείλει πολλά στη συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, όπως και στην Άλκη Ζέη. Τονίστηκε πως «τα μυθιστορήματά τους καλούν τους νέους ανθρώπους όχι να καταφύγουν σε κόσμους φανταστικούς ή ωραιοποιημένους, αλλά να μπουν μέσα στη ζωή, να κατανοήσουν την κοινωνία, να πάρουν θέση στα προβλήματα και να κρίνουν». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι «η Ζωρζ Σαρή, με τα μυθιστορήματα της προσέγγισε αγωνιστικά τα μεγάλα θέματα και μίλησε στους νέους με μια γλώσσα ειλικρινή, άφοβη και πειστική. Εξάλλου, όπως έλεγε και η ίδια, αν γράφει για τους παλιούς ηρωισμούς και την αυτοθυσία είναι για να δείξει ότι αυτοί μπορεί να είναι καθημερινοί, να γίνονται από τον καθένα, κι έτσι να εμπνεύσει στους σημερινούς τη διάθεση να παλέψουν κι οι ίδιοι ενάντια στην αδικία, σε μια κοινωνία που κάνει τα πάντα για να τους αποχαυνώσει…».

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε στους αγώνες του επόμενου διαστήματος, καθώς και στην εκδήλωση που προγραμματίζει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» για το λογοτεχνικό έργο της Ζωρζ Σαρή και της Άλκης Ζέη μέσα στον Δεκέμβρη.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: