Έφυγε από τη ζωή ο Κουβανός ποιητής Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ

Από νωρίς υπήρξε συνοδοιπόρος των Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ Κάστρο, αναλαμβάνοντας μια σειρά αξιώματα στη μετεπαναστατική Κούβα.

Έφυγε χθες από τη ζωή μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων στην Κούβα, ο Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, σε ηλικία 89 ετών. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη όχι μόνο τους συμπατριώτες του, αλλά και πολλούς διανοούμενους σε όλη τη Λατινική Αμερική, που εξέφρασαν τον πόνο τους για την απώλεια του μεγάλου ποιητή, δοκιμιογράφου και λογοτεχνικού κριτικού. Από τους βασικούς εκπροσώπους της κουβανικής πνευματικής ζωής στη χώρα του και το εξωτερικό, ο Ρεταμάρι υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος ” Casa de las Américas”, το οποίο στη λιτή του ανακοίνωση σημείωσε:

“Σήμερα το απόγευμα πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, πρόεδρος της Casa de las Américas. Με οικογενειακή απόφαση, θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα σκορπιστούν στη θάλασσα (…) Ο θάνατος του Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια για την κουβανική κουλτούρα”.

Από νωρίς υπήρξε συνοδοιπόρος των Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ Κάστρο, αναλαμβάνοντας μια σειρά αξιώματα στη μετεπαναστατική Κούβα. Το 1960 διορίστηκε πολιτιστικός σύμβουλος της Κούβας στο Παρίσι, αντιπρόσωπος στην 11η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1961, συντονιστής της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας, βουλευτής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης το διάστημα 1998 – 2013 και μέλος του Κρατικού Συμβουλίου.

Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, με πιο πρόσφατη τη βράβευσή τους στις αρχές του φετινού χρόνου με το διεθνές βραβείο Χοσέ Μαρτί, το οποίο του απένειμε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και στα ελληνικά, και είχαν κυκλοφορήσει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης, αρκετές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ανάμεσά τους και η ΕΣΣΔ, αλλά και στην Κορέα. Στην Κούβα ποιήματά του έχουν ηχογραφηθεί σε δική του απαγγελία και κυκλοφορούν σε σιντί.

Με πληροφορίες από telesur

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: