«Όταν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαμε να βρούμε αναπνευστήρες, η Κούβα παρήγαγε τον δικό της»

Σε θερμό κλίμα αλληλεγγύης, τιμής και ανταλλαγής πολύτιμης πείρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τους Κουβανούς συνδικαλιστές, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Αramis Fuente Hernandez (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Παρόλο που η Κούβα βιώνει επί δεκαετίες αποκλεισμούς κι εμπάργκο, το προσδόκιμο ζωής των Κουβανών είναι τα 78 έτη, γεγονός που οφείλεται στην πρόληψη η οποία αποτελεί τον πυρήνα του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν κουβανικού συστήματος Υγείας. Στον αντίποδα αυτής της φιλολαϊκής πολιτικής για την υγεία, για το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών, όπως και για την Ελλάδα, η ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν πρόληψη για το λαό αποτελεί άπιαστο όνειρο γιατί αντιμετωπίζεται ως «κόστος».

Με την παραπάνω, πρώτη, διαπίστωση ξεκίνησε σε θερμό κλίμα αλληλεγγύης, τιμής και ανταλλαγής πολύτιμης πείρας η συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με τους Κουβανούς συνδικαλιστές, στην οποίαπαρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Αramis Fuente Hernandez.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ και σ΄όσα ειπώθηκαν αναδείχθηκε η σύγκρουση δύο κόσμων. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου αφού πρώτα καταδίκασε τον απαράδεκτο πολύχρονο αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, παρουσίασε το αποτύπωμα των «πρότυπων» εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας στην πανδημία. Ανέφερε την αναλογία οικογενειακού γιατρού/πληθυσμού, όπου στην αποκλεισμένη Κούβα είναι 1 οικογενειακός γιατρός/800 κατοίκους, ενώ στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη αντιστοιχεί 1 γιατρός/3.800 κατοίκους και για την Ελλάδα «το ζητούμενο των αστικών κομμάτων είναι η παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας που ουδεμία σχέση έχουν με το κουβανικό σύστημα ΠΦΥ, όπου αντιμετωπίζεται το 80% των προβλημάτων υγείας του λαού, μέσω της καταγραφής του ιστορικού υγείας, των συνθηκών εργασίας, του συστήματος εκπαίδευσης».

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ξεχώρισε επίσης τη συμβολή της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας με διάφορους τρόπους, και όχι μόνο με την αποστολή μπριγάδων. «Όταν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαμε να βρούμε αναπνευστήρες, η Κούβα παρήγαγε τον δικό της», ανέφερε. Και εξιστόρησε τη μάχη που έδωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πανδημία «καθημερινά στο πλευρό των ασθενών και συγχρόνως στους δρόμους για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μέτρα προστασίας του λαού, καθώς οι χώροι δουλειάς υπήρξαν εκκολαπτήρια του ιού». Μίλησε για «τη μάχη που είναι σε εξέλιξη ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη». Το λόγο πήραν ακόμη ο γγ της ΟΕΝΓΕ Ν. Παπανικολάου και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα μετέφερε στη συζήτηση ο Ulises Guilarte de Nacimiento:

11.000 οικογενειακοί γιατροί και νοσηλευτές, είναι η βάση της ΠΦΥ. Η Κούβα μετρά 450 πολυκλινικές, 150 νοσοκομεία για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ έχουν αναπτυχθεί κρατικά εργοστάσια με αποκλειστικό σκοπό την επισκευή των υποδομών και των τεχνολογικών εξοπλισμών στο σύστημα Υγείας. Εχει αναπτυχθεί δίκτυο σε όλη τη χώρα οφθαλμολογικών κλινικών, ενώ το 35% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού προορίζεται για την υγεία του λαού!

Το συνδικάτο των εργαζομένων στην Υγεία είναι το δεύτερο πιο πολυπληθές, με 495.000 μέλη. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνει 29 κρατικά εργοστάσια «με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που διαθέτουμε, αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι διαθέτει ανθρώπους που έχουν γαλουχηθεί με τις πιο υψηλές αξίες της κουβανικής επανάστασης».

Εξέφρασε «τον απέραντο θαυμασμό για τους γιατρούς μας που επιδεικνύουν συνεχώς ένα πρωτόβουλο πνεύμα, κατάφεραν να φτιάξουν 5 υποψήφια εμβόλια. Το κράτος τους απένειμε τον υψηλότερο έπαινο με τίτλο “ήρωας της εργασίας”». Αναφέρθηκε στα 3 εμβόλια για τον κόβιντ που παρήγαγαν οι Κουβανοί επιστήμονες κι ενώ αναγνωρίστηκε η αποτελεσματικότητά τους από επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως, δεν εγκρίνονται από τον ΠΟΥ, «όταν η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του covid δεν ξεπερνά το 15% παγκοσμίως, όταν εκατομμύρια παιδιά περιμένουν να εμβολιαστούν. Και ο λόγος είναι ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Κούβα, η παραγωγή εμβολίων από πολυεθνικές».

Επισήμανε μερικές ακόμη συνέπειες του εγκληματικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, όπως είναι η εκτόξευση των τιμών για φάρμακα, εξοπλισμό κ.α, οι τεράστιες δυσκολίες στην εισροή πρώτων υλών για την κατασκευή φαρμάκων, η έλλειψη σε πάνω από 200 φάρμακα, αλλά και το συνολικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Κουβανών.

Κατήγγειλε την εκστρατεία συκοφάντησης των ιατρικών κουβανικών μπριγάδων από ιμπεριαλιστικά κέντρα, απαντώντας: «Οι γιατροί μας δεν πάνε για τουρισμό στις άλλες χώρες. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κοινότητες που δεν έχουν ούτε έναν γιατρό. Η πολύτιμη δουλειά τους επιβεβαιώνεται από την βελτίωση των δεικτών υγείας στην εκάστοτε κοινότητα. Έγιναν οφθαλμολογικές χειρουργικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης “θαύμα”, όπου χιλιάδες άνθρωποι ξανά/βρήκαν την όρασή τους. Ορισμένοι ήταν καταδικασμένοι να τη χάσουν ακόμη κι από απλές ασθένειες όπως τον “καταρράκτη”. Εμείς πάμε όπου μας ζητάνε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Στην Ιταλία για την αντιμετώπιση του covid, στη Σιέρα Λεόνε για τον έμπολα, στο Πακιστάν μετά τον σεισμό».

Και τέλος, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, γιατί όπως θύμισε εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η ιδέα – παρόλο που δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ – να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στις μπριγάδες των Κουβανών γιατρών.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: