Ενώ τα κρούσματα συσσωρεύονται το προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας παραμένει σε στάσιμα αν όχι σε μειωμένα επίπεδα – Ανακοίνωση Τριμελούς Επιτροπής ΕΙΝΗ ΓΝ Άρτας

Δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται, και επεκτείνονται και σε άλλες κλινικές και εργαστήρια, τα οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο δουλειάς χωρίς ούτε καν πρόσκαιρη ενίσχυση από τις δομές της 6ης ΥΠΕ, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε βάρδιες, ούτε καν οι διακομιδές.

Το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων επανερχόμαστε σε μια γνώριμη και δυσάρεστη κατάσταση για το νοσοκομείο της Άρτας: τα κρούσματα συσσωρεύονται την ίδια στιγμή που το προσωπικό παραμένει σε στάσιμα αν όχι σε μειωμένα επίπεδα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του ελλιπούς έως ανύπαρκτου σχεδιασμού της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικά το ΓΝ Άρτας δέχεται περιστατικά ανάλογα τριτοβάθμιων νοσοκομείων της περιοχής, με πολύ λιγότερο όμως προσωπικό. Η Παθολογική κλινική διαθέτει μόλις πέντε μόνιμους γιατρούς και έξι ειδικευόμενους, μετά την παραίτηση δύο νέων συναδέλφων μας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα λυπηρή, καθώς δυστυχώς το σύστημα υγείας απογοητεύει συναδέλφους που επέλεξαν να μείνουν και να παλέψουν, ενώ θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Όσο λυπηρή όμως είναι αυτή η εξέλιξη, άλλο τόσο είναι και αναμενόμενη: οι εννιά εφημερίες το μήνα, το γεγονός πως ένας άνθρωπος καλύπτει και το ΤΕΠ και το ΤΕΠ λοιμωδών (γεγονός επικίνδυνο και επιστημονικά λάθος), η έλλειψη υποδομών (δεν υπάρχει εφημερίο για τους ειδικευόμενους) και η αντίληψη ότι νέοι είναι θα αντέξουν οδήγησε στην παραίτηση των δύο συναδέλφων και ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε άλλες παραιτήσεις αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ενώ πλέον η λίστα αναμονής είναι κενή. Αυτό σημαίνει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η Παθολογική κλινική (και όχι μόνο) θα είναι υπό κατάρρευση. 

Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί η συνθήκη εμπιστοσύνης και ασφάλειας που θα επαναφέρει τους ρυθμούς λειτουργίας των κλινικών, θα αποτρέψει νέες αποχωρήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα δημιουργεί κλινικές που θα επιθυμούν να έρθουν νέοι συνάδελφοι και όχι να φύγουν. Αυτό χρειάζεται ενίσχυση από την πλευρά τόσο της διοίκησης, όσο και της 6ης ΥΠΕ ώστε άμεσα το ΓΝ να πάψει να λειτουργεί ως κέντρο υγείας, αφού διαθέτει προσωπικό όχι αντίστοιχο σε σχέση με τις υπόλοιπες δομές υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι αναγκαίο να είναι ενταγμένη στη συνολική λειτουργία του ΕΣΥ και όχι αποκομμένη, ώστε να μην αδικείται ούτε αυτή ούτε οι νοσοκομειακές μονάδες. Όπου είναι δυνατόν μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το νοσοκομείο με γενικούς γιατρούς και αγροτικούς, ώστε να υπάρχει και ορθό σύστημα διαλογής στα επείγοντα, αλλά και να γίνεται αντιμετώπιση των περιστατικών με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Είναι ζωτικής σημασίας να συμβαδίζουν οι υποδομές με τον όγκο των περιστατικών, και όχι να ρίχνουμε νέους ανθρώπους στα λιοντάρια, το οποίο έχει αποδειχθεί και επιστημονικά λάθος, τόσο ως μέθοδος εκπαίδευσης, όσο και ως αντιμετώπιση του πολίτη.

Δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται, και επεκτείνονται και σε άλλες κλινικές και εργαστήρια, τα οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο δουλειάς χωρίς ούτε καν πρόσκαιρη ενίσχυση από τις δομές της 6ης ΥΠΕ, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε βάρδιες, ούτε καν οι διακομιδές. Για αυτό ζητούμε άμεσα την παρέμβαση της διοίκησης ώστε να συνομιλήσει και να κάνει δεκτά τα αιτήματα των ειδικευόμενων, αλλά και του συνόλου του ιατρικού προσωπικού του ιδρύματος: επαρκής εξοπλισμός και σύστημα διαλογής, ανθρώπινες εφημερίες, συνθήκη ασφαλείας για τον γιατρό και για τον πολίτη, και το βασικότερο προσλήψεις και ενίσχυση με νέο προσωπικό ώστε να μην εφημερεύουν ένας ειδικός και ένας ειδικευόμενος για ογδόντα κλίνες και επείγοντα.  

Η τριμελής επιτροπή ΕΙΝΗ ΓΝ Άρτας 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: