Στα δικαστήρια σέρνει τον Δήμο Πατρέων η Κτηματική Υπηρεσία για το Πάρκο στον Κόκκινο Μύλο – Στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής οι κάτοικοι

Μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Πάτρας, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητεί επιμόνως να ξηλωθεί ένα πάρκο 15 στρεμμάτων που φτιάχτηκε στη θέση ενός… σκουπιδότοπου.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «TA NEA» μεταγράφουμε το ενδιαφέρον άρθρο της Κατερίνας Ροββά για την υπόθεση του Κόκκινου Μύλου στην Πάτρα. Όπως έχουμε αναφερθεί στην Κατιούσα η Κτηματική Υπηρεσία διώκει τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, για το παραθαλάσσιο πάρκο που έφτιαξε ο δήμος στον Κόκκινο Μύλο, μεταμορφώνοντας μια περιοχή-χαβούζα 15 στεμμάτων γεμάτη μπάζα, σκουπίδια και ποντίκια, σε ένα καταπράσινο πάρκο-κόσμημα με παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ που τη χρήση του απολαμβάνουν ήδη οι κάτοικοι, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι εικόνες:

Κόκκινος Μύλος, πριν και μετά…

 

Μύλος… με πάρκο στην Πάτρα
της Κατερίνας Ροββά

Στα δικαστήρια η διαμάχη για τον Κόκκινο Μύλο – Έφεση κατέθεσε ο Δήμος Πατρέων κατά της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας να ξηλωθεί τμήμα της παραλίας που φτιάχτηκε στη θέση ενός τεράστιου σκουπιδότοπου

Στις δικαστικές αίθουσες θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες μια από τις πιο τραγελαφικές ιστορίες γραφειοκρατίας που έχουν διαδραματιστεί στη χώρα τα τελευταίο χρόνια. Πρόκειται για το θέμα του Κόκκινου Μύλου, μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Πάτρας, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητεί επιμόνως να ξηλωθεί ένα πάρκο 15 στρεμμάτων που φτιάχτηκε στη θέση ενός… σκουπιδότοπου. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να μετατρέψει μια υποβαθμισμένη παραλιακά έκταση στην θέση Κόκκινος Μύλος σε πάρκο. «Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας το οποίο είχε μπαζοποιηθεί (πριν από πολλά χρόνια, ενίοτε φιλοξενούσε παράνομες δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, ενώ παλαιότερα διοργανωνόταν εκεί και μια εμποροπανήγυρη-λέει στα ·ΝΕΑ· ο αντιδήμαρχος Έργων της Πάτρας Χρήστος Κορδάς.

ΜΕ ΑΔΕΙΑ. Λαμβάνοντας άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, ο δήμος προχώρησε με δικά του έξοδα στη διαμόρφωση του χώρου. Το σημείο φωτίστηκε, φυτεύτηκαν γκαζόν και θάμνοι, τοποθετήθηκαν παγκάκια και μια παιδική χαρά, ενώ δρομολογήθηκε η επαναλειτουργία ενός εγκαταλελειμμένου γηπέδου μπάσκετ.

Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το πάρκο που αναβάθμισε την περιοχή τους, όμως η Κτηματική Υπηρεσία φάνηκε να έχει άλλη άποψη. Θεωρώντας παράνομες εγκαταστάσεις τις κολόνες ηλεκτροφωτισμού, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος, ακόμη και τις παλαιότερες… εγκαταστάσεις αποχέτευσης, αξίωσε εγγράφως την αποξήλωσή τους, εκδίδοντας μάλιστα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, τα έγγραφα που έλαβε χαρακτήριζαν ως παράνομες εγκαταστάσεις το χώμα που έπεσε για να φυτευτεί το γκαζόν, αλλά και τα κινούμενα κομμάτια μπετόν που τοποθετήθηκαν προσωρινά για να προστατευτούν τα μικρά φυτά από το κύμα, ενώ ανέφερε ότι διενεργούνταν ήδη προκαταρκτική εξέταση ζητώντας ονόματα εμπλεκομένων. Παρ’ όλ’ αυτά, ο δήμος δεν έκανε πίσω, αλλά προχώρησε καταθέτοντας έφεση κατά της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας. Πλέον οι αντίδικοι καλούνται να δώσουν το -παρών- στο δικαστήριο στις 12 Φεβρουάριου για την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Όταν μας κοινοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, εξηγήσαμε ως δήμος ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, ο οποίος ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, ούτε καταργούμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, αντιθέτως τον ενισχύουμε. Ήταν ένας μπαζότοπος σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει άλλη πλατεία εκεί για να κάθεται ο κόσμος, και η δημιουργία του πάρκου έχει πραγματικά ανακουφίσει τη γειτονιά» λέει ο Χρήστος Κορδάς. «Πλέον το σημείο είναι χώρος ανάσας για τους κατοίκους, ενώ εμείς πληρώνουμε το ρεύμα, πληρώνουμε το νερό, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το σκεπτικό της Υπηρεσίας. Στην Πάτρα η κοινή γνώμη είναι αναστατωμένη. Δεν υπάρχει κάτοικος που να μην είναι μαζί μας. Υπερασπίζονται όχι τη Δημοτική Αρχή, αλλά το αυτονόητο» συνεχίζει ο αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Δήμου Πάτρας είχε ξαναβρεθεί στα δικαστήρια τον Απρίλιο του 2019 ως κατηγορούμενη για τη δημιουργία του Νότιου Πάρκου της πόλης και είχε τελικά αθωωθεί.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΩΝ. Τα τραγελαφικά, όμως, στην Πάτρα δεν σταματούν εδώ. Πριν από λίγο καιρό και ύστερα από εργασίες επισκευών στο παραλιακό οδικό δίκτυο της πόλης, ο δήμος έλαβε και πάλι έγγραφο από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία ζητούσε την κατεδάφιση δρόμων που χαράχτηκαν πριν από 50 ή και 100 χρόνια, καθώς τμήματά τους κάλυπταν τον αιγιαλό. «Μιλάμε για δρόμους από τους οποίους περνάνε το ρεύμα, το νερό, η αποχέτευση των σπιτιών όλες αυτές τις δεκαετίες» λέει ο αντιδήμαρχος. «Έχουμε πρόβλημα με αυτό το θέμα στην Πάτρα. Έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο μεγαλύτερο των 30 χιλιομέτρων, με οδικό δίκτυο το οποίο σε κάποια σημεία είναι ζώνη παραλίας ή ζώνη αιγιαλού, οι δρόμοι υποσκάπτονται από το κύμα και όταν πάμε να τους φτιάξουμε και να άρουμε την επικινδυνότητά τους κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε κατηγορούμενοι».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: