Σπύρος Χαλβατζής: “Οι αντιστασιακοί αγωνιστές θα είναι παρόντες και όρθιοι”

«Συνηθίζεται, τέτοιες μέρες, να κόβουμε πίτες, να ανταλλάσσουμε ευχές, για καλή χρονιά, με ειρήνη, υγεία και πρόοδο, γνωρίζοντας βέβαια πως το μέλλον, όπως λέει και ο ποιητής, “δεν θα ΄ρθεί από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι΄ εμείς”…»

Εκατοντάδες αγωνιστές, αγωνίστριες του Αντιδικτατορικού αγώνα, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-΄74 πήραν μέρος στη συνεστίαση όπου έκοψαν την πίτα τους στη Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη 2020. Στην εκδήλωση μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ:

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες, σύντροφοι

Συνηθίζεται, τέτοιες μέρες, να κόβουμε πίτες, να ανταλλάσσουμε ευχές, για καλή χρονιά, με ειρήνη, υγεία και πρόοδο, γνωρίζοντας βέβαια πως το μέλλον, όπως λέει και ο ποιητής, “δεν θα ΄ρθεί από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι΄ εμείς”.

Αλήθεια, πώς μπήκε η νέα χρονιά; Το 2020; Με πολύ βαριά σύννεφα στον ορίζοντα, με νέες επεμβάσεις, με νέες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών περιοχών της περιοχής, με τον καθορισμό των δρόμων που θα περάσει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Με λίγα λόγια για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλά και με νέες πολεμικές δραστηριότητες. Η αιτία όλων αυτών, είναι γνωστή. Είναι, όπως ήδη αναφέραμε, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μεγάλα κοιτάσματα που φαίνεται ότι έχουν απολύτως επιβεβαιωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος θα τα ελέγξει; Ποιος θα τα εκμεταλλευτεί; Από ποιους δρόμους θα περάσουν για να φτάσουν στην Ευρώπη; Θα απεξαρτηθεί ενεργειακά η ΕΕ από την Ρωσία; Ποιος θα κυριαρχήσει γεωπολιτικά; Οι αιτίες για τις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι αυτές και είναι γνωστές. Τα δεινά για τους λαούς τεράστια κι΄ ατέλειωτα. Οι νεκροί, πρόσφυγες και μετανάστες, οι αδικοχαμένοι, οι θαλασσοπνιγμένοι στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, σε άλλες θάλασσες μετριούνται σε χιλιάδες. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στα κέντρα κράτησης, άθλιες. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οξύνονται. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι ανταγωνιστές τους Ρωσία, Κίνα, άλλες περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν, η κάθε μια, να κερδίσει νέους πόντους προς όφελός τους. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας ενάντια στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, παίρνει μέρα με τη μέρα, νέες μορφές, πολύ επικίνδυνες. Όπως, επίσης και ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελληνική κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα καθησυχάζουν το λαό. Εναποθέτουν τα πάντα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σε αυτούς που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για όλες τις επεμβάσεις και αρνητικές εξελίξεις. Η διαδικασία προώθησης της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι στην πρώτη γραμμή. Θεωρούμε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων γιατί, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς, όλο και περισσότερο, όπως χτες έτσι και σήμερα, σε όλη αυτή τη δράση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

-Πριν μερικά χρόνια, για ανάλογα συμφέροντα δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών της Λιβύης, έφεραν έναν εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς. Και σήμερα, αυτοί που οδήγησαν στην καταστροφή αυτής της χώρας, συνήλθαν στο Βερολίνο για να κλείσουν, λένε, τις πληγές. Μιλούν για ειρήνη και ασφάλεια, αυτοί που προετοιμάζουν και κάνουν πολέμους, ανοίγουν καθημερινά νέα μέτωπα. Το κύριο για όλους αυτούς είναι να καταφέρουν να μοιράσουν τη λεία. Να διασφαλίσει, καθένας από αυτούς, τα συμφέροντά του σε βάρος του λαού της Λιβύης. Να λεηλατήσουν τα πετρέλαιά της.

-Αλλά και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των εργατικών, λαϊκών οικογενειών εδώ στην πατρίδα μας, επιδεινώνονται και τη νέα χρονιά. Πέρα από τη λιτότητα, τη φοροληστεία, βλέπουμε να προετοιμάζεται νέα επέλαση από τις τράπεζες, με πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, που στους επόμενους μήνες θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Ειδικά, η ηλεκτρονική διαδικασία με την οποία θα γίνεται αυτό, θα οδηγήσει στο ξεσπίτωμα πολλές χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

-Και σε ό, τι αφορά τους συνταξιούχους, που αναπόσπαστο τμήμα τους αποτελούμε σήμερα και εμείς, συνεχίζεται η αφαίμαξή τους. Με το νέο νομοσχέδιο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ μπορεί να πάρουν μερικά ευρώ αύξηση κάποιοι, ενώ έχουν κλαπεί από τους συνταξιούχους, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η 13η και 14η σύνταξη, έχουν περικοπεί σε πολύ υψηλά ποσοστά οι συντάξεις τους. Πήραν από τους συνταξιούχους χίλια και Ευρώ, μπορεί να τους δώσουν δέκα και γι΄ αυτά πρέπει αυτοί να νοιώθουν ικανοποιημένοι. Και τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά κανοναρχούν από το πρωΐ μέχρι το βράδυ ότι έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις. Αυτά τα ψέματα δεν τα αποδέχονται οι συνταξιούχοι. Γι΄ αυτό βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης αυτά τα περήφανα γηρατειά. 

Σπύρος Χαλβατζής: "Οι αντιστασιακοί αγωνιστές θα είναι παρόντες και όρθιοι"

Σπύρος Χαλβατζής: “Οι αντιστασιακοί αγωνιστές θα είναι παρόντες και όρθιοι”

Φίλοι και συναγωνιστές Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμβολή ΜΜΕ διαμορφώνει το κλίμα για τον περιορισμό–περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. ΄Εχουμε δημοσιεύματα που αναφέρονται στην υποχρέωση να ψηφίζει το 50% συν 1 των μελών των σωματείων σε Γενική Συνέλευση για μια απόφαση για απεργία. Μιλούν, για περιορισμό των διαδηλώσεων, για την κατάργηση της έστω και κολοβής Απλής Αναλογικής, στο όνομα των ισχυρών κυβερνήσεων. Ολα αυτά, φανερώνουν ότι μπροστά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στη δράση, στους αγώνες του, επιδιώκεται να ορθωθούν νέα εμπόδια. Κι΄ άλλες φορές έγιναν ανάλογες προσπάθειες, πάρθηκαν μέτρα, πολλά από αυτά όμως, με την αποφασιστικότητα και  πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, έμειναν στα χαρτιά.

Επίσης, έχουμε δημοσιεύματα που υπογράφουν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και άλλοι που ζητούν όλο και νέα μέτρα αστυνόμευσης. Ολα αυτά τα αξιοποιεί η κυβέρνηση, καθώς και τη δράση δυνάμεων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου για όξυνση της αστυνομοκρατίας και την ένταση της καταστολής. Εκμεταλλεύεται, επίσης, την κατάσταση είτε στα Εξάρχεια, είτε στις καταλήψεις κτηρίων για την παρουσία και δράση παντού πάνοπλων αστυνομικών. -Και οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, οι δυνάμεις του Ναζισμού και του φασισμού,  συνεχίζουν να βυσσοδομούν. Τώρα πήραν αέρα στα πανιά τους και από την πρόταση της Εισαγγελέως της δίκης, η οποία πρόταση επιδιώκει να ρίξει την εγκληματική, δολοφονική οργάνωση στα μαλακά. Οι δικαστές, σε αυτή τη δίκη, θεωρούμε και ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουν τα πραγματικά περιστατικά. Θα δουν κατάματα τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής και θα πράξουν το σωστό. Θα καταδικάσουν αυτήν την εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε ΄Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και αποπειράθηκε να δολοφονήσει εργάτες, συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές.

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές 

Μια ελπιδοφόρα εικόνα είχαμε στις εκδηλώσεις του 2019, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Η απήχηση της έκθεσης του ΣΦΕΑ στη νέα γενιά ήταν συγκινητική. Χιλιάδες νέοι την επισκέφτηκαν, είδαν το ντοκιμαντέρ και συνομίλησαν με τους συναγωνιστές, μέλη του ΣΦΕΑ. Όπως, επίσης, εδώ στη Θεσσαλονίκη πολλές χιλιάδες άνθρωποι, πάνω από 72.000, κυρίως νέοι, μαθητές, σπουδαστές επισκέφτηκαν το “ΒΕΛΟΣ” ξεναγήθηκαν σ΄ αυτό, άκουσαν από τους γνώστες, την ιστορία του και πτυχές της συμβολής του στον αντιδικτατορικό αγώνα. 

Φίλοι, συναγωνιστές, σύντροφοι

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές, αισθανόμαστε χαρούμενοι για τα δύο τελευταία παραδείγματα. Ωστόσο, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με όλα τα υπόλοιπα. Με ανησυχία παρακολουθούμε την συνεχή αξιοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Γέμισε η Ελλάδα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τη Σούδα και από τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο του Βόλου, μέχρι τον Άραξο με τα πυρηνικά. Οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, εκτός όλων των άλλων που σχετίζονται με τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, αποτελούν μαγνήτη ολέθρου σε μια γενικότερη ανάφλεξη. Και ανάλογοι κίνδυνοι είναι σήμερα περισσότερο από ορατοί, γιατί οι ανταγωνισμοί των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή παροξύνονται.

Νέοι κίνδυνοι συνυπάρχουν από την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές δραστηριότητες. Μέχρι τη Σαουδική Αραβία κοντεύουν να φτάσουν οπλικά συστήματα της Ελλάδας. Μέχρι τα στενά του Ορμούζ αποφάσισαν να στείλουν Ελληνικά πολεμικά πλοία. Προετοιμάζεται αποστολή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Είναι πολύ επικίνδυνες αυτές οι παρεμβάσεις και η συμμετοχή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από ποιο καπέλο θα φορέσουν. Είτε αυτό του ΟΗΕ, είτε κάποιο άλλο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Και στο παρελθόν υπήρξε ανάλογη Ελληνική συμμετοχή και επέστρεψαν φέρετρα στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την Κορέα και όχι μόνο.

Θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι λαοί να αφεθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που επιθυμούν για να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτική εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, ενάντια στην Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Για να γυρίσουν πίσω όλοι οι ΄Ελληνες στρατιώτες, στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Το 2020, ας είναι άλλη μια χρονιά αγώνων με θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, για το λαϊκό κίνημα. Και για το 2020 το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ υπόσχεται ότι, οι αντιστασιακοί αγωνιστές θα είναι παρόντες και όρθιοι. Συνεχίζουμε!!!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: