Σόου υποκρισίας από κυβέρνηση και κυβερνητικούς συνδικαλιστές με αφορμή την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού (15 Οκτώβρη 2022)

ΕΣΚ Τυφλών – Συνδικαλιστές ΣΕΑΑΝ: Δεν γινόμαστε συνένοχοι στις αυταπάτες που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΚΕΑΤ από κοινού με την πλειοψηφία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, πως με μία εκδήλωση θα λυθούν τα προβλήματα ή θα αντιμετωπιστούν οι καθημερινές δυσκολίες. 

Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού 15 Οκτώβρη 2022

Σόου υποκρισίας από κυβέρνηση και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, όταν τα προβλήματα των τυφλών πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Σήμερα το μεσημέρι και ώρα 12, το Υπουργείο Εργασίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ολυμπιονικών Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την δράση με τίτλο «Έλα στην θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας.», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που αφορούν την χρησιμότητα του λευκού μπαστουνιού για τους τυφλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στην καθημερινή και ανεξάρτητη διαβίωσή και την μετακίνησή τους.

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο!

Για ποια κινητικότητα μας μιλούν, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 9 εκπαιδευτές κινητικότητας, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες 17000 τυφλών; Υπογραμμίζουμε ότι οι εξαγγελίες της κ. Μιχαηλίδου για δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών από τις αρχές του 2023, 30 χρόνια μετά την εκπαίδευση των πρώτων 10, είναι γενικές και αόριστες, και σε κάθε περίπτωση πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Πώς οι τυφλοί μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα και αυτόνομα, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποστελεχωμένα και χωρίς τον απαραίτητο στόλο, με συνέπεια ο κόσμος να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί;

Πώς θα γίνει η κοινωνική ένταξη των τυφλών, όταν πάνω από το 95% των ικανών προς εργασίας ανθρώπων με πρόβλημα όρασης παραμένουν είναι άνεργοι, και έχοντας ως δεδομένο πως η εργασία αποτελεί βασικό τρόπο κοινωνικοποίησης των τυφλών και επαφής της κοινωνίας μαζί του; Ένα στοιχείο είναι ενδεικτικό, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δούλευαν περίπου 1000 τυφλοί, ενώ σήμερα εργάζονται μόλις 100. 21ος αιώνας όταν η τεχνολογία δίνει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγική ένταξη των αναπήρων και των τυφλών με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την εκπαίδευσή τους η λογική του κέρδους αφήνει περιθώρια κάποιοι λίγοι τυφλοί να δουλεύουν και σήμερα μόνο τηλεφωνητές.

Και κάποια σχόλια:

Πρώτον, παρά το ότι η δράση υλοποιείται από κοινού με τον Σύλλογο Ολυμπιονικών Ελλάδος, σκόπιμα αποκρύπτονται οι τραγικές ελλείψεις που βιώνουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στον αθλητισμό, καθώς ούτε ειδικά διαμορφωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν, ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός που χρειάζονται οι τυφλοί αθλητές (ΠΧ ρούχα, παπούτσια κ.α.) δίνεται, μιας και η κρατική χρηματοδότηση προς τα αθλητικά σωματεία είναι ανύπαρκτη. Κυριολεκτικά πάνε για κλείσιμο. 

Δεύτερον, το λευκό μπαστούνι δεν παρέχεται δωρεάν, όπως και άλλα απαραίτητα τεχνικά βοηθήματα όπως γραφομηχανές,  οθόνες braille, φακοί και άλλα μέσα για αυτούς με μερική όραση με αποτέλεσμα ένας τυφλός για να τα προμηθευτεί να πρέπει να πληρώσει τεράστια ποσά. Εδώ ας σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ύστερα από σκληρούς αγώνες οι τυφλοί που σπούδαζαν, έπαιρναν ειδικό εξοπλισμό αξίας τότε τεσσάρων μισθών. Κατάκτηση που με τη στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών καταργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ καμία από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν την επανάφερε.

Συνεπώς, δεν γινόμαστε συνένοχοι στις αυταπάτες που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΚΕΑΤ από κοινού με την πλειοψηφία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, πως με μία εκδήλωση θα λυθούν τα προβλήματα ή θα αντιμετωπιστούν οι καθημερινές δυσκολίες. 

Η μόνη λύση είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για κάλυψη όλων των αναγκών μας σε εκπαίδευση, τεχνικά βοηθήματα, αθλητισμό, ασφαλή μετακίνηση κ.α. εδώ και τώρα δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση των τυφλών και των οικογενειών τους, με ευθύνη του κράτους και των δημοσίων φορέων. Αγώνας περισσότερο αναγκαίος από ποτέ μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και την κρίση που αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα μνημόνια και την πανδημία.

Γυρνάμε την πλάτη στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και σε όλους τους επίδοξους σωτήρες, που ούτε είδαν ούτε άκουσαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί σήμερα.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Ανταμώνουμε στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό στα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη. 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: