Για τις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη και την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο εκείνης τρία χρόνια πριν, η οποία κατέστρεψε τα Γεράνεια Ορη από την πλευρά της Κινέτας, προκάλεσε υποψίες στους κατοίκους για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού.

Μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μάη, ήδη χιλιάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Ορη έγιναν στάχτη, σπίτια καταστράφηκαν, κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν σε Σχίνο Κορινθίας και Αλεποχώρι Αττικής. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έγιναν στο ίδιο έργο θεατές σε μια καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/5 και έκαψε περίπου 71.000 στρέμματα μέσα σε διάστημα λιγότερο των 4 ημερών, μέχρι την Κυριακή 23/5. Τα 52.000 στρέμματα ήταν δάσος και δασική έκταση, ενώ εκτιμάται, ακόμη, ότι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά 370 κατοικίες.

Επιχείρησαν συνολικά 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και εναέρια μέσα. Εκκενώθηκαν πολλά χωριά και οικισμοί, καθώς και πολλές εξοχικές κατοικίες, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που αντιμετωπίζουν και φέτος μια υπηρεσία χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

Στον τόπο της καταστροφής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να διατεθούν όλα τα αναγκαία μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της φωτιάς. Το Σάββατο 22/5 κλιμάκια της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ περιόδευσαν στο Αλεποχώρι, την Κυριακή 23/5 έγινε περιοδεία του Χρήστου Κατσώτη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τη Δευτέρα 24/5 στα Μέγαρα.

Αναμενόμενη η καταστροφή

Η καταστροφή αυτών των ημερών διαδέχτηκε μια σειρά άλλων καταστροφών όπως την πυρκαγιά στα Μέγαρα και τις πλημμύρες στην Κινέτα που σημειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, διαδέχτηκε τις καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και άλλες που είχαν τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

«Προσάναμμα» και για τη νέα καταστροφή είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο περιβαλλοντικός νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές Natura. Αυτά είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των αιολικών πάρκων.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί, όπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν διαχειρίζεται ούτε προστατεύει τα δάση δίνοντας βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα, χώρο επέκτασης των επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Διατηρεί το καθεστώς της εξευτελιστικής υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης. Συντηρεί τις ελλείψεις σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις, που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, ενώ κάθε χρόνο ξοδεύονται τεράστια ποσά για ενοικίαση εναέριων μέσων. Συνεχίζει δε το… έργο της με την απουσία επαρκών μέτρων προστασίας, ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασών. Λείπουν όλα τα αναγκαία διαχειριστικά και άλλα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, μεταξύ των οποίων οι κάθε φορά αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες, δασικό οδικό δίκτυο, δίκτυα υδατοδεξαμενών και κρουνών, ειδικά μέτρα προστασίας για δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα σε οικισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o διευθυντής Δασών Νομού Κορινθίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τη μέρα της φωτιάς στον Σχίνο δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική, ωστόσο στη συνέχεια ανασκεύασε λέγοντας ότι υπήρχε, δημιουργώντας ερωτήματα.

Μέτρα κοροϊδίας

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στις γνωστές εξαγγελίες – ημίμετρα, οι οποίες είναι πίσω από τις ανάγκες πραγματικής αποζημίωσης των καταστροφών από τη φωτιά. Εξαγγελίες που, τελικά, δεν πραγματοποιούνται. Κυβερνητικά στελέχη υποσχέθηκαν τα «ψίχουλα» των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, τόνισαν πως θα ακολουθήσει στο… μέλλον σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έργα ολοκληρωμένης, ενιαίας αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, αφού δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, δεν έχουν, δηλαδή, το ποσοστό κέρδους που επιδιώκουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής στα Γεράνεια και ενώ μια σειρά από αναγκαία έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη για τον «αντιπυρικό σχεδιασμό», στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, ανερυθρίαστα, ότι τρεις μήνες μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη κομμένα δέντρα και άλλα εύφλεκτα υλικά σε δασικές εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν δεσμεύτηκε ότι θα καθαριστούν όλες οι δασικές εκτάσεις, παρά μόνο «στο μέτρο του εφικτού».

Το 2011 είχε αποτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο εκείνης τρία χρόνια πριν, η οποία κατέστρεψε τα Γεράνεια Ορη από την πλευρά της Κινέτας, προκάλεσε υποψίες στους κατοίκους για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού. Αλλωστε, με το γνωστό πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, τέτοιες καταστροφές γίνονται προπομπός για αλλαγή χρήσης προς όφελος διαφόρων συμφερόντων.

Είναι γνωστή η προσπάθεια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο βουνό την περίοδο 2011 – 2012, που αποσοβήθηκε αφού βρήκε απέναντί της κατοίκους και φορείς της περιοχής, που αντέδρασαν άμεσα. Το έργο προέβλεπε την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων, με 41 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 123 MW στα Γεράνεια Ορη, στον δήμο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, και τη διασύνδεσή τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατασκευή υπόγειου δικτύου μέσης τάσης καθώς και δικτύου υψηλής τάσης, τμήμα του οποίου θα ήταν εναέριο και μέρος αυτού υπόγειο.

Η προσέγγιση σε αυτά θα γινόταν από τις υφιστάμενες αγροτικές οδοποιίες. Για την κατασκευή και λειτουργία των έργων προβλέπονταν επίσης η διάνοιξη οδοποιίας πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων, εσωτερικής οδοποιίας εντός των γηπέδων τους, καθώς και βελτίωση συγκεκριμένων τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας. Το συνολικό μήκος των αναγκαίων διανοίξεων ανερχόταν σε 22,6 χλμ. Το σύνολο των προτεινόμενων αιολικών πάρκων χωροθετούνταν εντός των ορίων περιοχής που έχει ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί τόπος κοινοτικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, είχαν δοθεί οι σχετικές άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ το 2010 για αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW στη θέση «Μικρή και Μεγάλη Ντούσκια» (η περιοχή κάηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά), ισχύος 39 MW στη θέση Μεγάλη Ράχη, ισχύος 18 MW στη θέση Λάκκα Κικίδας και ισχύος 36 MW στη θέση Μακριά Ράχη – Τρεις Πόρτες (Μακρύς Λάκκος) της Δημοτικής Κοινότητας Πισσίων.

Με τα συνοδά έργα και με τις ανεμογεννήτριες θα σημειωνόταν μεγάλος αριθμός κοπής μεγάλων και μικρών δέντρων και αλλοίωσης του περιβάλλοντος, χωρίς δυνατότητα επαναφοράς του, όπως εκτιμούσε και σχετική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόσθετε δε ότι θα γίνονταν εκσκαφές, μεταφορές εκχωμάτων και επιχωματώσεις, αλλά και εκχώματα από τις θεμελιώσεις, που θα «πλήγωναν» μη αναστρέψιμα το τοπίο της περιοχής. Εκτιμούσε επίσης ότι οι νέοι δρόμοι θα έθεταν το δάσος στη διάθεση και τις ορέξεις επιτήδειων και θα κινδύνευε από παράνομες επεμβάσεις, εκχερσώσεις, κατατμήσεις, παράνομες οικοδομήσεις, που θα είχαν τελικό στόχο την οικοπεδοποίηση, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή.

Τον Δεκέμβρη του 2011, μάλιστα, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κίνηση ελικοπτέρων που μετέφεραν υλικά προς την περιοχή της Παλιοβούνας. Το είδος των υλικών, σωλήνες, συρματόσχοινα κ.λπ., φαίνεται πως προοριζόταν για την εγκατάσταση ανεμομετρικού ιστού. Οι ανεμομετρικοί ιστοί εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών για διάστημα 6 – 12 μηνών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων ανέμων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, όσον αφορά τις επιχειρηματικές βλέψεις στα Γεράνεια, το 2018 υπήρξαν καταγγελίες ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα είχε ξεκινήσει από περιοχή όπου σχεδιαζόταν να γίνουν έρευνες γνωστού επιχειρηματικού ομίλου για εξόρυξη βωξίτη. Πιο παλιά είχε υποβάλει σχετική αίτηση να κάνει έρευνα στην περιοχή, στο τμήμα προς τα Μέγαρα (Γεράνεια), για μελλοντική εξόρυξη. Να κάνει έρευνα, δηλαδή, για να εξεταστεί αν η ποσότητά του αρκεί και είναι εμπορεύσιμη. Μετά από αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και του δήμου, η έρευνα «πάγωσε». Προσωρινά, αφού ό,τι έχει σχέση με τον ορυκτό πλούτο είναι εκχωρημένο, με βάση τη νομοθεσία, σε εταιρείες οι οποίες έχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να κάνουν εξορύξεις. Οποιαδήποτε στιγμή αν θελήσουν να το κάνουν, ή αν τους εξυπηρετεί οικονομικά, θα το κάνουν.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: