Σε… boutique hotel μετατρέπεται ακίνητο του ΑΠΘ!

Μπορεί οι φοιτητές να μην έχουν πού να μείνουν, να συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους λόγω της ανυπαρξίας εστιών και των ενοικίων – φωτιά, όμως κυβέρνηση και διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν άλλες …προτεραιότητες…

Μπορεί οι φοιτητές να μην έχουν πού να μείνουν, να συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους λόγω της ανυπαρξίας εστιών και των ενοικίων – φωτιά, όμως κυβέρνηση και διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν άλλες …προτεραιότητες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της επιχειρηματικής αξιοποίησης ακινήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, ως χώρος βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου boutique hotel θα λειτουργήσει ένα τέτοιο ακίνητο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου 2 στη Θεσσαλονίκη, μετά από τη σχετική σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι ανακατασκευής που υπέγραψε η Πρυτανεία του Ιδρύματος με ιδιώτη.

Το κτίριο αποτελεί κληροδότημα του Θωμά Παπαμιχαηλίδη, πολιτικού μηχανικού, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ το 1964. Αποτελείται από ισόγειο κατάστημα, ημιώροφο και δύο πάνω από το ισόγειο ορόφους (αποτελούμενους από δύο διαμερίσματα ο καθένας) μαζί με οικόπεδο έκτασης 234,16 τ.μ., η δε όψη του έχει κριθεί διατηρητέα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ σχολιάζουν: «Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ποιο είναι το πανεπιστήμιο – επιχείρηση που έχουν διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και η πολιτική που υπηρετούν».

Τονίζουν ότι την ίδια στιγμή που οι Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ καλύπτουν μόνο το 2% των φοιτητών του και είναι και σε τραγική κατάσταση, χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, με κοινόχρηστα μπάνια, κτίρια στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ αντί να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, δίνονται σε ιδιώτες που θα τα μισθώνουν.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός ότι την ίδια χρονιά που είδαμε φοιτητή να πέφτει από το παράθυρο λόγω συνωστισμού στην αίθουσα και ενώ οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους μας εδώ και χρόνια διεκδικούμε την αναβάθμιση των υποδομών του Ιδρύματος και την αξιοποίηση όλων των κτιρίων είτε για την ανέγερση νέων εστιών είτε για τη διεξαγωγή μαθημάτων, αυτό να μη συμβαίνει», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει: «Ειδικά φέτος, με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του άρθρου 16, η μίσθωση των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ σε ιδιώτες εγείρει πολλούς προβληματισμούς.

Η λειτουργία του Πανεπιστημίου με τη λογική κόστους – οφέλους μάς αφήνει για ακόμη μια φορά έκθετους απέναντι στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και στέκεται ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών να σπουδάζουμε σε σύγχρονα πανεπιστήμια με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς φραγμούς και εμπόδια.

Καμία σκέψη για μίσθωση των υποδομών του ΑΠΘ σε ιδιώτες. Εδώ και τώρα να παραχωρηθούν όλα τα κτίρια του ΑΠΘ για τη διεξαγωγή μαθημάτων, την ανέγερση νέων εστιών».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: