Ποιοι «καίγονται» πραγματικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η …«συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μεθόδευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των ρυθμίσεων του άρθρου 28 περί «διακρατικών συμφωνιών», όπως λέει η κυβέρνηση.

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η …«συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μεθόδευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των ρυθμίσεων του άρθρου 28 περί «διακρατικών συμφωνιών», όπως λέει η κυβέρνηση. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση της σύμπνοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι ο βουλευτής του Πέτρος Παππάς, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι «η επαναδιατύπωση του άρθρου 16 είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει», προσθέτοντας λέξη προς λέξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «είμαστε η μόνη ίσως από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά».

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα «το ιδιωτικό πανεπιστήμιο να προτείνει στους καλούς καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου τα διπλά χρήματα και να τους πάρει», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκρίθηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα» γιατί αυτό «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό» (!) και ότι «θα είναι ένας τρόπος να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει καλύτερο». Μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει, μεσαία, μικρομεσαία στρώματα» και «η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων που δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επίσης ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία», γιατί, όπως είπε, «όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα ανώτατο ίδρυμα δεν θα δίνονται τόσα χρήματα στην παραπαιδεία»…

***

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν έως και «φυσική συνέχεια» των προεκλογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι «αν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχουν εδώ μη κρατικά πανεπιστήμια τύπου Harvard, είμαι έτοιμος να το συζητήσω». `Η και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λινού, που άφηνε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τώρα το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα παραπέρα και δημόσια καταθέτει πλέον επιχειρήματα υπέρ της δυνατότητας να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από κοντά βέβαια και το ΠΑΣΟΚ, που ο πρόεδρός του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία και ουσιαστικά στάνταρ»…

Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει τόση ομοφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους την πόρτα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εύκολα η συζήτηση περνάει στο επόμενο στάδιο: Στο πώς θα είναι αυτά τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια και στο τι προδιαγραφές θα έχουν. Κι εδώ βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ προλαβαίνει τη συζήτηση με την πρότασή της για να λειανθεί ο δρόμος για τα ιδιωτικά, δίνοντας πρώτα τη δυνατότητα να ιδρυθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα με τις διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28, με μια διαδικασία που – όπως είπε ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης – θα έχει «αυστηρά κριτήρια» (δηλαδή των φερετζέ) από την ΕΘΑΑΕ.

***

Ποιοι τάχα είναι αυτοί που κόπτονται για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας; Είναι τυχαίο άραγε ότι μιλώντας για το άρθρο 28 και τις διακρατικές συμφωνίες, ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας θύμισε τους εκπροσώπους αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν πριν έναν χρόνο στη χώρα μας και… «κάνανε τον γύρο όλων των Πανεπιστημίων, είχαν επαφές με τα δικά μας πανεπιστήμια σε συζήτηση για κοινά προγράμματα ανάπτυξης μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων»… Ζύμωση του εδάφους; Συμφωνίες που έχουν προϋπάρξει και η κυβέρνηση φροντίζει να βρει φόρμουλα για την υλοποίησή τους;

Το σίγουρο είναι ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ έχει «χαιρετίσει» τα τελευταία χρόνια τις ανταλλαγές φοιτητών και «τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες κινητικότητας των φοιτητών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία», όπως λέει χαρακτηριστικά το τελευταίο ανακοινωθέν αυτού του διαλόγου. Και τα παραπάνω φυσικά έρχονται μετά από χρόνιες συνεργασίες που αναπτύσσονται στα ελληνικά πανεπιστήμια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ με έρευνες για την πολεμική του ενδυνάμωση, που εμπλέκουν πιο βαθιά τον λαό και τη νεολαία στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους κινδύνους που γεννιούνται από αυτούς.

* * *

Οποιοι και να είναι πάντως οι επίδοξοι πρυτάνεις και ιδιοκτήτες των τυχόν «μη κρατικών πανεπιστημίων», λογαριάζουν χωρίς «τον ξενοδόχο». Λογαριάζουν χωρίς τους πανεπιστημιακούς, που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι «ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ελληνικών ή ξένων, με ή χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Λογαριάζουν χωρίς το μαχητικό φοιτητικό κίνημα που έχει δώσει μάχες και άφησε στα χαρτιά άδικους νόμους και σχεδιασμούς, με πιο χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτοί είναι που θα πουν την τελευταία και καθοριστική λέξη απέναντι στην ομοφωνία των αστικών κομμάτων που πιστεύουν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το νέο χτύπημα που σχεδιάζουν στα μορφωτικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα!

Γ. Σ.
Αναδημοσίευση από τη στήλη ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: