ΚΚΕ για τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί! Παλλαϊκή απαίτηση να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ο αγώνας είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί. Ούτε με καταστολή, ούτε με κοροϊδία, μπορούν να σταματήσουν αυτό το ποτάμι που γίνεται όλο και πιο ορμητικό και απαιτεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαιρετίζει τους δίκαιους, μαζικούς αγώνες, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, των χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που, κόντρα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, αποφασίζουν και διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είναι πια δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει, παρά την ουσιαστική συναίνεση που της δίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει με τα ψέματά της, ότι δήθεν είναι εκσυγχρονισμός η μετατροπή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε αγορά πτυχίων, με φοιτητές-πελάτες και μαθητές που διαχωρίζονται ανάλογα με την τσέπη της οικογένειας. Γι’ αυτό επιδιώκει “να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα”, τροφοδοτώντας μια συζήτηση μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των μαθητών, των οικογενειών τους.

Η επιστράτευση των διαφόρων κονδυλοφόρων, που αναπαράγουν τα ψέματα περί “κέντρων ανομίας” και δήθεν παράνομων καταλήψεων, ένα πράγμα αποδεικνύουν: Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και δεν μπορεί να υπερασπιστεί το άδικο νομοσχέδιό της.

Η “ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία”, για την οποία δήθεν κόπτονται, διαταράσσεται από την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι από τους φοιτητές που ζητούν τα αυτονόητα. Από αυτή την πολιτική κινδύνεψαν να χαθούν εξάμηνα, αφού σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα δεν υπήρχε εκπαιδευτικός για να διδάξει μαθήματα που βρίσκονται στα προγράμματα σπουδών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατέχει το ρεκόρ κλειστών σχολών τα δυο χρόνια της πανδημίας, υποκριτικά μιλά για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. Φοβάται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές, που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της.

Η νεολαία, ο κόσμος της εκπαίδευσης, παλεύοντας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δυναμώνουν τον αγώνα απέναντι στις πραγματικές “ανορθογραφίες” της εκπαίδευσης που διαχρονικά έχουν διαμορφωθεί από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση.

– Απέναντι στο επιχειρηματικό δημόσιο Πανεπιστήμιο της επιλεκτικής υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων, το “δίκαιο και εφικτό” είναι η σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με κρατική χρηματοδότηση που θα κατευθύνεται στις ανάγκες για στελέχωση με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, για φοιτητική μέριμνα, για σύγχρονες αίθουσες, εργαστήρια κ.ά.

– Απέναντι στα πτυχία-διαβατήρια για την ετεροαπασχόληση, την ανεργία και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων, το “δίκαιο και εφικτό”» είναι τα πτυχία να εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

– Απέναντι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο με τριπλές πανελλαδικές και ταξικούς φραγμούς, το “δίκαιο και εφικτό” είναι σχολεία δημιουργικά, της μάθησης, της πολύπλευρης μόρφωσης για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις, με επαρκείς καθηγητές, αίθουσες, υποδομές για τέχνη, αθλητισμό, δημιουργία.

Ο αγώνας είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί. Ούτε με καταστολή, ούτε με κοροϊδία, μπορούν να σταματήσουν αυτό το ποτάμι που γίνεται όλο και πιο ορμητικό και απαιτεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

Οι μορφωτικές ανάγκες των πολλών μπορούν να βρουν ικανοποίηση και διέξοδο στην πάλη για μια εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, πραγματικά αναβαθμισμένη όπου το κριτήριο του κέρδους των λίγων θα ανήκει στο παρελθόν και στο επίκεντρο της κοινωνίας θα τεθεί η κοινωνική ευημερία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των αποφοίτων.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα που δίνεται σήμερα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χαραχτεί αυτός ο δρόμος».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: