ΚΚΕ: Αυτό είναι το… “σύγχρονο και αυτόνομο” σχολείο!

Από τύχη δεν είχαμε χειρότερα! Φαίνονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, που έχουν τραγικές ευθύνες.

«Το τραγικό γεγονός που συνέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η στέγη σε αίθουσα διδασκαλίας, δείχνει πραγματικά τη γύμνια πρώτα από όλα της κυβέρνησης και φυσικά και της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία των σχολείων. Έχουν εγκληματικές ευθύνες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε τραυματισμούς ή χειρότερες εξελίξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Το συγκεκριμένο παράδειγμα έρχεται μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων γεγονότων στην περιοχή. Πέρυσι έπεσε ο ανεμιστήρας σε σχολική τάξη σχολείου της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι είχαμε τα ποντίκια στις αίθουσες του Ειδικού Σχολείου στην Πυλαία, πριν λίγο καιρό πλημμύρισαν σχολεία, αλλού είναι διπλάσιοι μαθητές από αυτούς που αντέχει το κτίριο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο 2ο Γυμνάσιο της Πυλαίας, όπου γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «αυτή λοιπόν είναι η ιεράρχηση της κυβέρνησης για τα σχολεία. Αυτό είναι το “σύγχρονο και αυτόνομο” σχολείο που θέλει να φτιάξει».

Επισημαίνει ότι είναι ενδεικτικό πως μόνο στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και στον διπλανό Δήμο Θέρμης λείπουν «πάνω από 20 σχολικά κτίρια, ενώ τα χρήματα που δίνονται για τις συντηρήσεις δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Αυτή την ευθύνη, μαζί με άλλες, θέλει να διώξει η κυβέρνηση από πάνω της φορτώνοντάς την στους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητούν χορηγούς. Αλήθεια, πώς θα αξιολογήσει τώρα αυτό το σχολείο η κυρία Κεραμέως;». 

Γι’ αυτό καλεί «τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, συνολικά τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει σύγχρονα δημόσια σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 2021, να γίνει άμεσα η μελέτη στατικότητας των κτιρίων και ο προσεισμικός έλεγχος και ειδικότερα στην περιοχή της Πυλαίας με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού είναι επείγον να χτιστούν νέα σχολεία».

«Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις», ξεκαθαρίζει.

Πηγή: 902.gr

Άμεσα ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η κατάρρευση ψευδοροφής της ΣΤ’ 2 τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί εν έτει 2021.

Χάρη στην εγρήγορση της δασκάλας, που παρατήρησε μια περίεργη ρωγμή στην οροφή και έβγαλε αμέσως τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου, οι 19 μαθητές της τάξης γλίτωσαν από την ολοκληρωτική κατάρρευση, στα επόμενα λεπτά, της ψευδοροφής πάνω στα θρανία.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται στο κατά πόσο οι εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, που πραγματοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες του μισθωμένου κτιρίου, είχαν ελεγχθεί, μετά την αποπεράτωσή τους, από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του κτιρίου ως σχολική στέγη.

Ενώ εύλογη είναι και η ανησυχία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών τους για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σε περίπτωση κάποιου σεισμού.

Για τα παραπάνω ευθύνεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Ευθύνες όμως έχει και η δημοτική αρχή, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της μαθητικής κοινότητας του δήμου σε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Τον πλήρη έλεγχο του προαναφερόμενου μισθωμένου κτιρίου ώστε να αποδοθεί πλέον ασφαλές στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: