Φοιτητές – Μαθητές – Εκπαιδευτικοί – Εργαζόμενοι: ΟΛΟΙ σήμερα στα συλλαλητήρια για να ακουστεί ξανά δυνατά: «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!»

Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων και αγωνιστικών διεργασιών ενάντια στον σχεδιασμό για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται, να διευρύνονται, να γίνονται αγώνας με νέα συλλαλητήρια σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα (Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου) και πολλές ακόμα πόλεις.

Να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η απαίτηση φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, φορέων και σωματείων των εργαζομένων που εκφράζεται με νέα συλλαλητήρια σήμερα Πέμπτη.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου την ίδια ώρα. Συγκεντρώσεις και πορείες διοργανώνονται σε μια σειρά ακόμα πόλεων της χώρας.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε:

Γιάννενα: 12.00, Περιφέρεια

Αγρίνιο: 11.00, Κεντρική Πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 12.00, Δημαρχείο

Άρτα: 11.00, Πλατεία Κιλκίς

Βέροια: 12.00, Δημαρχείο

Βόλο: 12.00, Θόλος

Ηράκλειο: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας

Θήβα: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Καβάλα: 17.00, Κεντρική Πλατεία

Καλαμάτα: 12.00, Πλ. Δημαρχείου

Καρδίτσα: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Κατερίνη: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας

Κέρκυρα: 12.00, Ψυχιατρείο

Κιλκίς: 12.00, Πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη: 13.00, Δημαρχείο

Κομοτηνή: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Κόρινθο: 12.00, Δημαρχείο

Λαμία: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα: 12.30, Κεντρική Πλατεία

Λέσβο: 12.00, Πλατεία Σαπφούς – Μυτιλήνη

Λιβαδειά: 11.00, Κεντρική Πλατεία (Εθνικής Αντιστάσεως)

Ναύπακτο: 10.30, Λιμάνι

Ναύπλιο: 12.00, Πλ. Δημαρχείου

Ξάνθη: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Πρέβεζα: 10.30, Παλιά ΚΤΕΛ

Πύργο: 9.00, Κεντρική Πλατεία

Ρέθυμνο: 12.00, Δημαρχείο

Ρόδο: 12.00, Πανεπιστήμιο (Φοιτητές), Καπνοβιομηχανία (Μαθητές)

Σάμο: 12.30 Φοιτητική Λέσχη (Καρλόβασι) – 11.30, Πλατεία (Βαθύ)

Σέρρες: 12.00, ΔΙΠΑΕ

Σπάρτη: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Σύρο: 13.00, Πλατεία

Τρίκαλα: 13.00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη: 12.00, Κεντρική Πλατεία

Φλώρινα: 12.00, Πλατεία Μόδη

Χανιά: 13.00, Πλατεία Αγοράς

Χίο: 12.00, Πανεπιστήμιο

Ψαχνά Εύβοιας: 12.00, Δημαρχείο

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας ενόψει των συλλαλητηρίων. Τον τόνο δίνουν και οι ακόμα πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της βδομάδας στις σχολές της Αθήνας, στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού των φοιτητικών συλλόγων. Για τρίτη βδομάδα, αψηφώντας και εκβιασμούς γύρω από την εξεταστική, παίρνουν αποφάσεις συνέχισης με συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και συνέχεια στις καταλήψεις.

Η ανησυχία των φοιτητών για τις εξελίξεις που αφορούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, τις σπουδές και την προοπτική τους εκφράζεται σε διάθεση συνέχισης ώστε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί καν, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική πολιτική που εκφράζει η παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ΔΑΠ.

Αποφασιστικά οι μαθητές

«Γιατί έχουμε δίκιο και δεν κάνουμε πίσω – Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αδικία και δεν θα περάσουν! Για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το “Εθνικό Απολυτήριο”! Γιατί το υπουργείο Παιδείας κάνει bullying αλλά στους μαθητές δεν πιάνουν οι απειλές! Γιατί είμαστε με τους πολλούς και οι πολλοί έχουν δύναμη! Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία – δικαίωμα για όλους, όχι ευκαιρία». Είναι οι λόγοι για τους οποίους, όπως δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι μαθητές κινητοποιούνται και αύριο θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στην πορεία των κινητοποιήσεών τους ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, οι μαθητές δεν αφήνουν αναπάντητη την πρόκληση να επικαλείται το υπουργείο την απώλεια διδακτικών ωρών λόγω των κινητοποιήσεων και να επιβάλλει τηλεκπαίδευση και αναπλήρωσή τους με περικοπές και εκδρομών. «Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δεν γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε!», σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, αναφερόμενη στα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στις υποδομές που πραγματικά υπονομεύουν την «εύρυθμη και παιδαγωγικά αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου» που το υπουργείο επικαλείται στην εγκύκλιό του.

Οι μαθητές συνεχίζουν, απαντώντας άμεσα και συλλογικά σε προσπάθειες εκφοβισμού. Ετσι αντιμετωπίστηκε και η προσαγωγή 6 μαθητών του 57ου Λυκείου Αθήνας. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των μαθητών η πάλη θα τη σπάσει», φώναξαν χτες μαθητές από σχολεία των Αμπελοκήπων που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του μετρό, καταδικάζοντας την προσαγωγή των συμμαθητών τους στην πορεία που έκαναν προς το κατειλημμένο Λύκειο.

Πορεία πραγματοποίησαν χτες μαθητές σχολείων της Νίκαιας, ενώ μαθητική κινητοποίηση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις τριπλές πανελλαδικές που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, σήμερα, Τετάρτη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στο νέο συλλαλητήριο καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να απαξιώσει τους στόχους και τα όνειρα των παιδιών μας. Την Πέμπτη 25 Γενάρη θα βρεθούμε ξανά μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς στο νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια» και ξεκαθαρίζοντας: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα να πουλιέται σε όσους έχουν». Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων σημειώνει ότι «σε Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων παίρνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις προωθούμενες αλλαγές. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νόμος η αδικία».Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους θα βρεθούν και αυτήν την Πέμπτη, δίπλα στους μαθητές τους, οι εκπαιδευτικοί. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν προκηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. για τη συμμετοχή. Η ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών σε αυτόν τον αγώνα τονίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων που καλούν στις αυριανές συγκεντρώσεις, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων είναι και δικός μας αγώνας», ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών από το υπουργείο και διάφορους καλοθελητές δεν θα περάσει. «Επιστρέφουμε πίσω την εγκύκλιο του υπουργείου που καλεί τους εκπαιδευτικούς να “ρουφιανεύουν” και να τιμωρούν με απουσίες ή στέρηση παιδαγωγικών επισκέψεων τους μαθητές που κινητοποιούνται», τονίστηκε.

Φοιτητές – μαθητές – εργατιά μια γροθιά

«Σε αυτόν τον αγώνα διαλέγουμε πλευρά. Είμαστε με τα παιδιά μας», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων να στηρίξουν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους τον αγώνα των μαθητών και των φοιτητών. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο και προειδοποιούμε ότι στην κλιμάκωση του αγώνα θα μας βρουν όλους μαζί απέναντι», ξεκαθαρίζει.

Σημειώνει σε ανακοίνωση – κάλεσμα μπροστά και στα αυριανά συλλαλητήρια το ΠΑΜΕ:

«Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση δίνουν την απάντησή τους απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψάχνουν για φοιτητές – πελάτες στο έδαφος της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα ενταθεί για να μεγαλώσουν η πελατεία και τα κέρδη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη τα πτυχία θα κατηγοριοποιούνται ακόμη περισσότερο αφού “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”, με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, είτε πηγαίνουν τελικά σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια, άρα και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν οι πτυχιούχοι όταν προσληφθούν από τον εργοδότη. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι έχουν μεγάλα πορτοφόλια εις βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τουλάχιστον 3 χρόνια φροντιστήρια για να μπορέσουν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Από τη μία για τους πολλούς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ατελείωτες εξετάσεις για να έχουν τα παιδιά μας δικαίωμα στις σπουδές που ονειρεύονται και για όσους έχουν λεφτά Ελάχιστη Βάση Πληρωμής και πρόσβαση στα ΑΕΙ, στις σπουδές και στο μέλλον χωρίς εξετάσεις!».

«Παλεύουμε μαζί για να μην υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο τα πτυχία των σχολών και των παιδιών που σπουδάζουν τώρα και των ήδη εργαζομένων, κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα από την κατάργηση των συμβάσεων και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: