Ούτε πανεπιστημιακή αστυνομία, ούτε αστυνομοκρατία! – Αρνητική η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων

Μπορεί οι κρατούντες να πιστεύουν πως “νομοθετεί η κυβέρνηση και την χειροκροτεί ο κόσμος”, η πραγματικότητα ωστόσο είναι μάλλον διαφορετική, όπως δείχνουν ακόμα και οι δημοσκοπήσεις.

Μπορεί οι κρατούντες να πιστεύουν πως “νομοθετεί η κυβέρνηση και την χειροκροτεί ο κόσμος”, η πραγματικότητα ωστόσο είναι μάλλον διαφορετική, όπως φαίνεται και από μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Voria.gr. Τα ευρήματα της έρευνας είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα, παρά τους δεδομένους περιορισμούς ως προς την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τον τρόπο διατύπωσης των ερωτημάτων κι άλλους σχετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος (894 άτομα) είναι αντίθετη με την εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ ή με τον τρόπο που έγινε αυτή -αν κι η εταιρία επιλέγει να κάνει μια διαφορετική ομαδοποίηση, για να δείξει ότι οι απόψεις διίστανται.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο ερώτημα σχετικά με τις κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας, με την πλειοψηφία να τάσσεται οριακά υπέρ του δικαιώματος των πολιτών στη διαμαρτυρία.

Πιο σαφή είναι τα ευρήματα στο ερώτημα σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπου η πλειοψηφία κρίνει αρνητικά την απόφαση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του σώματος.

Ακόμα πιο καθαρή είναι η εναντίωση της κοινής γνώμης στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ενώ μόλις ένα 20% από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΝΔ θεωρεί πως η αντίδραση της αστυνομίας ήταν εύλογη και σε νόμιμα πλαίσια.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, σε άλλους πίνακες, ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συντηρητικά αντανακλαστικά και ευθυγραμμίζεται με τη στάση της κυβέρνησης, σε κάποια από τα ερωτήματα, αποδοκιμάζοντας μάλιστα τη στάση του κόμματός στο ζήτημα της αστυνομικής βίας (21,9%).

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: