«Μανώλη, έβγα όξω απ’ το wi-fi…»

Ακόμα και αν σήμερα σχεδόν ο καθένας μπορεί να κρατάει στα χέρια του ένα «αξιοπρεπές» κινητό τηλέφωνο, γίνονται ολοένα και περισσότεροι αυτοί που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Έναν όμορφο τρόπο βρήκαν οι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Κρήτης  για να προπαγανδίσουν την εκδήλωσή τους· αποτυπώνεται στις εικόνες αυτού του βίντεο:

Η «χάι-τεκ» γιαγιά από την Κρήτη αγκαλιάζει με ζεστασιά σαν δικά της παιδιά, και τον Έλληνα, και τον Ινδό, και τον Αφρικανό, που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που δείχνει ότι ξέρει να τις χειρίζεται με την ίδια ευκολία που ψιλοκόβει τη ντομάτα.

Ζεστασιά και ομορφιά αποπνέει κάθε τι που ενώνει τους ανθρώπους· που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, όποια απόχρωση κι αν έχει το δέρμα τους, όποια γλώσσα κι αν μιλάνε, απ’ όπου κι αν κατάγονται, σε όποιον θεό κι αν πιστεύουν. Αντίθετα, αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους είναι η εκμετάλλευση και το ρατσιστικό δηλητήριο –  φασιστικό μίσος που την τρέφει και τη συντηρεί.

Στην εποχή μας η τεχνολογία εκμηδενίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και δείχνει να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα όμως τους σπρώχνει να κλειστούν στον εαυτό τους, τους απομονώνει. Τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος ανοίγεται μπροστά τους, ότι τους ανήκει, ενώ αυτό που τους ανήκει είναι η πανάκριβη ηλεκτρονική συσκευή, που μπορεί να την αγόρασαν κάνοντας αιματηρή οικονομία ή φορτώνοντας με δόσεις κάποια πιστωτική.

Στην κοινωνία μας, παρά το ότι φτάνει σε πολλά χέρια, η τεχνολογία κοστίζει ακριβά και ενώ φαίνεται να απευθύνεται σε όλους, δεν γίνεται κτήμα όλων. Ακόμα και αν σήμερα σχεδόν ο καθένας μπορεί να κρατάει στα χέρια του ένα «αξιοπρεπές» κινητό τηλέφωνο, γίνονται ολοένα και περισσότεροι αυτοί που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Για παράδειγμα στην ιατρική, επειδή δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αν σε κάποιους κάνει εντύπωση, όταν βλέπουν ανθρώπους της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, σ’ ένα χωριό κιόλας, να χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (δεν είναι μόνο η γιαγιά, αλλά και ο παππούς Μανώλης που «παίζει» παιχνίδια στο κινητό) σε αυτό που σήμερα ονομάζεται επικοινωνία, είναι ίσως γιατί αγνοούν ότι σε μια άλλη κοινωνία η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της ανήκαν σε όλους τους ανθρώπους. Το αγνοούν επειδή κάποιοι δεν τους αφήνουν να μάθουν.

Στην καπιταλιστική κοινωνία, κυβερνήσεις τύπου Σαμαρά, Τσίπρα κλπ, αφού ξεζουμίζουν με άγρια φορολογία και χαράτσια το λαό (που πληρώνει ήδη πανάκριβο ίντερνετ, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες), μετά του «δίνουν» «δωρεάν» wi-fi.

Στην αυριανή σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία δεν θα έχουν θέση όσοι εκμεταλλεύονται, διαχωρίζουν και μισούν τους ανθρώπους. Η χρήση της τεχνολογίας και τα οφέλη της θα είναι κοινό κτήμα και η χαρά του παιχνιδιού δικαίωμα για όλες τις ηλικίες. Σε αυτή την κοινωνία η επικοινωνία δεν θα εξαντλείται στο επιφανειακό άγγιγμα μιας οθόνης, αλλά θα απλώνεται στο βαθύ και ουσιαστικό άγγιγμα της ψυχής των ανθρώπων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: