«Νέα Αριστερά» – Βροντερό «παρών» στα συμφέροντα των servicers και των funds

Οι συγκεκριμένοι στη Βουλή ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης («Ηρακλής 3») για τα «κόκκινα» δάνεια, που δίνουν ακόμα περισσότερα εργαλεία στα «κοράκια» για να «στραγγαλίσουν» τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Ενα βροντερό «παρών» έδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Νέα Αριστερά», οι βουλευτές δηλαδή που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των «κορακιών» των servicers και των funds.

Προχτές στη Βουλή, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης («Ηρακλής 3») για τα «κόκκινα» δάνεια, που δίνουν ακόμα περισσότερα εργαλεία στα «κοράκια» για να «στραγγαλίσουν» τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς δικαιολογούν οι ίδιοι αυτήν τους τη στάση, και κυρίως τι «διαμάντια» αποκαλύπτονται από αυτήν την αιτιολόγηση.

Ας τα δούμε με τη σειρά.

1ον: Τα άρθρα που ΔΕΝ καταψήφισαν αλλά δήλωσαν «παρών» αφορούν επιγραμματικά την ενσωμάτωση Οδηγιών και Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική νομοθεσία. Κι αυτό για να εξυπηρετηθούν οι servicers και τα funds, δηλαδή τα «κοράκια», με τη θέσπιση περισσότερων ευνοϊκών γι’ αυτούς κανόνων ώστε να μη «σκοντάφτει» στα δικαστήρια από πιθανές προσφυγές δανειοληπτών η κλοπή των σπιτιών των χρεωμένων νοικοκυριών. Πρόκειται για τα άρθρα 7, 38 και 40.
2ον: Η στάση τους, που ευνοεί εξόφθαλμα τα «κοράκια», προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να απαντήσουν και να …αιτιολογήσουν το «παρών» τους. Ετσι, ο Τσακαλώτος (ο υπουργός του 3ου μνημονίου, που ακόμα πληρώνει ο λαός, και με τους πλειστηριασμούς) σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έγραψε ανάμεσα σε άλλα:

«Ψηφίσαμε “παρών” γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις Οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για να δούμε όμως, ποιο είναι το …θετικό σε αυτήν την ευρωπαϊκή Οδηγία; Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 40, με το οποίο συμφωνούν οι της «Νέας Αριστεράς», οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4354/2015) εξακολουθούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέχρι 29 Ιουνίου 2024 χωρίς να απαιτείται νέα άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι servicers θέτουν σε λειτουργία σύστημα απευθείας προσωποποιημένης πληροφόρησης στους δανειολήπτες.

Εξασφαλίζεται έτσι ότι θα συνεχίζουν το …έργο τους σε βάρος των χρεωμένων νοικοκυριών με ακόμα πιο χαλαρούς όρους και να παίρνουν τα σπίτια του λαού, αρκεί να τον έχουν προειδοποιήσει κιόλας!

3ον: Ο Τσακαλώτος στην ίδια ανάρτηση λέει: «Οι διατάξεις αυτές (σ.σ. που δεν καταψήφισαν, γιατί συμφωνούν) δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά και αριστερά. Ούτε (…) προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της Οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό, που προστατεύεται.Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers, αλλά τους λογαριασμούς όπου μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε;».

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τι λέει το σχετικό άρθρο 7, με το οποίο συμφωνούν οι «11».

«Οι διαχειριστές πιστώσεων οφείλουν να διατηρούν χωριστό λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ελλάδα ή λειτουργεί στην Ελλάδα (…) στον οποίο όλα τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται από δανειολήπτες πιστώνονται και φυλάσσονται έως τη μεταφορά τους στον αντίστοιχο αγοραστή πιστώσεων, υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον αγοραστή πιστώσεων (…) Ο λογαριασμός είναι ανεκχώρητος και ακατάσχετος έναντι οποιουδήποτε τρίτου μέρους πλην του αγοραστή πιστώσεων (σ.σ. fund), περιλαμβανομένων και του Δημοσίου και του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δεν υπάγεται στην πτωχευτική περιουσία σε περίπτωση πτώχευσης του διαχειριστή πιστώσεων και το σύνολο του ποσού που είναι κατατεθειμένο σε αυτόν αποδίδεται στον διαχειριστή πιστώσεων».

Με απλά λόγια, ο λογαριασμός είναι 100% του servicer και ο μόνος που έχει δικαίωμα να σηκώσει τα λεφτά του χρεωμένου που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση είναι το fund για το οποίο δουλεύει ο servicer! Το ακατάσχετο αφορά πιθανά χρέη του δανειολήπτη προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικούς φορείς ή οποιονδήποτε άλλον) ή του servicer σε περίπτωση πτώχευσης. Γιατί; Μα γιατί έτσι κατοχυρώνει η κυβέρνηση – αλλά και όσοι συμφωνούν, με το «παρών» – ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα οικονομικά συμφέροντα των funds…

Τόσο απλά, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος και οι «νέοι αριστεροί» λένε χονδροειδή ψέματα…

4ον: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα κεραμίδια με αφορμή το «παρών» των αποχωρησάντων, να τους θυμίσουμε:

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – που από κοινού υπερασπίζονται – ήταν αυτή που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξήλωμα της προστασίας της λαϊκής στέγης, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οχι μόνο δεν παρέτεινε την – τσεκουρωμένη έτσι κι αλλιώς – οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε σε αντιδραστική κατεύθυνση και τον νόμο Κατσέλη, που καθιερώθηκε να λέγεται «νόμος Κατσέλη – Σταθάκη». Εισήγαγε την έννοια των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης», δηλαδή στα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού υπερασπίζονται ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαν ψηφίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού υπερασπίζονται νομοθέτησε τον Δεκέμβρη του 2017 το «ιδιώνυμο» για όσους αντιστέκονται και κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Μετά την κατακραυγή του κόσμου και τις αντιδράσεις κατάργησε το «ιδιώνυμο», αλλά στη συνέχεια έφερε το νέο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, με το αδίκημα για τη «διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις…

* * *

Οσα προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται να συμπληρώσουν το νομικό πλαίσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019, όταν ήταν κυβέρνηση. Για να δημιουργηθεί ένα καλύτερα θωρακισμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, υπέρ των τραπεζών και των «κορακιών».

Και είτε οι του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «κατά», είτε οι της «Νέας Αριστεράς» που δήλωσαν «παρών», έχουν στήσει στο απόσπασμα τη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: