Να αποσυρθεί άμεσα η διαφήμιση της Vodafone που εμφανίζει ένα τυφλό να οδηγεί ποδήλατο ζητούν η ΕΣΚ Τυφλών και Σωματεία

“Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να ζητηθεί από την εταιρεία σας συγγνώμη και ιδιαίτερα από τους τυφλούς, που τους χρησιμοποιεί έμμεσα σα μέσο αύξησης των πωλήσεων, των κερδών δηλαδή, της εταιρείας σας”

«Δεν είναι εμπόρευμα η ζωή των ανθρώπων, ούτε και θα σας επιτρέψουμε να “παίζετε” χωρίς σεβασμό και αιδώ για τους διαφημιστικούς σκοπούς σας!» σημειώνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική  (ΣΕΤΗΠ) Ν. Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές και ζητούν την άμεση απόσυρση της διαφήμισης της Vodafone που εμφανίζει ένα τυφλό να οδηγεί ποδήλατο.

Στην παρέμβαση των σωματείων σημειώνοται τα εξής:

“Στα mail των Σωματείων μας, λάβαμε καταγγελία, από την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών στην ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων), με αφορμή την διαφήμιση της Vodafone για το 5g με τον τυφλό ποδηλάτη και την εξ’ αποστάσεως καθοδήγησή του. Αυτό βέβαια με σκοπό την διαφήμιση του 5g που εμπορεύεται η Vodafone.

Είναι ευκαιρία να προβληματιστούμε, όχι για το αν η εξέλιξη και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας πρέπει και μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής μας αλλά γιατί σήμερα δεν γίνεται αυτό!

Δουλεύουμε σε ένα κλάδο που είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Η ατζέντα του κεφαλαίου για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, η αντιπαράθεση ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους για το πώς θα μοιραστεί η πίτα της αγοράς του 5g, τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων που ακούμε καθημερινά, συνθέτουν το τοπίο.

Τι νοιάζει πραγματικά τους επιχειρηματικούς ομίλους;

Το κέρδος ασφαλώς, να είναι πιο ανταγωνιστικοί, πιο ανθεκτικοί στους κλυδωνισμούς της οικονομίας, όπως τώρα στην οικονομική κρίση που η πανδημία έφερε πιο κοντά. Για αυτό το σκοπό νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις, για αυτό το σκοπό υπάρχει και οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και πίσω από αυτό το σκοπό και n Vodafone και τα άλλα μονοπώλια μας καλούν να στοιχηθούμε. Πίσω από αυτό το σκοπό μας καλούν να δουλεύουμε ώρες ατέλειωτες, αναρίθμητα stand by και απλήρωτες υπερωρίες. Η μαζική εφαρμογή της τηλεργασίας παρουσιάζεται από την εργοδοσία σαν μια «πρόκληση τεχνολογική στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Στην πραγματικότητα είναι μια νέα ελαστική μορφή απασχόλησης που χρησιμοποιείται η τεχνολογική εξέλιξη με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της δουλειάς μας, με  απίστευτη εντατικοποίηση και διάλυση του ωραρίου μας. Για τα δικά τους κέρδη εμείς σχεδιάζουμε, παράγουμε, πουλάμε, συντηρούμε το αγαθό της επικοινωνίας, την εξέλιξη και την βελτίωσή του. Και όμως εμείς που τα φτιάχνουμε όλα αυτά, δεν έχουμε καν πρόσβαση στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Η τεχνολογία και η εξέλιξή της δεν μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων για να λύσει ουσιαστικά προβλήματα (όπως τηλεϊατρική, μείωση εργασίμου χρόνου, να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα). Γιατί πολύ απλά είναι εμπόρευμα! Ο σκοπός της δεν είναι να συμβάλλει στον σχεδίασμά και την ανάπτυξη με βάση την κάλυψη των αναγκών του λαού αλλά να αυξάνεται το καπιταλιστικό κέρδος.

Κριτήριο η ίδια μας η ζωή

Την ίδια στιγμή που φουντώνει η συζήτηση γύρω από το 5g και τις δυνατότητάς του, 1 στους 2 ανθρώπους παγκόσμια δεν έχει πρόσβαση στο internet. Μας εξόργισαν οι εικόνες ντροπής με παιδιά να κάνουν μάθημα στα καφενεία, τα νοσοκομεία να λειτουργούν με μηχανήματα προηγούμενων δεκαετιών, ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Στον αντίποδα αυτού του αίσχους, εμείς προτάσσουμε το δικό μας σχέδιο, όπου η τεχνολογία, τα επιτεύγματα της επιστήμης θα μπαίνουν σε εφαρμογή με ένα και μόνο κριτήριο. Την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών που πρέπει και μπορούν να καλυφθούν στο σήμερα με βάση τη δυνατότητα που υπάρχει. Σε αυτό το σκοπό εμείς θα διαθέσουμε όλες τις ικανότητες, την δουλειά μας.

Με βάση τα παραπάνω συντασσόμαστε με το αίτημα της ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διαφήμισης της Vodafone. Δεν είναι εμπόρευμα η ζωή των ανθρώπων, ούτε και θα σας επιτρέψουμε να «παίζετε» χωρίς σεβασμό και αιδώ για τους διαφημιστικούς σκοπούς σας!”

Για το θέμα είχε προηγηθεί διαμαρτυρία στους υπεύθυνους της εταιρείας Vodafone, που έστειλε η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών», με αφορμή «μια απαράδεκτη διαφήμιση της εταιρείας, πέρα για πέρα αντιεπιστημονική και επικίνδυνη». Στη διαφήμιση εμφανίζεται ένας τυφλός, να οδηγεί ποδήλατο, καθοδηγούμενος από μακριά, από κέντρο ελέγχου, μέσω των νέων συστημάτων επικοινωνίας 5G της εταιρείας.

Το κείμενο της διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Κύριοι της Vodafone,

Με αγανάκτηση τα μέλη μας επικοινωνούν μαζί μας τις τελευταίες μέρες με αφορμή διαφήμιση σας σε δύο παραλλαγές για την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο που εμφανίζει τυφλό “ποδηλάτη με οπτική αναπηρία 90%”, που προπονείται στο “ποδήλατο βουνού”, που ο συνοδός του τον καθοδηγεί από μακριά μέσω κέντρου ελέγχου για το πώς θα οδηγήσει. Θέλοντας η εταιρία σας, μέσω της διαφήμισης να μας δείξει τις δυνατότητες των 5G προγραμμάτων σας.

Φοβόμαστε κύριοι, στο όνομα να πουλήσετε τα προϊόντα σας για να αυξήσετε τα κέρδη σας -που απ’ ότι φαίνεται μόνο αυτό σας ενδιαφέρει-, δεν σέβεστε ούτε την αναπηρία μας, αλλά προκαλείτε, εκθέτοντας σε κίνδυνο, ιδίως νέα παιδιά με προβλήματα όρασης, που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα όρια της αναπηρίας τους, να τους οδηγήσετε να πιστέψουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ποδήλατο ή κάποιο άλλο όχημα, μέσω της λεκτικής καθοδήγησης από κέντρο ελέγχου. Επιτρέψτε μας να σας πούμε αν δεν ξέρετε ότι το 90-95% της οπτικής αναπηρίας που εμφανίζεται στη διαφήμιση σας, σημαίνει πως ο άλλος είναι πρακτικά τυφλός. Άλλωστε δικαιούχος του επιδόματος τυφλότητας είναι εκείνος με οπτική αναπηρία 80% και άνω.

Άρα, καταλαβαίνετε ότι η λεκτική καθοδήγηση εξ αποστάσεως είναι αδύνατη και για όποιον το επιχειρήσει επικίνδυνη. Εδώ ας σημειωθεί, ακόμα και για τα ποδήλατα δρόμου που υπάρχουν για τυφλούς και μάλιστα και για αγώνες, είναι διπλά, με βλέποντα συνοδό στο τιμόνι. Η 5G τεχνολογία μπορεί να είναι μια “επανάσταση”, στα ζητήματα της επικοινωνίας, της μεταφοράς των δεδομένων αλλά αγαπητοί μας κύριοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν στον άνθρωπο την έλλειψη όρασης. Βεβαίως, μπορούν αν δεν είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, πλευρές της, εφαρμογές της, να χρησιμοποιηθούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης και στη καθημερινή ζωή των τυφλών και των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα όρασης. Με ασφάλεια μπορούμε να καθοδηγήσουμε από μακριά ένα drone, ένα αυτοκίνητο στο δρόμο, γιατί όχι και ένα ποδήλατο αλλά όχι με λεκτικές εντολές σ’ έναν τυφλό οδηγό ή ποδηλάτη, που δεν μπορούν να αποδώσουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες της οδήγησης ενός ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου ή ενός αεροπλάνου. Πολύ περισσότερο, όταν πάντα υπάρχει ένας σχετικός χρόνος από τον εγκέφαλο να κατανοήσει αυτά που ακούει και να τα μεταφέρει σε εντολές στα χέρια και στα πόδια για να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις με βάση τις συνθήκες του δρόμου, του χώρου και του μέσου.

Επειδή προκαλεί η προβολή της παραπάνω διαφήμισης και για τους κινδύνους που αναφέραμε που εγκυμονεί απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να ζητηθεί από την εταιρεία σας συγγνώμη και ιδιαίτερα από τους τυφλούς, που τους χρησιμοποιεί έμμεσα σα μέσο αύξησης των πωλήσεων, των κερδών δηλαδή, της εταιρείας σας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: