Κώστας Τζέλας: Στην Καρδίτσα πλημμυρίσαμε γιατί δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό – αρδευτικό έργο τα τελευταία χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός απ’ τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων προϊόντων παραμένουν θαμμένα κάτω από τις λάσπες, 12.500 αιγοπρόβατα και 500 περίπου βοοειδή έχουν πνιγεί, 30.000 μελισσοσμήνη έχουν χαθεί, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καθώς και πολλά μαγαζιά στην Καρδίτσα και στο κέντρο της πόλης…

Στην Καρδίτσα πλημμυρίσαμε γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό – αρδευτικό έργο, σημείωσε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε εκπομπή του «Mega».

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, συνέχισε, το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας και τον χειμώνα να πνιγόμαστε. Δίνοντας την εικόνα της καταστροφής, σημείωσε ότι εκτός απ’ τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων προϊόντων παραμένουν θαμμένα κάτω από τις λάσπες, 12.500 αιγοπρόβατα και 500 περίπου βοοειδή έχουν πνιγεί, 30.000 μελισσοσμήνη έχουν χαθεί, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καθώς και πολλά μαγαζιά στην Καρδίτσα και στο κέντρο της πόλης.

Κανονικά τώρα, πρόσθεσε, θα έπρεπε να μαζεύαμε το βαμβάκι και να εισπράτταμε χρήματα για να ζήσουμε. Τώρα, κατέληξε ο Κ. Τζέλλας, είμαστε «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Δείτε το βίντεο:

Την Δευτέρα 5 Οκτώβρη στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο για τους πλημμυροπαθείς. 

Η διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και του Εμπορικού Συλλόγου, στο αίθριο της δημοτικής αγοράς και συμμετείχαν εκπρόσωποι Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών γειτονιών, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα κλείσουν τα μαγαζιά για δύο ώρες, ενώ θα υπάρχει δίωρη στάση εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Συλλογική διεκδίκηση και δράση για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες

Η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μέσα από τους συλλογικούς φορείς, ενάντια στην πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες, διεκδικώντας μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημίωσης στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έργων προστασίας της ζωής του λαού, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού εδώ και 10 μέρες, από τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, συζητήθηκε το πλαίσιο αιτημάτων και οι δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Πλημμυρισμένα χωράφια, τόνοι λάσπης, δρόμοι που δύσκολα τους περπατάς, σκουπίδια, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, το ότι ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα με την υδροδότηση σε συνοικίες της πόλης, αλλά και κόσμος που φιλοξενείται σε συγγενείς, καθώς εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ήταν η εικόνα που έδωσε εισηγητικά ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.

Τις απώλειες που φτάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, στα 12.500 αιγοπρόβατα, 28.000 κυψέλες μελισσών, 500 βοοειδή, και 260.000 στρέμματα «πνιγμένα» από το νερό, επισήμανε ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας ΕΟΑΣΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νεκρά ζώα είναι μια «υγειονομική βόμβα», καθώς τα περισσότερα είναι άθαφτα.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου τόνισε πως «το 80% των επιχειρήσεων της πόλης αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν υπάρχει επιχείρηση με ζημιά κάτω από 20.000 – 30.000 ευρώ. Βιοτεχνικές μονάδες έξω από τον ιστό της πόλης έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μηχανήματα, εμπορεύματα, κρέατα, ξυλεία έχουν καταστραφεί. Μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αρχική αίτηση καταστροφής, στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας».

Την ίδια ώρα, όπως επισημάνθηκε εισηγητικά, τα «ψίχουλα» τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά είναι άγνωστο το πότε και σε πόσους θα δοθούν, καθώς μπαίνουν μια σειρά από απαράδεκτες προϋποθέσεις για να αποζημιωθεί κάποιος. Για παράδειγμα, ζητάνε από τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους πνίγηκαν, να τα μετρήσουν όλα, παρόλο που πολλά τα παρέσυραν τα νερά, παρόλο που όλα τα ζώα τους ήταν ήδη δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους καταστηματάρχες, που η κυβέρνηση προβλέπει για αυτούς μόλις 8.000 ευρώ. Παράλληλα, οι αγρότες φοβούνται πως όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούν 100%, αλλά δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα ούτε το 2021, καθώς δεν μπορούν -λόγω και του χειμώνα που έρχεται- να γίνουν μια σειρά αγροτικές εργασίες, όπως όργωμα, σπορά, κλπ…

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: