ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών. Καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του. Επανακαταθέτει την πρόταση νόμου για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και την ανακούφισή τους από τα χρέη και τη φοροληστεία…

Στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες απευθύνεται το ΚΚΕ με φυλλάδιο που διακινεί, δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του. Το ΚΚΕ μάλιστα επανακαταθέτει την πρόταση νόμου για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και την ανακούφισή τους από τα χρέη και τη φοροληστεία.

Ακολουθεί αναλυτικά το φυλλάδιο του ΚΚΕ.

* * *
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών! Αγώνας μαζικός για την καθιέρωση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος

Η αγανάκτηση που νιώθει κάθε αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας είναι δίκαιη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν μηδενική αύξηση φορολογίας για να υφαρπάξει την ψήφο του και αμέσως την επομένη, κήρυξε τον πόλεμο ενάντιά του στο όνομα της «φορολογικής δικαιοσύνης».

Το νέο νομοσχέδιο

Βάζει άλλο ένα χαράτσι σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, στις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα συνιστά μία ακόμα επίθεση στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα.

Στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας, μειωμένου εισοδήματος, η καθιέρωση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, για κάθε απασχολούμενο, όπως και για μισθωτούς και αγρότες είναι επιβεβλημένη.

Οι συνέπειες του νομοσχεδίου θα είναι βαριές:
  • 473.000 αυτοαπασχολούμενοι (α/α) θα επιφορτιστούν αυξημένα φορολογικά βάρη.

Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΣ για όποιον α/α εργάζεται 6 χρόνια διαμορφώνεται στα 1.600 ευρώ (με 10.920 τεκμαρτό εισόδημα), και ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ στα 2.300 ευρώ για 12 χρόνια εργασίας και πάνω.

  • Χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συνθήκες ασφυξίας λόγω και της πλήρους ψηφιοποίησης στη λειτουργία τους που επιβάλλεται (ηλεκτρονικά βιβλία εσόδων – εξόδων, ψηφιακές συναλλαγές, τιμολόγια κ.λπ.) αφού δεν έχουν οργανωμένο λογιστήριο.
Τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η «μαρίδα», όπως:

Ολοι όσοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με την κρίση και τα lockdown, με την εκτίναξη τιμών σε νοίκια, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, το 42% των επαγγελματιών που είχε μείωση τζίρου το 2022, οι χιλιάδες που ακροβατούν στον Γολγοθά των ρυθμίσεων, στις λίστες πλειστηριασμών.

Αντίθετα, οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι μέτοχοί τους επιχειρηματίες, αυτές που δεσπόζουν στην αγορά κι έχουν μεγάλα κέρδη, έχουν δεκάδες τρόπους και μηχανισμούς για να απαλλάσσονται νόμιμα ή παράνομα, να κάνουν συμψηφισμούς, να αποφασίζουν για δωρεές με κίνητρα κ.λπ.

Ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει «φορολογική δικαιοσύνη». Προσκρούει στην ίδια την πραγματικότητα:
  • Στους εξοντωτικούς φόρους που πληρώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, με άδικους έμμεσους φόρους που καταλαμβάνουν το 60% των κρατικών φορολογικών εσόδων. Το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων προέρχεται από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσφέρουν μόνο το 5%.

  • Στη βαριά φορολογία που πληρώνουν οι μικροί επαγγελματίες με τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ (δεν υπάρχει έκπτωση φόρου), τα τεκμήρια διαβίωσης, τον κεφαλικό φόρο του τέλους επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου. Γι’ αυτό και ο αριθμός των οφειλετών στην εφορία είναι στα ύψη.

  • Στην προκλητική φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων: Των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά με 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των τραπεζιτών με την πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου», των στρατηγικών επενδυτών των «αναπτυξιακών» νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που απολαμβάνουν 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές, των μετόχων που αποδίδουν μόλις 5% φόρο μερισμάτων. Σε όλους αυτούς τους αναξιοπαθούντες το ν/σ κάνει ένα ακόμη δώρο, αφού μειώνονται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και ο φόρος για τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, κόμματα που κυβέρνησαν με ανάλογη άδικη φορολογική πολιτική, τώρα εμφανίζονται να παίρνουν θέση ενάντια στο νομοσχέδιο. Καμιά εμπιστοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι αφορολόγητο 10.000 ευρώ, αρνήθηκε όμως να το υλοποιήσει ως κυβέρνηση. Επικαλείται τα άδεια ταμεία που παρέλαβε, τα οποία ο ίδιος γέμισε με το υστέρημα του λαού, διατηρώντας και αυξάνοντας τη φορολογία σε βάρος του. Ετσι έχτισε τα περιβόητα «μαξιλάρια ασφαλείας» ύψους 37 δισ., για τα οποία κοκορευόταν προεκλογικά, έτσι πέτυχε τα ματωμένα πλεονάσματα.

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε στυλοβάτη της εξοντωτικής, μνημονιακής φορολογικής πολιτικής σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Ψήφισε 3 μνημόνια και συνυπέγραψε όλη τη νομοθετική λαίλαπα που οδήγησε στην κατάργηση του αφορολόγητου και στην επιβολή τέλους επιτηδεύματος (με τη δικαιολογία της φοροδιαφυγής).

Στην ίδια γραμμή σιγοντάρουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ενώ φαινομενικά καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, υπονομεύουν την οργανωμένη συλλογική αντίδραση, καθυστέρησαν την εξαγγελία κινητοποιήσεων, κάνουν σημαία τους τη «διαβούλευση», διασπείρουν αυταπάτες ότι μπορεί να εξαιρεθεί κάποιος κλάδος από την επίθεση.

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ανταγωνιστικότητα, όπως η ΕΕ, ο ΣΕΒ, θεωρούν «μειονέκτημα» την εκτεταμένη παρουσία πολύ μικρών ατομικών επιχειρήσεων, γι’ αυτό και επεξεργάζονται πολιτικές περιορισμού. Επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αρνούνται κάθε πολιτική προστασίας, όπως το αφορολόγητο για τις μικρές επιχειρήσεις. Ομοίως στις λεγόμενες πολιτικές χρηματοδότησης, με εμβληματική τη συμφωνία τους στον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες του νέου υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου σκόπιμα αποκρύπτουν ότι η «φορολογική συμμόρφωση» των αυτοαπασχολούμενων είναι προαπαιτούμενο μέτρο για την εκταμίευση των δόσεων.

Το λαϊκό εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο βρίσκονται μπροστά σε νέους κινδύνους: Την προοπτική νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, γενικευμένων οικονομικών, γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ακόμα και με στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο μόνος δρόμος για να ορθωθούν εμπόδια στην ολομέτωπη επίθεση είναι ο δρόμος της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο δρόμος της οργανωμένης δράσης για την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για το εισόδημα, για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, θέρμανση, Ενέργεια, για την πρόσβαση σε αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, για σύγχρονες υποδομές και αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική προστασία.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως και για τους μισθωτούς, βιοπαλαιστές αγρότες, συνταξιούχους, ένας δρόμος ανοίγεται: Ο δρόμος του κοινού αγώνα για να αλλάξει ο συσχετισμός.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών

Καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του.

Επανακαταθέτει την πρόταση νόμου για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και την ανακούφισή τους από τα χρέη και τη φοροληστεία, προτείνοντας την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 κατά προστατευόμενο μέλος, την αμετάκλητη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους κ.ά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τη δική μας συμμαχία, των ανθρώπων του μόχθου – μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών – στον δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: