Καταγγέλλει εκδοτικές επιχειρήσεις για απληρωσιά και προειδοποιεί με εμπάργκο η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Σε μία περίοδο όπου στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωναϊού δόθηκε από τα κρατικά ταμεία άφθονο χρήμα προς τα ΜΜΕ της χώρας, αυτά από την πλευρά τους προφανώς θεωρούν τους φωτορεπόρτερ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Η ΕΦΕ γίνεται μάρτυρας της οικονομικής αφαίμαξης των μελών της. Σε μία περίοδο όπου στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωναϊού δόθηκε από τα κρατικά ταμεία άφθονο χρήμα προς τα ΜΜΕ της χώρας, αυτά από την πλευρά τους προφανώς θεωρούν τους φωτορεπόρτερ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε έναν σημαντικό αριθμό εκδοτικών επιχειρήσεων, για την άρνηση πληρωμής δεδουλευμένων και πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς τους.

Πέρα από το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει συρρικνωθεί κατά πολύ η δυνατότητα ενός φωτορεπόρτερ να βγάζει τα προς το ζην (κάτι που ισχύει ιδιαίτερα γι’ αυτούς που εργάζονται ως free lancers) τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και το φαινόμενο, τα έντυπα και οι εκδότες να μη θεωρούν υποχρέωσή τους να πληρώνουν τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν, ακόμα κι όταν το ίδιο το έντυπο έχει ζητήσει από τον φωτογράφο να καλύψει κάποιο γεγονός (η λεγόμενη καμπάνια). Με την πανδημία αυτό το φαινόμενο εντάθηκε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι ο νέος κορωναϊός αφαιρεί από τους εκδότες την ικανότητα να μεταβιβάσουν, από τα εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, τα ποσά που οφείλουν σε εκείνους που τους παρέχουν την φυσική και πνευματική εργασία τους.

Αναρωτιόμαστε για ποιό λόγο έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα αν όχι για την για την κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεών τους, μέσα στις οποίες είναι και οι πληρωμές των μισθών των εργαζομένων καθώς και οι πληρωμές των free lancer φωτορεπόρτερ.

Θέλουμε δια της παρούσης να ενημερώσουμε το κοινό και την πολιτική ηγεσία του τόπου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά όλα τα ΜΜΕ ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι – μέλη της ΕΦΕ, δεν θα μας μείνει άλλος δρόμος από το εμπάργκο σε εκείνες τις εκδοτικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους στα μέλη μας.

Παρακαλούμε για το αυτονόητο, έστω την ύστατη στιγμή: πληρώστε τις οφειλές σας!

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: