Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας: Νέο ατύχημα σε παιδική χαρά του Δήμου Αθηναίων

Η Παιδική Χαρά και το Αθλητικό Κέντρο ΔΕΝ έχουν μόνιμο φύλακα, όπως και το σύνολο σχεδόν των χώρων του ΟΠΑΝΔΑ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει καμία διάθεση να το αλλάξει αυτό, ενώ συμπληρώνει ήδη τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Ένα ακόμα ατύχημα συνέβη την Παρασκευή 25 Αυγούστου σε Παιδική Χαράαυτή τη φορά στα Σεπόλια, με σοβαρό τραυματισμό παιδιού όταν ένα μικρό αγόρι χτύπησε σε χαλασμένο μεταλλικό πλέγμα πόρτας ενώ έπαιζε στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μανιτάκη & Δυρραχίου. Χρειάστηκε νοσηλεία πέντε (!) ημερών και προσπάθεια των γιατρών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του τραυματισμού του.

Ευχόμαστε ολόθερμα περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στο παιδί και τους γονείς του!

Γονείς που επισκέπτονται με τα παιδιά τους την Παιδική Χαρά και το όμορο Αθλητικό Κέντρο, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», καταγγέλλουν ότι αυτή η πόρτα με το ξηλωμένο μεταλλικό πλέγμα που προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού, είναι έτσι εδώ και σχεδόν δύο μήνες!

Και όλα αυτά συνέβησαν σε ένα Αθλητικό Κέντρο και μία Παιδική Χαρά πολυδιαφημισμένα από τον ίδιο τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που φωτογραφίζονταν εκεί προβάλλοντας τους δύο χώρους, περίπου ως τουριστική ατραξιόν (!) και με εμφανή την παρουσία επιχειρηματικών ομίλων ως χορηγών. Η πραγματικότητα αποδεικνύει τελικά ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για την πρόληψη και την προστασία από ατυχήματα και δεν εξασφαλίζουν με κανένα τρόπο αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη τα παιδιά, οι οικογένειες και οι κάτοικοι της περιοχής!

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι σε αυτή την Παιδική Χαρά και το γειτονικό Αθλητικό Κέντρο συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος (οικογένειες με μικρά παιδιά, γονείς με βρέφη, μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, παιδιά με ποδήλατα, κάτοικοι της περιοχής), αφού οι αθλητικοί χώροι και οι Παιδικές Χαρές στην περιοχή είναι ελάχιστοι και ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ, με αποτέλεσμα να είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

Η Παιδική Χαρά και το Αθλητικό Κέντρο ΔΕΝ έχουν μόνιμο φύλακα, όπως και το σύνολο σχεδόν των χώρων του ΟΠΑΝΔΑ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει καμία διάθεση να το αλλάξει αυτό, ενώ συμπληρώνει ήδη τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένου αλλά και των απαραίτητων μέσων, οδηγούν να μην υπάρχει ουσιαστικά καθημερινός έλεγχος και συντήρηση/επισκευές και αυτών των υποδομών του Δήμου.

Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να μοιράζει εκατομμύρια ΕΥΡΩ σε εργολαβίες και σε έργα που εξυπηρετούν το μοντέλο της Αθήνας ως «πόλη – πρότυπος τουριστικός προορισμός» την ίδια ώρα που έχει αφήσει τις Παιδικές Χαρές και τους αθλητικούς χώρους χωρίς προσωπικό να λειτουργούν περίπου στον… αυτόματο!

Αυτές οι προτεραιότητες και αυτές οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη είναι που πρέπει να καταδικαστούν από τους κατοίκους και τους εργαζομένους της Αθήνας, με αγωνιστική διεκδίκηση αλλά και διεκδικητική ψήφο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Εξάλλου πρόκειται για τον τέταρτο σοβαρό τραυματισμό μικρού παιδιού σε Παιδική Χαρά του Δήμου Αθηναίων και είναι προκλητικό το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλείς οι αθλητικοί χώροι και οι Παιδικές Χαρές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας έχει παρέμβει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ, αναδεικνύοντας τις αιτίες και στηρίζοντας τα αιτήματα και τις καταγγελίες φορέων & κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκκρεμεί από τον περασμένο Μάϊο αίτημα των εκπροσώπων μας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ (η σχετική επιστολή επισυνάπτεται) για παροχή στοιχείων σχετικά με το υπάρχον προσωπικό και συνολικά την κατάσταση στις Παιδικές Χαρές του Δήμου, με σκοπό να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση, να αναδειχθούν οι αιτίες των προβλημάτων και να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και τακτικής συντήρησης όλων των χώρων ευθύνης του ΟΠΑΝΔΑ. Πρόκειται για ένα αίτημα που η Διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ αποφεύγει να ικανοποιήσει εδώ και τρεις μήνες! Καταγγέλλουμε την στάση της Δημοτικής Αρχής!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ελεγχθεί, να εντοπιστεί και να επιδιορθωθεί κάθε παράγοντας επικινδυνότητας στις παιδικές χαρές και στους αθλητικούς χώρους του Δήμου.

Να καλυφθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού έτσι ώστε να έχουμε μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις παιδικές χαρές και τους αθλητικούς χώρους για φύλαξη και εποπτεία σε καθημερινή βάση και τακτική συντήρηση.

Να διατεθούν πόροι και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε έργα στις γειτονιές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης και στις απαλλοτριώσεις που έχουν «βαλτώσει» έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι άθλησης, οι Παιδικές Χαρές και οι χώροι πρασίνου και αναψυχής σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΏΝ & ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!

Ακολουθεί επιστολή με την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας είχε αναδείξει το πρόβλημα στη διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ τον Μάϊο του 2023:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας» στο Δ.Σ του  ΟΠΑΝΔΑ, Θεοδόση Μπενατου και Ελπίδας Νασσιοπούλου, με θέμα τις  «Παιδικές Χαρές» και τα ατυχήματα σε αυτές. 

ΠΡΟΣ  

Την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, κα Νίκη Αραπατζή 

Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ανοιχτών Αθλητικών Κέντρων & Παιδικών Χαρών του  ΟΠΑΝΔΑ, κο Φώτη Ρουμελιώτη 

Τον τελευταίο χρόνο, στις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων ζήσαμε τουλάχιστον τρία  ατυχήματα με θύματα μικρά παιδιά. 

Το 1ο

27 Μαϊου 2022, Παρασκευή, Νεάπολη Εξαρχείων, Παιδική Χαρά 112 (;), Οδός Δαφνομήλη Το 2ο

21 Φεβρουαρίου 2023, Τρίτη, Νεάπολη Εξαρχείων, Παιδική Χαρά 112 (;), Οδός Δαφνομήλη Το 3ο

14 Απριλίου 2023, Μεγάλη Παρασκευή, Νέος Κόσμος, Παιδική Χαρά 260, Οδός Χελντράιχ 15 

Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικά αυτά τα περιστατικά, κατά τα οποία υπήρξαν σοβαροί  τραυματισμοί μικρών παιδιών σε Παιδικές Χαρές που ήταν πιστοποιημένες και είχαν παραδοθεί  στο κοινό πρόσφατα.  

Δεν αποτελεί σκοπό μας να μπούμε σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος νοιάζεται και  ποιος δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα γιατί κάτι τέτοιο είναι αδιέξοδο και αποπροσανατολιστικό.  

Θα πρέπει ως Διοικητικό Συμβούλιο να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε πάνω στις  αιτίες και τις λύσεις ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ θα πρέπει η Δημοτική Αρχή που έχει την αποκλειστική  ευθύνη να λάβει ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα για να μην συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. 

Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας  συγκεκριμένα στοιχεία. Η επιστολή μας λοιπόν έρχεται να υποστηρίξει ακριβώς αυτόν το  σκοπό και γι αυτό ζητάμε από εσάς να μας παρέχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα τα εξής  στοιχεία: 

Α.  

Ζητάμε να μας δοθεί γραπτώς, μία επικαιροποιημένη και πλήρως ενημερωμένη, εύχρηστη, λίστα των Παιδικών Χαρών του ΟΠΑΝΔΑ με όλα τα σχετικά στοιχεία που τις προσδιορίζουν 

όπως (αρίθμηση, διεύθυνση, έτος κατασκευής και πιστοποίησης, φορείς υλοποίησης &  πιστοποίησης, χορηγοί κλπ); 

Κι αυτό γιατί πρώτον δεν υπάρχει στο site του Οργανισμού και δεύτερον γιατί σε κάποιες τοποθετήσεις, αναρτήσεις και δελτία τύπου εμφανίζονται ως 70 (???) (πηγή: https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/category/paidikes-xares ) σε άλλες ως 82,  στο site: https://www.cityofathens.gr/where/paidikes-chares/ αναφέρονται ως 81 και τα  

νούμερα που τελευταία ανέφερε η κα Πρόεδρος ότι «…από τις 86 παιδικές χαρές του Δήμου  Αθηναίων, έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση των 51, σε 12 παιδικές χαρές τρέχει ο σχετικός  διαγωνισμός και απομένει να αναπλαστούν άλλες 15.» δε βγαίνουν καθώς 51 + 12 + 15 = 78 (;). 

Β. 

Ζητάμε να μας δοθεί γραπτώς, μία πλήρης και πλήρως ενημερωμένη, εύχρηστη λίστα των  Παιδικών Χαρών του Δήμου Αθηναίων που έχουν καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (από  το 2010) με όλα τα σχετικά στοιχεία που τις προσδιορίζουν (αρίθμηση που είχαν πριν  καταργηθούν, διεύθυνση, έτος κατάργησης και αιτιολογία κατάργησης κλπ). 

Κι αυτό γιατί υπάρχει ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ του αριθμού των παιδικών χαρών του Δήμου  Αθηναίων τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο με τίτλο: ΜΕΛΕΤΗ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 10 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» αναφέρεται  στην 3η σελίδα ότι ο αριθμός των παιδικών χαρών που έχει στην ευθύνη του ο ΟΠΑΝΔΑ είναι …  132 (http://www.opanda.gr/wp 

content/uploads/2014/10/MELETI_DEKA_PAIDIKVN_XARWN_2014.pdf ) ενώ το 2009 ο Δήμος  Αθηναίων σε αίτημά του για «τοποθέτηση καμερών» προς την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών  Δεδομένων» αναφέρει ότι οι χώροι παιδικής χαράς αριθμούν …147 (https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/prakseisArxis/egkatastasi-kameron-se-paidikes-hares-toy 

dimoy-athinaion ) και άλλες πηγές ανάλογα την χρονολογία αναφέρουν αντίστοιχα νούμερα.  

Γ. 

Ζητάμε να μας δοθεί γραπτώς, μία πλήρης και σε αριθμούς εικόνα του προσωπικού του  ΟΠΑΝΔΑ που είναι επιφορτισμένο να φέρει σε πέρα έργο σχετικό με τις Παιδικές Χαρές και  πιο συγκεκριμένα: 

  1. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ασκούν καθήκοντα ως ΕΠΟΠΤΕΣ και ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ Παιδικές Χαρές ή άλλους  χώρους όπως τα Αθλητικά Κέντρα αν έχουν παράλληλα καθήκοντα ;  
  2. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ασκούν καθήκοντα ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ Παιδικές Χαρές ή  άλλους χώρους όπως τα αθλητικά Κέντρα αν έχουν παράλληλα καθήκοντα ; 
  3. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ασκούν καθήκοντα ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ και ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ Παιδικές  Χαρές ή άλλους χώρους όπως τα αθλητικά κέντρα αν έχουν παράλληλα καθήκοντα ; Ζητάμε  να μας αναφέρετε ξεχωριστά τον ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ αριθμό και να αναφερθεί αν οι ειδικότητες  αυτές καλύπτουν τα όργανα των παιδικών χαρών ή μόνο τον περιβάλλοντα χώρο και λοιπό  εξοπλισμό ή κα τα δύο ;
  4. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ασκούν καθήκοντα ΦΥΛΑΞΗΣ / ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ και ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ Παιδικές Χαρές  ή άλλους χώρους όπως τα αθλητικά κέντρα αν έχουν παράλληλα καθήκοντα ; Ζητάμε να μας  αναφέρετε ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ πόσες και ποιες Παιδικές Χαρές εκ του συνόλου έχουν μόνιμη και  σταθερή θέση Φύλακα ; 
  5. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι εκ του συνόλο των παραπάνω (εποπτεία, καθαριότητα, έλεγχος &  συντήρηση, φύλαξη & επιτήρηση) αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια ; Επίσης αν υπάρχουν περιπτώσεις αποσπασμένων κ.α ; 
  6. ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ΛΕΙΠΟΥΝ από αυτές τις ειδικότητες (εποπτεία, καθαριότητα, έλεγχος &  συντήρηση, φύλαξη & επιτήρηση) με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και θα υπάρξουν στο  άμεσο μέλλον ; 

Κι αυτό γιατί ο παράγοντας «έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» δεν είναι δυνατόν να μείνει έξω  από τη συζήτηση τη σχετική με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής  ακεραιότητας των μικρών παιδιών που χρησιμοποιούν τις Παιδικές Χαρές του ΟΠΑΝΔΑ. 

Δ. 

Ζητάμε να μας δοθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, όλα τα σχετικά έγγραφα που  συνθέτουν το πλήρες νομικό πλαίσιο κατάργησης, ανακατασκευής και πιστοποίησης των  Παιδικών Χαρών (νόμοι, εγκυκλιοι, υπουργικές αποφάσεις, πρότυπα κ.α) με βάση τα οποία  «κινούνται» οι υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ και παράλληλα ζητάμε να μας δοθούν οι Μελέτες και  Συμβάσεις οι σχετικές με την ανακατασκευή και πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών από όταν  άρχισαν να υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά από την τωρινή διοίκηση και την  προηγούμενη για το σύνολο των Παιδικών Χαρών. 

Κι αυτό γιατί συχνά γίνεται λόγος για ευθύνες και διαδικασίες που θα πρέπει να τις γνωρίζουμε  ως απαραίτητο στοιχείο της συζήτησης που πρέπει να γίνει. 

Θεωρούμε απαραίτητο τα παραπάνω στοιχεία να τα έχουμε στη διάθεσή μας, όπως και όλο το  Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου στο άμεσο μέλλον να οργανωθεί με τους πιο σωστούς όρους  η συζήτηση αυτή που θα αναδειξει το πρόβλημα, τις αιτίες του και τα μέτρα αντιμετώπισής του. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση κι ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας! 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας 

Θεοδόσης Μπενάτος 

Ελπίδα Νασιοπούλου 

Αθήνα, 25 Μαϊου 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: