Κ. Πελετίδης: Η πολιτική απαξίωσης της ζωής οδηγεί στο τραγικό αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι

Είναι η πολιτική απαξίωσης της ζωής, της κατοικίας και του περιβάλλοντος του λαού μας που οδηγεί σήμερα στο τραγικό αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι μέσα στον αστικό ιστό. Είναι η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος!

«Είναι η πολιτική απαξίωσης της ζωής, της κατοικίας και του περιβάλλοντος του λαού μας που οδηγεί σήμερα στο τραγικό αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι μέσα στον αστικό ιστό. Είναι η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος! Συνεπώς σε προτεραιότητα μπαίνουν έργα που θα «αποσβέσουν» άμεσα το κόστος κατασκευής τους, γι’ αυτό παραδίδουν στους επιχειρηματικούς ομίλους οδικούς άξονες και γέφυρες. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι στην προτεραιότητά τους  γιατί δεν έχουν την “ανταπόδοση” που θέλουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική, αναδεικνύουν ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ήταν αυτή τη φορά τα θύματα των τραγικών ελλείψεων σε έργα υποδομής και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους. Ελλείψεις για τις οποίες οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα!

Είναι η πολιτική απαξίωσης της ζωής, της κατοικίας και του περιβάλλοντος του λαού μας που οδηγεί σήμερα στο τραγικό αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι μέσα στον αστικό ιστό. Είναι η πολιτική της υπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος! Συνεπώς σε προτεραιότητα μπαίνουν έργα που θα «αποσβέσουν» άμεσα το κόστος κατασκευής τους, γι’ αυτό παραδίδουν στους επιχειρηματικούς ομίλους οδικούς άξονες και γέφυρες. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι στην προτεραιότητά τους  γιατί δεν έχουν την “ανταπόδοση” που θέλουν.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλη τη χώρα, στο νομό Αχαΐας και στο Δήμο μας.

Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη Δ.Ε. Ρίου καθώς, λόγω των έργων της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, η περιοχή είναι εντελώς απροστάτευτη, αφού δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για τη παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώνονται εξαιτίας βροχοπτώσεων.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα το θέσαμε στον Πρωθυπουργό (11-4-2017), όταν εγκαινίασε την Ολυμπία Οδό και επισκέφθηκε το Δημαρχείο, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Επίσης, για το ίδιο πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τα τοπικά συμβούλια της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση (12-10-2016) στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο επισημάναμε την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και την υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού να τα υλοποιήσει.

Παρά τις υποσχέσεις και την παράδοση στοιχείων εκ μέρους του Δήμου, για τη σύνταξη μελετών, αλλά  και τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, ο εμπαιγμός συνεχίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι η κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων. Οι “δυσκολίες” που  επικαλούνται για τις καθυστερήσεις δεν ισχύουν για τα έργα εκείνα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Εκεί οι διαδικασίες είναι πολύ γρήγορες (fast track) και όλοι τους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Όμως, για τα έργα που αφορούν το λαό, το θεσμικό πλαίσιο είναι «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο».

Όπως σας είναι γνωστό η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας δεν έχει την ανάλογη τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα υποδομής που χρειάζεται ο Δήμος μας. Είναι πρόκληση για το λαό μας, να θεωρείται «χρηματοδότηση» η εφάπαξ ενίσχυση με 100.000€, όταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα υπολογίζονται σε 100.000.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων είναι και το γεγονός ότι η κάλυψη του Διακονιάρη μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως συγκοινωνιακό έργο και όχι ως αντιπλημμυρικό, δεν έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στην περιοχή νότια της Ελευθερίου Βενιζέλου, με υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλες βροχοπτώσεις.

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πάτρα προχτές αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ανάγκες για έργα που σχετίζονται με την προστασία των ακτών. Είχαμε σοβαρά προβλήματα στην Μαρίνα, στην οποία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, μέχρι και την Κανελλοπούλου. Εκείνο που θα επιδιώξουμε τώρα, είναι να κηρυχτεί η συγκεκριμένη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να κάνουμε επείγουσες παρεμβάσεις,

Η διάβρωση των ακτών και τα αντίστοιχα έργα προστασίας τους, με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Κυβέρνησης, αποδεικνύεται πως δεν είναι έργα που βρίσκονται στις προτεραιότητες τους. Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για να προστατευτεί η ακτογραμμή της περιοχής μας. Συνέπεια των τραγικών ελλείψεων είναι οι καταστροφές που είχαμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας.

Ως Δήμος εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων μας αξιοποιώντας και το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού μας, προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό σε 25 χείμαρρους και στα υδατορέματα που είναι στην περιοχή μας.

Οι εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών συνεχίζονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία στο Χάραδρο και συνεχίζουμε με απομάκρυνση φερτών αδρανών υλικών, που χρόνια τώρα, έχουν συσσωρευτεί σε όλο το μήκος της κοίτης του.

Ταυτόχρονα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφο της, στις 7/11/2017, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει, από την έλλειψη των αναγκαίων τεχνικών έργων, στο χείμαρρο Παναγίτσα, ο οποίος παρότι κάθε χρόνο καθαρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, αυτό δεν επαρκεί και υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

Σταθερά διεκδικούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.

Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Δ.Ε. Ρίου, από το αρμόδιο Υπουργείο.

Έργα σε κοίτες χειμάρρων και ποταμών (Παναγίτσα, Σέλεμνος, Γλαύκος, Ξυλοκέρα), καθώς και κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών στο ορεινό δίκτυο του Δήμου.

Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και στηρίζουμε τον αγώνα τους για άμεσα μέτρα προστασίας, στέγαση, σίτιση, και ένδυση όσων έχουν ανάγκη για την άμεση καταγραφή των ζημιών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και το «πάγωμα» των χρεών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: