Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις εξελίξεις στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία

“Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον Ικαριώτικο λαό σε συστράτευση για να διεκδικήσουμε, από τους έχοντες την κυρία ευθύνη αυτό που δικαιούμαστε : Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.”

Στην 8η συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας για το 2023 (3/7/2023), συζητήθηκε μετά από επίμονη προσπάθεια το αίτημα 20 συλλόγων και σωματείων της Ικαρίας, για την Διαχείριση των Απορριμμάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι, παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην καύση των απορριμμάτων (με οποιαδήποτε μορφή) σε όλη τη χώρα. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει θετικά στην από κοινού διεκδίκηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο προβλέπει : Α) Διαλογή στην πηγή, Β) Σταθμό μεταφόρτωσης Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων, Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών (Περιφέρεια η κέντρο), Ε) ΧΥΤΥ, ΣΤ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων. Ως την μόνη αποδεκτή λύση του προβλήματος για το Δήμο και το νησί μας.
Ταυτόχρονα αρνούμαστε να μεταθέσουμε το σύνολο των ευθηνών, (που άλλωστε δεν της αναλογούν), στην Τοπική διοίκηση. Κάθε μετάθεση ευθυνών -εύκολη και βολική- δίνει συγχωροχάρτι στον πραγματικό υπεύθυνο γι’ αυτή την κατάσταση (την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική) και αποδυναμώνει τη διεκδίκηση και για την άμεση ανακούφιση, αλλά και για την οριστική λύση του προβλήματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλώνοντας την στήριξη μας στο πλαίσιο διεκδικήσεων των 20 συλλόγων και σωματείων του νησιού που προκάλεσαν την συζήτηση, καλέσαμε το Δ.Σ :
1.Να επικαιροποιήσει τις 161-2014 και 55-2016 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, σχετικά με το τι είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει ο ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου γενικά αλλά και για τις αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία, με πρώτη τον ΧΥΤΥ .
2. Να απορρίψει τους σχεδιασμούς που προβλέπουν την κατασκευή και λειτουργία όλων των αναγκαίων για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία υποδομών με Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.
3. Να διεκδικήσει από το ΥΠΕΝ την χρηματοδότηση του Δήμου Ικαρίας, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, και την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο. Ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση τους. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 55(Παράγραφος 2γ) του Νόμου 4819/2021 (ΦΕΚ 129 -23/7/2021) .
Δυστυχώς καμία άλλη δημοτική παράταξη δεν στήριξε αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο (με την καθοριστική ψήφο του πρόεδρου του Δ.Σ) να συνταχθεί με την άποψη του κ.Δημάρχου, που δέχεται την υλοποίηση έργων με ΣΔΙΤ και την συνεπαγόμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθεί.
Κατόπιν αυτών η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον Ικαριώτικο λαό σε συστράτευση για να διεκδικήσουμε, από τους έχοντες την κυρία ευθύνη αυτό που δικαιούμαστε : Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
Η ολοκληρωμένη τοποθέτηση μας στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: