ΕΣΚ Τυφλών – ΣΕΑΑΝ: Κοράκια δεν είναι για τα νύχια σας, οι σχολές Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Βγαίνει στο σφυρί και η Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη! – Σοβαρή καταγγελία από τη ΣΕΑΑΝ και την ΕΣΚ Τυφλών, που απαιτούν να ακυρωθεί η πώληση μέρους του ακινήτου από την Εθνική Τράπεζα

Σάλος έχει προκληθεί μετά την ανάρτηση σε διαδικτυακό μεσιτικό γραφείο, σύμφωνα με την οποία βγαίνει στο σφυρί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Το μερίδιο που βγαίνει προς πώληση από το ακίνητο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ αδιαιρέτου, ενώ ένα ακόμα ποσοστό του ανήκει σ’ ένα «φιλανθρωπικό Σωματείο Προστασίας Τυφλών» – φάντασμα, το οποίο πριν από το 1983 διαχειριζόταν το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Καθολικός διάδοχός του μετά το 2011 που δημοσιοποιήθηκε το Ιδρυμα, είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ενώ τα παραπάνω μερίδια παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών το 1962 προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει το ομώνυμο Ιδρυμα.

Για το θέμα παρεμβαίνουν η ΕΣΚ Τυφλών και η ΣΕΑΑΝ διαμηνύοντας ότι οι Σχολές Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι για τα «νύχια» των «κορακιών»:

Κοράκια δεν είναι για τα νύχια σας, οι σχολές Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Τράπεζα, βγάζει προς πώληση, το μερίδιο της, μετά από 60 χρόνια του κεντρικού κτηρίου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (Παράρτημα ΚΕΑΤ). Κτήριο που στεγάζει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στην Β. Ελλάδα.  Ενώ το παλαιό κτήριο, της σχολής τυφλών Καλλιθέας, μένει εδώ και 24 χρόνια αναξιοποίητο, μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό του ‘99 κ έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης προς εκμετάλλευση από το Ινστιτούτο Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ . Πρωτοπόρο στην εμπορευματοποίηση των αναγκών των αναπήρων και το δήμο της Καλλιθέας.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΕΟΤ,ΠΣΤ και ΕΣΑμεΑ). Που τόσα χρόνια ήξεραν τις παραπάνω εκκρεμότητες και προβλήματα. Συνδιοίκησαν με αγαστή συνεργασία, αρνούμενοι να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα των σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Η ΕΣΚ Τυφλών και η ΣΕΑΑΝ από καιρό έχουν καταγγείλει , την απαράδεκτη κατάσταση, την σύγκρουση για το ποιος θα πάρει προς εκμετάλλευση , το παλιό κτήριο που είναι διατηρητέο στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (Θησέως 210),όταν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και το Ειδικό Δημοτικό Τυφλών Καλλιθέας ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων. Παράλληλα έχουμε καταγγείλει την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση της λειτουργίας του παραρτήματος του ΚΕΑΤ στην Θεσσαλονίκη.

Όταν υπάρχει τεράστια ανάγκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη νέων τμημάτων , για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είχαμε αναδείξει την ανάγκη ανέγερσης σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών κ με προβλήματα όρασης, παιδιών της Β. Ελλάδας. 

Όσον αφορά το παλιό κτήριο του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα , παρά τις κινητοποιήσεις της ΕΣΚ Τυφλών και της ΣΕΑΑν, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και των εργαζομένων του κέντρου, όλες οι κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι κι σήμερα , αρνούνται πεισματικά , να δώσουν τις ανάλογες πιστώσεις για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό του ’99 αλλά και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανακαίνιση έτσι ώστε να είναι το κτήριο πλήρως λειτουργικό, για μπορέσουν να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΤ αλλά και νέα τμήματα αναγκαία για την εκπαίδευση , αποκατάσταση, ιδιαίτερα την επαγγελματική των παιδιών με προβλήματα όρασης. 

Ένοχη σιωπή όλα τα χρόνια, είχε κρατήσει για τα παραπάνω προβλήματα, το στήριγμα όλων των κυβερνήσεων, στην αντιαναπηρική τους πολιτική ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Οργανώσεις , που η πλειοψηφία τους εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΚΕΑΤ.

Ενώ σήμερα παίρνουν μέρος στον διαγκωνισμό για τη νομή των εγκαταστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μακριά και πέρα από τις ανάγκες εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να ακυρωθεί με απόφαση της κυβέρνησης η «πώληση», του ανύπαρκτου μεριδίου της Εθνικής τράπεζας του κεντρικού κτηρίου και των οικοπεδικών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. 
  • Να περάσει και τυπικά στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ – Παράρτημα Θες/νικης,  πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια.
  • Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις , για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες με κατεπείγοντα χαρακτήρα για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας. Καθώς οι υπάρχουσες είναι κ ακατάλληλες κ επικίνδυνες. 
  • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του παλαιού κτηρίου , γνωστό ως Αμπέτειο η προς χρήση στο δήμο της Καλλιθέας ή στο Ινστιτούτο Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ γιατί δεν είναι για τα δόντια τους , γιατί είναι πέρα για πέρα απαραίτητο για τις ανάγκες εκπαίδευσης κ αποκατάστασης των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης. 
  • Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνει πλήρως λειτουργικό το Αμπέτειο για τις ανάγκες αναβάθμισης και άνοιγμα νέων τμημάτων για την εκπλήρωση των πραγματικών σκοπών του ΚΕΑΤ. Ως μοναδικού δημόσιου κέντρου , που έχει στην ευθύνη του , την εκπαίδευση , την αποκατάσταση και την ολόπλευρη στήριξη των τυφλών κ αυτών με προβλήματα όρασης της χώρας μας, όλων των ηλικιών. 

Η συμπόρευση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και των αγωνιστών τυφλών, με το σύλλογο γονέων και το σωματείο εργαζομένων του κέντρου είναι η μοναδική εγγύηση για την ακύρωση αυτών των εγκληματικών σχεδίων. Για τη διάσωση και την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Γραμματεία της ΕΣΚ Τυφλών – Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ 

 

Φωτογραφία:  Nick Paleologos / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: