ΕΣΚ Τυφλών: Οι τυφλοί και οι ανάπηροι στην περιθωριοποίηση, στην εξαθλίωση, οι μπουκωμένοι από εκατομμύρια ευρώ συμβιβασμένοι συνδικαλιστές στον κόσμο τους

Πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για απεργία και τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα Τετάρτη 1η του Μάη με τα γαρύφαλλα και τις σημαίες του αγώνα στις 10:30 στο Σύνταγμα. 

Οι τυφλοί και οι ανάπηροι στην περιθωριοποίηση, στην εξαθλίωση, οι μπουκωμένοι από εκατομμύρια ευρώ συμβιβασμένοι συνδικαλιστές στον κόσμο τους. 

Εκτιμήσεις και αποφάσεις γραμματείας της ΕΣΚ Τυφλών. 

Την Δευτέρα 22 του Απρίλη η Γραμματεία της ΕΣΚ τυφλών, μπροστά στην σοβαρότητα της κατάστασης με την όξυνση των προβλημάτων σε όλες τις πτυχές της ζωής των τυφλών και των αναπήρων των λαϊκών οικογενειών συνεδρίασε για να πάρει μέτρα και πρωτοβουλίες, με βάση αυτά που συνέβησαν στο συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Σαββάτο 13 Απρίλη) για την Γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Κυριακή 14 Απρίλη). 

Και στα δύο όργανα οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ τεκμηριωμένα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη της αναπηρίας στα θέματα της υγείας, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης, τα προβλήματα των συναδέλφων της τρίτης ηλικίας και των πολλαπλά αναπήρων. Τις επιπτώσεις από την ακρίβεια στην ζωή των τυφλών και των αναπήρων, την αποσάθρωση των δημόσιων κοινωνικών δομών, το σμπαράλιασμα του συστήματος υγείας με το νέο ΕΣΥ της εμπορευματοποίησης, την διάλυση των σχολών τυφλών. Προκαλεί ιδιαίτερα αυτό το προκλητικό ο κίνδυνος να χαθεί μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα στην Καλλιθέα και την Θεσσαλονίκη, άλλωστε είναι γνωστό ότι χάρη του αγωνιστικού συναγερμού που ξεσήκωσε η ΕΣΚ και η ΣΕΑΑΝ το καλοκαίρι του 2023, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η πώληση του μεριδίου ιδιοκτησίας που εμφανίζεται να ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, 60 χρόνια από την λειτουργία της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (1964). Ενώ το παλιό κτήριο του ΚΕΑΤ που ρημάζει μετά τον σεισμό του 1999 γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να δώσουν τα αναγκαία για την συντήρηση και την ανακαίνισή του, έχει γίνει το μήλο της Έριδος ανάμεσα στον Δήμο της Καλλιθέας και τα επιχειρηματικά σχέδια της ΕΣΑΜΕΑ.

Τα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι τυφλοί, οι νέοι με προβλήματα όρασης στην εκπαίδευση μέχρι την ανεργία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεικτικό της τραγικής κατάστασης ότι εν έτη 2024 με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα και να ανοίγει νέες δυνατότητες, οι τυφλοί που δουλεύουν σήμερα ως μισθωτοί είναι λιγότερο απ’ το 1/10 των τυφλών που δούλευαν πριν 40 χρόνια (1.400 τότε, σήμερα το πολύ 100). Τα παραπάνω προβλήματα με το ανάλογο πλαίσιο διεκδικήσεων και με την προτεινόμενη κινητοποίηση για την διεκδίκησή τους, κατέθεσαν με ψήφισμα οι εκπρόσωποί μας στην γενική συνέλευση, ψήφισμα που συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας που έφτασαν στο σημείο να αρνηθούν την ανάγνωσή του από την αρχή της γενικής συνέλευσης για να μην είναι αντικείμενο συζήτησης και τοποθέτησης των ομιλητών. Όμως με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο αποκαλύφθηκαν στην πορεία της Γ.Σ. οι τυχοδιωκτισμοί της πλειοψηφίας  και από αυτά που ομολόγησαν οι ίδιοι της πλειοψηφίας και από αυτά που αποκάλυψαν οι νέοι και παλαιότεροι συνδικαλιστές της ΕΣΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το σωματείο επιχείρηση που έχουν στήσει και η σύνδεση των προσωπικών τους συμφερόντων είναι αυτά που καθορίζουν την στάση τους. Πρώτον, το ίδιο το σωματείο των τυφλών εμπορεύεται την γραφή Braille. Η γνώση της γραφής Braille συνυπολογίζεται ενώ κάποτε μοριοδοτούταν για να προσληφθεί κάποιος στις δομές της ειδικής αγωγής. Την ίδια στιγμή οι της πλειοψηφίας αδιαφορούν ότι οι τυφλοί που γνωρίζουν Braille είναι πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη εποχή, η παραγωγή βιβλίων περιορίζεται μόνο στα σχολικά για τα λίγα παιδιά που πάνε σχολείο γιατί στήριξαν της πολιτική της διάλυσης των ειδικών σχολείων στο όνομα της απάτης, της δήθεν ένταξης. Παράλληλα, ο σύλλογος πρωτοστατεί στην επί πληρωμή εκμάθησης της γραφής Braille σε νέα παιδιά που τρέχουν να πάρουν μία πιστοποίηση μπας και μετρήσει και πιάσουν πιο εύκολα δουλειά. Εδώ ας σημειωθεί ότι την πιστοποίηση την παίρνουν από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, δημόσιος φορέας, δωρεάν ύστερα από εξετάσεις. Όμως για να μάθουν την γραφή Braille πρέπει να πάνε σε διάφορους πιστοποιημένους οργανισμούς, ΜΚΟ και ιδιώτες επί πληρωμή και με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ) η επιχείρηση της εκμάθησης καλά κρατεί με τα παραρτήματά τους σε όλη την Ελλάδα. Φτάσαν στο σημείο οι αθεόφοβοι επιχειρηματίες συνδικαλιστές να διεκδικούν από την Κυβέρνηση να ακυρωθούν όλες οι παλιές πιστοποιήσεις και μιλάμε για πολλές χιλιάδες παιδιά γιατί δήθεν δεν γινόταν ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους ως τώρα στα σύμβολα των μαθηματικών, στην Αρχαία Ελληνική γραμματεία, κλπ. Με πρόσχυμα τα παραπάνω να αναγκαστούν τα παιδιά να ξαναπληρώσουν στο επιχειρηματικό δίκτυο που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα για να πάρουν νέα πιστοποίηση καταβάλλοντας έκαστος από 250€. 

Όλα αυτά επειδή μειώθηκε η πελατεία λόγω πανδημίας και όχι μόνο απ’ ότι φαίνεται, μειώθηκαν οι προσερχόμενοι που δέχονταν να πληρώσουν και να μάθουν στα μαγαζιά τους Braille. Προσέξτε! Αυτά γίνονται από ένα σωματείο που εμφανίζεται ότι είναι συνδικαλιστική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με απολογισμό συλλόγου και προϋπολογισμό κοντά στις 900.000€ τον χρόνο. Τυφλοί στην φτώχεια και την εξαθλίωση και σωματεία μέσα στην χλιδή. Ο μισός προϋπολογισμός του Συλλόγου εάν ήταν στην διάθεση του ΚΕΑΤ θα μπορούσε να αναπτύξει νέα τμήματα, να συντηρήσει τα ακίνητά του για να μπορούν να μείνουν νέοι τυφλοί φοιτητές, άνεργοι κλπ, να ξανανοίξει το οικοτροφείο που έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Καταγγέλθηκε και αποκαλύφθηκε και το άλλο, ότι με την συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΑΤ για πολλά χρόνια, ήξεραν για το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης αλλά και το πάρτυ που γίνεται με τα ακίνητα του φιλανθρωπικού σωματείου Ήλιος που είχαν δοθεί σε αυτό στο όνομα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης μέχρι και το 1985 που δημοσιοποιήθηκε. 

Έφτασαν στο σημείο να διαφημίζουν την ευαισθησία της Εθνικής Τράπεζας ότι θα πληρώσει την ανακαίνιση ενός μέρους των εγκαταστάσεων της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Εθνική τράπεζα που μετά την επιχείρησή της να πουλήσει το μερίδιό της στην σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά τις κινητοποιήσεις που προκάλεσε με πρωτοβουλία της η ΕΣΚ Τυφλών με την ΣΕΑΑΝ και άλλους αγωνιστικούς φορείς. 

Κινητοποιήσεις που σε καμία περίπτωση δεν κάλεσε και ούτε συμμετείχε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ). Προκαλεί η ίδια η Εθνική Τράπεζα και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας όταν έρχονται σήμερα να ευχαριστούν την Εθνική Τράπεζα ότι θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τα έργα της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Επειδή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά κι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», τους λέμε κάτω τα χέρια απ’ την σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης. Πώς γίνεται η Εθνική Τράπεζα την μια μέρα να θέλει να πουλήσει και την άλλη να εμφανίζεται ως ευεργέτης!! 

Ένα ερώτημα είναι ακριβής μια πληροφορία ότι η Εθνική Τράπεζα και οι άλλοι εμφανιζόμενοι ιδιοκτήτες παζάρευε με κάποια στελέχη του αναπηρικού κινήματος την μεταφορά της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης σε άλλο κτήριο μέσα στην πόλη;!! Είναι τυχαίο όλα αυτά ότι οι εγκαταστάσεις της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης, έχουν να κάνουν με το ότι η απόσταση είναι 200 μέτρα από το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ο καθένας καταλαβαίνει! 

Η ΕΣΚ Τυφλών το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΣΕΑΑΝ με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε στην γενική συνέλευση θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπροστά και στα 48 χρόνια που συμπληρώνουμε φέτος στις 2 του Μάη απ’ την μεγάλη κατάληψη των τυφλών στις εγκαταστάσεις του οίκου τυφλών στην Καλλιθέα, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημοσιοποίηση της σχολής.  Πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για απεργία και τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα Τετάρτη 1η του Μάη με τα γαρύφαλλα και τις σημαίες του αγώνα στις 10:30 στο Σύνταγμα. 

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Ε.Σ.Κ. – ΤΥΦΛΩΝ (στηρίζεται από την ΣΕΕΑΝ)

*

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών 13/04/2024

Τρίτη 23/04/24, στις 12:00π.μ. οι τυφλοί διαδηλώνουμε έξω από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δραγατσανίου 8

Εμείς οι τυφλοί της χώρας, άνθρωποι με προβλήματα όρασης χτυπιόμαστε πολλαπλά από την πολιτική της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της υγείας και της πρόνοιας, της αποσάθρωσης των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης η ανεργία περισσότερο από ποτέ περιθωριοποιεί, καταρρακώνει ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους. Προκαλεί οργή στον χώρο των τυφλών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης ότι 25 χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το παλιό κτήριο της σχολής τυφλών, το Αμπέτειο, στην Καλλιθέα παραμένει αναξιοποίητο γιατί δεν δόθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν τα απαραίτητα έργα ανακαίνισης για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της εν γένει λειτουργίας και αναβάθμισης του ΚΕΑΤ. 

Αυτό που ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης είναι αυτό που αποκαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι ότι 60 χρόνια μετά την λειτουργία της σχολής τυφλών της Θεσσαλονίκης και 40 χρόνια μετά που πέραν από τις ευθύνες λειτουργίες της το ελληνικό δημόσιο παραμένουν οι παλιοί ιδιοκτήτες του χώρου πέραν κάθε λογικής και έχουν απαιτήσεις. Αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έλυσαν τόσα χρόνια το ιδιοκτησιακό της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης.

Ως εδώ και μη παρέκει! Απαιτούμε εδώ και τώρα 

Με νομοθετική πράξη να περάσει οριστικά στο δημόσιο και στο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών το σύνολο των οικοδομικών και κτηριακών εγκαταστάσεων της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης. Να δοθούν από το κράτος όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και να ανάλογα έργα ούτως ώστε οι τυφλοί της βόρειας Ελλάδας και άνθρωποι με προβλήματα όρασης να έχουν στην διάθεσή τους ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα για τις ανάγκες εκπαίδευσης τυφλών σε όλες τις βαθμίδες γενικής και επαγγελματικής και για τους συναδέλφους μας με πολλαπλές αναπηρίες. Σχολές με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα που να έλκει τους γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και εμπνέουν στα νέα παιδιά την αγάπη προς την γνώση, την μόρφωση, τη ζωή, την αλληλεγγύη. 

Να δοθούν εδώ και τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την ανακαίνιση του παλιού κτηρίου του Αμπέτειου στην Καλλιθέα για να αξιοποιηθεί πολύπλευρα για τις ανάγκες εκπαίδευσης των τυφλών και την παραπέρα ενίσχυση του τυπογραφείου του ΚΕΑΤ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες των τυφλών αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής τους καλλιέργειας. Για την προστασία και την ανάδειξη της γραφής Braille ως αναντικατάστατο μέσω για την ουσιαστική εκπαίδευση των τυφλών την εν γένει καλλιέργειά τους της πρόσβασής τους στην γνώση. Οι νέες τεχνολογίες δεν περιθωριοποιούν την ανάγκη της γραφής Braille αναδεικνύουν άξονες αξιοποίησής της και νέους όρους αξιοποίησής της, καθιστούν πιο εύκολη για την πιο φθηνή παραγωγή βιβλίων όλων των ειδών για τυφλούς, λογοτεχνίας, μουσικής, μαθηματικών, προγραμματισμού, κλπ.

Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια. Αύξηση όλων των επιδομάτων κατά 100€ αναδρομικά από 01/01/24, οικονομική ενίσχυση για το Πάσχα και για το καλοκαίρι 1000€. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού της 13ης και της 14ης σύνταξης για όσους τυφλούς τους κόπηκαν με το δεύτερο μνημόνιο. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, απαγόρευση των πλειστηριασμών 1ης και 2ης κατοικίας, κατάργηση των δημοτικών τελών για όλους τους τυφλούς και τους ανάπηρους. Μαζικές προσλήψεις επιτέλους όλων των τυφλών ικανών προς εργασία που σήμερα είναι άνεργοι με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και τα ενδιαφέροντά τους. Απαγόρευση των απολύσεων τυφλών και αναπήρων και χρονίων πασχόντων. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις. Λέμε όχι στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία με πληρωμή και την εμπορευματοποίηση της υγείας. Δωρεάν παροχή όλων των αναγκαίων τεχνολογικών βοηθημάτων για τους τυφλούς και με προβλήματα όρασης, αναγκαία για την εκπαίδευση, την καθημερινή και την επαγγελματική αποκατάσταση. Μπαστούνια, θερμόμετρα, μετρητές ζαχάρου, φακούς ειδικά γυαλιά, οθόνες για τους συναδέλφους μας με μερική όραση. Εκτυπωτές Braille, αναγκαία λογισμικά και περιφερειακά υπολογιστών είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να τα καλύπτει 100% ο κρατικός προϋπολογισμός.

Για όλα τα παραπάνω διαδηλώνουμε και διεκδικούμε την Τρίτη 23 του Απρίλη στις 12:00π.μ., έξω από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δραγατσανίου 8.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: