Επιτροπή Αγώνα ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ: Χάος στις συντάξεις των μηχανικών

“Οι συντάξεις μας είναι πληρωμένες από τις αιματηρές εισφορές μας μιας ζωής και καμιά αλχημεία σαν κι αυτή ότι «οι νέοι πληρώνουν τις συντάξεις μας», δεν δικαιολογεί τη μείωσή τους. Να επιστραφούν στην ασφάλισή μας τα 3,5 δις αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ.”

Με πρόσφατο γράμμα μας στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ,    με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο του σήριαλ των δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων που απειλεί τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις των μηχανικών, επισημάναμε την ανάγκη να σταματήσει το χάος με τον υπολογισμό των συντάξεων, με τις δικαστικές αποφάσεις, με την πολυπλόκαμη και διάτρητη νομοθεσία και με τις τεράστιες καθυστερήσεις απονομής σύνταξης, επικουρικού και εφάπαξ.

Η απειλή για δραστική μείωση τις συντάξεις 6000 μηχανικών, επειδή τάχα μια υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος του 2018 δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι εξοργιστική. Πατάει σε μια διάτρητη νομοθεσία, η οποία ευνοεί τη ρουσφετολογία και επιτρέπει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των συνταξιοδοτικών αποδοχών. 

Η ρίζα του κακού δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά στην απογύμνωση των υπηρεσιών από προσωπικό και τη μεθοδευμένη απαξίωση των υπηρεσιών αυτών για να ανατεθούν σε ιδιώτες, με σκοπό την αύξηση στο τετράγωνο της ρουσφετολογίας, της ρεμούλας και τελικά της αφαίμαξης των συνταξιούχων. 

Με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για τις τεράστιες καθυστερήσεις, έφτασαν στο σημείο να δίνουν συντάξεις «με εμπιστοσύνη», για τα στοιχεία που δίνει ο συνταξιούχος και θα γίνει ο έλεγχος μετά, προσθέτοντας ταλαιπωρία και τον κίνδυνο απρόσμενων οδυνηρών επιστροφών, ενώ μετατίθεται για δυο τρία χρόνια ο πάντα απαραίτητος υπηρεσιακός χρόνος για έκδοση σύνταξης.

Επιμένουμε στην απαίτηση να στελεχωθούν οι απογυμνωμένες υπηρεσίες για να βγαίνουν άμεσα και σωστά οι συντάξεις. 

Όταν οι συντάξεις των μηχανικών πετσοκόφτηκαν τόσο, που πλέον ή αγοραστική τους αξία είναι σήμερα στο 1/3 αυτής του 2012, δεν είναι λογικό ούτε επιτρεπτό να μειώνονται λόγω «λάθους», ή όποιου επανυπολογισμού.

Επίσης πρέπει να σταματήσει η μεθόδευση-κλοπή στα προφανή δικαιώματα των συνταξιούχων να λαβαίνουν κύρια σύνταξη και επικουρική από τη μέρα που σταματούν το επάγγελμα και όχι από τη μέρα που γίνεται η αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία, σε ο, τι αφορά το επικουρικό, μπορεί να καθυστερήσει αναγκαστικά 3 και 4 χρόνια.

Οι υπηρεσίες οφείλουν να δέχονται στο πρωτόκολλο τις γραπτές αιτήσεις για απόδοση σύνταξης κ.α. συνταξιοδοτικών αποδοχών, με τα στοιχεία που θέλει να προσκομίσει ο αιτών και στη συνέχεια να γίνεται συνεργασία του με την υπηρεσία για να ολοκληρωθεί σωστά ο φάκελος. Την τοποθέτηση των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να την κάνει η υπηρεσία, αν δεν μπορεί ο αιτών.

Γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο το γενικότερο αίτημά μας να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν τα κλεμμένα, να αποκτήσουν άμεσα οι συντάξεις μας την αγοραστική αξία του 2010 και να ακολουθούν τον πληθωρισμό. Οι συντάξεις μας είναι πληρωμένες από τις αιματηρές εισφορές μας μιας ζωής και καμιά αλχημεία σαν κι αυτή ότι «οι νέοι πληρώνουν τις συντάξεις μας», δεν δικαιολογεί τη μείωσή τους. Να επιστραφούν στην ασφάλισή μας τα 3,5 δις αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ.

Για την Επιτροπή Αγώνα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ

Κώστας Τζατζάνης Πρόεδρος,  

Απόστολος Τσιροζίδης Γενικός   Γραμματέας, 

Μάνθος Ιμπριάλος, Επικεφαλής της Ε.Α. των μελών της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ

 

(Φωτογραφία Αρχείου)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: