Ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε τρύπα από σφαίρα στο Λαζαρέτο (ΦΩΤΟ) – «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές»…

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ απόθεσαν ευλαβικά ένα κόκκινο γαρύφαλλο σε κάθε τάφο, έχοντας βαθιά συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας και του χρέους της νέας γενιάς στους αγώνες που έρχονται. Γονείς με τα παιδιά τους, παππούδες με τα εγγόνια τους έβαζαν στον τοίχο των εκτελέσεων ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε τρύπα από σφαίρα.

Με μεγάλη συμμετοχή λαού, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, αλλά και παλαίμαχων αγωνιστών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτώβρη από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ η εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Λαζαρέτο.

Το Λαζαρέτο, με τον τοίχο των εκτελέσεων διάτρητο από τις σφαίρες των δημίων του αστικού κράτους, με τους τάφους των 118 αγωνιστών, νεολαίων στην πλειοψηφία τους, είναι απόδειξη ακλόνητη για τον ηρωισμό των κομμουνιστών, που παλικαρίσια αντιστάθηκαν στην Κατοχή και στη συνέχεια με αυτοθυσία πολέμησαν σε μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης. Τέτοιοι τόποι μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας μας, σχολεία της συλλογικής μνήμης και της ταξικής συνείδησης, υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τα κοράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με ψηφίσματα επιχειρούν να εξισώσουν τους φασίστες δήμιους με τους κομμουνιστές ήρωες.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ απόθεσαν ευλαβικά ένα κόκκινο γαρύφαλλο σε κάθε τάφο, έχοντας βαθιά συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας και του χρέους της νέας γενιάς στους αγώνες που έρχονται. Γονείς με τα παιδιά τους, παππούδες με τα εγγόνια τους έβαζαν στον τοίχο των εκτελέσεων ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε τρύπα από σφαίρα.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννης Μπορμπότης. Ανακοίνωσε τα δύο σημαντικά ντοκουμέντα που έφτασαν στα χέρια της ΤΕ Κέρκυρας από τον γιο και τον εγγονό του Θόδωρου Παπαγιάννη, που ήρθαν με αφορμή την εκδήλωση από την Ηγουμενίτσα. Ο Θ. Παπαγιάννης, κομμουνιστής αγωνιστής, πέρασε από το Λαζαρέτο, αλλά κατάφερε να επιζήσει. Κατέγραψε στο τετράδιό του 2 ποιήματα που διάβαζαν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Κέρκυρας και το Λαζαρέρο, ένα πριν τις εκτελέσεις και ένα μετά. Η ΤΕ Κέρκυρας, αφού ευχαρίστησε θερμά του απογόνους του Θ. Παπαγιάννη, δεσμεύτηκε για την αξιοποίησή τους σε επόμενη εκδήλωση.

Επίσης, διαβάστηκε σύντομος χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής που ανέφερε «Λαζαρέτο, ένας αιματοβαμμένος τόπος που στέκει εδώ 70 χρόνια τώρα, για να μας θυμίζει αυτούς που έβαλαν τα ιδανικά και την πατρίδα τους πιο ψηλά από τα νιάτα και τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο του Σοσιαλισμού!!! Γεια σας αδέλφια».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε η Μαριλένα Σαϊτά, Γραμματέας του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού, στον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και στην υπόσχεση της ΚΝΕ ότι θα συνεχίσει την πάλη στο πλευρό του ΚΚΕ, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον Σοσιαλισμό. Στις μέρες μας, η αστική τάξη έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να θωρακίσει το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα είπε και συνέχισε «Για αυτό θέλει να καταργήσει τη συλλογική δράση των Σωματείων και την Απεργία. Για αυτό καταργεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Για αυτό χρησιμοποιεί την καταστολή απέναντι στην αγωνιζόμενη νεολαία και σε όσους παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, στις βάσεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Για αυτό ποινικοποιεί τη δράση των εργαζομένων που αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει… Δεν θα τους περάσει! Με μπροστάρη το ΚΚΕ, ο λαός θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας κι ας είναι σήμερα εποχή αντεπανάστασης, ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός. Με τη συμμετοχή μας στον αγώνα ως την τελική νίκη, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό, τιμάμε τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα πιο ψηλά ιδανικά». Και κατέληξε την ομιλία της με τους στίχους του μεγάλου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Ακολούθησε ιστορικό – καλλιτεχνικό αφιέρωμα που προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Συμμετείχαν, επίσης, δύο μαθητές από την Θεατρική Ομάδα των Νυμφών. Ιδιαίτερα συγκίνησαν τα τελευταία γράμματα των μελλοθανάτων που διαβάστηκαν, με μουσική υπόκρουση και χοροδραματική ερμηνεία. Με δέος έγινε το προσκλητήριο νεκρών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους του «Επέσατε θύματα» και τη «Διεθνή» που τραγούδησαν οι παρευρισκόμενοι με υψωμένες γροθιές.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ ο Γιάννης Πουλόπουλος και εκ μέρους της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ η Μυρσίνη Χαραλάμπους.

Όσοι παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννάει το φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που αναγκάζει τους λαούς να χύνουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα και να βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μια σύγχρονη, δίκαιη κοινωνική οργάνωση, για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Δείτε ακόμα:

112 κόκκινα γαρίφαλα για το Λαζαρέτο

902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: