Είναι οι Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης «υποκριτές»; – Ο Δήμος Ικαρίας για τις συμβάσεις στον τομέα Καθαριότητας

Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και  για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις…

Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας απαντάει στην αντιπολίτευση και πρώην δημοτική αρχή, για το θέμα των συμβασιούχων στην Καθαριότητα:

Στην 2η για  το 2018 συνεδρίασή του, το  δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών του δήμου. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις: α) αφορούσαν την διασφάλιση του αναγκαίου (εκ του Οργανισμού του δήμου)  προσωπικού που μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως επιβάλλει η νομοθεσία), β) βασιστήκαν σε προτάσεις που είχαν συνταχθεί από τη διοίκηση του Δήμου και απευθύνονταν στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΣ. Οι αποφάσεις αυτές για την ιστορία ελήφθησαν ομόφωνα.  

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν στην σχετική συνεδρίαση – παρουσία και αρκετών συμβασιούχων –  η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής (Π.Ε.Α) απόλυτα εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, μεταμφιέστηκε σε υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και εξέδωσε μια ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων που βρίθει ανακριβειών –πάγια τακτική της Π.Ε.Α- κατηγορώντας την διοίκηση του δήμου ότι  αρνείται την προκήρυξη θέσεων.

 Προτού έρθουμε στο προκείμενο, και για να καταλάβουν όλοι ποιοι εγκαλούν ποιους, να θυμίσουμε ότι :

  • Η  Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ανέδειξε ποτέ και με κανένα τρόπο, ούτε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ούτε με ανακοίνωση, ούτε καν με παράσταση διαμαρτυρίας, το θέμα των των ελλείψεων του προσωπικού του ενιαίου δήμου Ικαρίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας συνέταξε τον πρώτο Ο.Ε.Υ του ενιαίου δήμου, χωρίς καμία αντίδραση στην κατεύθυνση  του ΥΠ.ΕΣ. Με αποτέλεσμα την  κατάργηση θέσεων εργαζόμενων που υπήρχαν στους οργανισμούς των τριών προϋπαρχόντων δήμων.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν φρόντισε ποτέ να προμηθευτεί και να διαθέσει στους εργαζομένους για τους οποίους σήμερα ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται, τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ατομικά μέσα προστασίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε καν με την προβλεπόμενη εκ του νόμου εξασφάλιση τεχνικού ασφαλείας & Γιατρού εργασίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο, με το θέμα των εσόδων του δήμου, όπως πχ είναι τα ανταποδοτικά από την είσπραξη τελών παρεπιδημούντων, ή τα ανταποδοτικά της είσπραξης οφειλών από εκμισθωτές δημόσιας περιουσία κτλ.  Ωστόσο, όσοι έχουν επιλεκτική μνήμη, ξεχνούν πως ακριβώς αυτά τα ανταποδοτικά είναι που καθορίζουν  την δυνατότητα του δήμου να προκηρύξει έστω και μια θέση εργαζομένου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κι αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά αδιάσειστη αλήθεια, έτσι όπως την ορίζει η νομοθεσία, την οποία επικαλούνται πως υπερασπίζονται.
  • Η Π.Ε.Α αντιθέτως «φρόντισε» στην διάρκεια της θητείας της να διαμορφώσει μια οφειλή στην ΔΕΗ (δια  της οποίας εισπράττονται τα τέλη καθαριότητας, από όπου καλύπτονται οι μισθοί των εργαζομένων, για τους οποίους μας κατηγορεί ότι δεν θέλουμε να προσλάβουμε!). Μια οφειλή της τάξεως των 220.538€, τα οποία κληροδότησε στην σημερινή διοίκηση χωρίς καμιά εξήγηση.

Σε αντίθεση όχι μόνο με τις προσφιλείς στην Π.Ε.Α. τακτικές του λαϊκισμού, αλλά και σε πλήρη αντιδιαστολή με την  –ως ανωτέρω-  πρακτική στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους εργαζομένους και τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και  για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις, τις οποίες υποστηρίζουν όσοι συμπαρατάσσονται με την Π.Ε.Α.     

 Συγκεκριμένα λοιπόν, η σημερινή διοίκηση, με αποφάσεις του Δ.Σ και παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΕΣ (επισυνάπτονται σε παράρτημα) α) Απαίτησε -υπενθυμίζουμε ήδη από το 2015- την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. β) Εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων, παρά την αρνητική γνώμη του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, που ομογάλακτοι της Π.Ε.Α δήμαρχοι τους απολύανε. γ) Εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. δ) Έλαβε όσα μέτρα μπορεί να αντέξει η κοινωνία για να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν έστω και ελάχιστες θέσεις το επόμενο διάστημα.

 Οι συνειδητά πολιτικές αυτές επιλογές, είχαν ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Δεν αθροιστήκαμε σε εκείνες τις δημοτικές αρχές που αξιοποίησαν την απεργία των εργαζομένων για να βάλουν από το παράθυρο τους ιδιώτες για την αποκομιδή. Διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν μόνο οι δημότες (κάτι με το οποίο η ΠΕΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα), για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα.

 Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαν οι -μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο: Δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο Ικαρίας σήμερα να υποβάλει πρόταση για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει την δυνατότητα -βάση των εσόδων- να βεβαιώσει σήμερα, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την μισθοδοσία του καταληκτικού κλιμακίου των εργαζόμενων που λείπουν από τις υπηρεσίες.

Αυτό αν και το γνωρίζει η Π.Ε.Α, σκόπιμα συγχέει την μισθοδοσία των εργαζόμενων με  σύμβαση με τους εργαζόμενους με μόνιμη θέση, για να μπορέσει να «τεκμηριώσει» την κατηγορία της απέναντι στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας ότι «…προτιμά εργαζόμενους συμβασιούχους, χωρίς δικαιώματα, εκλογική πελατεία, ομήρους της δημοτικής αρχής…». Προφανώς νομίζει ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους με τον δικό τους τρόπο, που τόσο «αγωνιστικά και διεκδικητικά» έκαναν γνωστό σε όλους τους Ικαριωτες τις ημέρες που άσκησαν διοίκηση στον Δήμο Ικαρίας.

 Τέλος, σχετικά με το χαρακτηρισμό των Δήμαρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης ως υποκριτών, για όσα  έλεγαν τον Απρίλιο του 2016 για το θέμα της ανεργίας, αλλά και για την συμβολή τους στους αγώνες ενάντια στην ανεργία, για μόνιμη & σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση:   Όταν άνθρωποι που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο, στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό  βίο τους, την εφαρμοζόμενη πολιτική σε κάθε εκδοχή της, μια πολιτική που οδήγησε την χώρα και τους εργαζομένους στην σημερινή κατάσταση, εγκαλούν αυτούς που εξ αρχής αντιπαλεύουν σε καθημερινή βάση αυτή την πολιτική, γιατί δεν εφαρμόζουν σε ένα δήμο αυτό που όλοι οι υπόλοιποι έχουν υποστηρίξει να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα, τότε μεταξύ τους οφείλουν να ψάχνουν για υποκριτές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: