Πιθανό πραξικόπημα στη Βολιβία – Σε παραίτηση καλεί τον Έβο Μοράλες ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο στρατηγός Γουίλιαμς Κάλιμαν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση, καλώντας τον πρόεδρο να παραιτηθεί ώστε “να αποκατασταθεί η σταθερότητα” στη χώρα.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες ταραχές από την αντιπολίτευση, που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που ανέδειξαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά νικητή τον Έβο Μοράλες. Ο στρατηγός Γουίλιαμς Κάλιμαν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση, καλώντας τον πρόεδρο να παραιτηθεί ώστε “να αποκατασταθεί η σταθερότητα” στη χώρα. Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να “απέχουν από τη βία”, προτροπή που ηχεί τουλάχιστον ειρωνικά σε μια χώρα όπου οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, διαπόμπευσαν με πρωτοφανή τρόπο δήμαρχο επειδή υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Η παρέμβαση του αρχηγού του βολιβιανού στρατού έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Μοράλες συμφώνησε σε νέες εκλογές, μετά από βδομάδες διαδηλώσεων, που έχουν ως απολογισμό τρεις νεκρούς και διχασμό ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας της χώρας. Η ανοιχτή επέμβαση, σε λεκτικό έστω επί του παρόντος επίπεδο, της στρατιωτικής ηγεσίας κατά του προέδρου εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία για το μέλλον της μικρής λατινοαμερικανικής χώρας, λίγους μήνες μετά τις πραξικοπηματικές ενέργειες διαρκείας στη Βενεζουέλα κατά το Νικολάς Μαδούρο, έναν από τους στενότερους συμμάχους του Μοράλες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δείτε ακόμα:

“Ο αγώνας δε σταματά εδώ” – Ο Μοράλες παραιτείται αλλά δίνει μήνυμα στο λαό της Βολιβίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: