«Καλούμε όλους τους διαβητικούς, τους γονείς παιδιών με διαβήτη σε γενικότερη αγωνιστική επαγρύπνηση»

Κοινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), της Επιτροπής Αγώνα Μητέρων παιδιών με διαβήτη, και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων για την κινητοποίηση και τη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

«Καλούμε όλους τους διαβητικούς, τους γονείς παιδιών με διαβήτη σε γενικότερη αγωνιστική επαγρύπνηση» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Επιτροπή Αγώνα Μητέρων παιδιών με διαβήτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων για την κινητοποίηση και τη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνονται τα εξής:

Χθες Δευτέρα 22/8/22 πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση διαβητικών, ιδιαίτερα γονιών μικρών παιδιών με διαβήτη τύπου 1 αλλά και ΑΜΕΑ και γονέων από διάφορες κατηγορίες ύστερα από την απόφαση έκτρωμα της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές στους διαβητικούς.  Οι μανούλες παιδιών με διαβήτη, κηδεμόνες, διαβητικοί, συγγενείς, δάσκαλοι και φίλοι της διαβητικής κοινότητας ήταν όλοι εκεί για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τους φίλους τους, τους δασκάλους τους και τους μαθητές τους με διαβήτη τύπου 1.

 Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη.

Στο αίτημα της αντιπροσωπείας για την αναμόρφωση του ΦΕΚ ώστε να περιλαμβάνει ρητή δέσμευση του κράτους ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και θα εξασφαλίσει όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και τα ειδικά αναλώσιμα δωρεάν και για όλους προσπάθησε να καθησυχάσει  λέγοντας ότι η απλή δήλωσή του αρκεί. Ο καθένας καταλαβαίνει…. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ παρότι διοικείται από την κυβέρνηση δε χρηματοδοτείται ουσιαστικά καθόλου από το κράτος γιατί τα έσοδά του είναι σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. 

Ενώ εμφανιζόταν ότι κατανοεί πλήρως τους γονείς και τους διαβητικούς αρνήθηκε να εξασφαλίσει μέσα από απόφαση την τροποποίηση του ΦΕΚ για να αποζημιωθούν οι γονείς που πήραν για τα παιδιά τους αντλίες νέας γενιάς  έγχυσης ινσουλίνης με τα ανάλογα αναλώσιμα και τα πλήρωσαν από την τσέπη τους. Εδώ μιλάμε για ποσά από 6.000€ έως 8.000€ που κάποιοι από αυτούς πήραν ακόμα και δάνεια για να τα αγοράσουν.

Αυτό που εξόργισε την  αντιπροσωπεία ήταν η άρνησή του για την πλήρη κάλυψη με όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα των ανασφάλιστων διαβητικών. Η μεν διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ που ήταν παρούσα στη συνάντηση είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα υγείας, είναι θέμα προνοιακής πολιτικής και δεν αφορά το Υπουργείο, ενώ ο υπουργός καταλαβαίνοντας τη «γκάφα» του ανθρώπου του στον ΕΟΠΥΥ αναγνώρισε ότι είναι δικό τους θέμα αλλά ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με τους ανασφάλιστους δε θα αλλάξει κάτι κάνοντας ότι δεν ήξερε ότι μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, κάτω από ειδική διαδικασία έχουν πάρει την έγκριση για την χορήγηση αντλίας με τα ανάλογα αναλώσιμα. Ακόμα και γι αυτά τα ελάχιστα που τους εξασφαλίζουν είναι αναγκασμένοι να τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να τα βρουν, ενώ πληρώνουν 100% όλες τις εξετάσεις και τις θεραπείες που αναγκάζονται να κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνάντηση ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι διαβητικοί δεν πληρώνουν τίποτα για τις αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες κλπ. Δεν ξέρει φαίνεται ότι για να κλείσεις ραντεβού για μια εξέταση στο δημόσιο, εξετάσεις που χρειάζονται συνεχώς οι διαβητικοί για να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειάς τους, μπορεί να περιμένουν για μήνες. Πράγμα που τους αναγκάζει πολλές φορές να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και για μια σειρά εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα. Θα μας πει βέβαια ο υπουργός ότι οι ασφαλισμένοι χρόνιοι πάσχοντες (για τους ανασφάλιστους δεν τους νοιάζει) μπορούν κάποιες εξετάσεις να τις κάνουν δωρεάν ή με συμμετοχή στα ιδιωτικά κέντρα. Λες και δεν ξέρουν ότι με τον ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά κέντρα σου κλείνουν ραντεβού μετά από μήνες, ενώ αν πληρώσεις μετρητά σου κλείνουν αμέσως. Και όταν έχεις αγωνία τι συμβαίνει με τον άνθρωπό σου ή με το παιδί σου, τι κάνεις; Άλλωστε με δικές τους αποφάσεις δεν έχουν καθορήσει ότι οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο για την κύρια νόσο, όταν ο διαβήτης αν μη τι άλλο είναι η κατεξοχήν ασθένεια που δημιουργεί και άλλα προβλήματα;

Στη δήλωση που διένειμε ο Υπουργός επιχείρησε να συκοφαντήσει όσους αντιδρούν στο ΦΕΚ των περικοπών ότι σχετίζονται με τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας που δε θέλει να μειωθεί η αποζημίωση που λαμβάνει για τα αναλώσιμα συγκεκριμένης αντλίας. Μπορεί στη συνάντηση να τα ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν εννοούσε τους συγκεκριμένους φορείς που έκαναν την κινητοποίηση όμως επειδή εμείς είμαστε που μέσα στο κατακαλόκαιρο μπήκαμε μπροστά ενάντια στην απόφαση έκτρωμα για να ενημερώσουμε και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο απαντάμε: Βεβαίως το σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι αυτό των εταιρειών.  Οι εταιρείες στον χώρο της υγείας, του φαρμάκου και της βιοιατρικής τεχνολογίας βγάζουν δισεκατομμύρια από τα βάσανα, τις αγωνίες, τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων, των διαβητικών στη συγκεκριμένη περίπτωση, των αναπήρων , του λαού μας γενικότερα. Κέρδη που αυξήθηκαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι που διαγκωνίζονται άγρια αξιοποιώντας και τις σχέσεις τους με το πολιτικό προσωπικό, τις κυβερνήσεις για το ποιοι θα κυριαρχήσουν στην αγορά.

 Για εμάς κυνηγητό του κέρδους και η προστασία της ζωής των ανθρώπων μας, των παιδιών μας δε συμβιβάζεται. Άλλωστε αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο μέσα στην πανδημία από το σμπαράλιασμα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας που τα κατέστησαν ανίκανα να προστατεύσουν τη ζωή των απλών ανθρώπων και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες, υποτίθεται, χώρες. 

Λύση είναι ένας πανίσχυρος δημόσιος τομέας υγείας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και δωρεάν για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Με κρατικό φορέα στην έρευνα, την παραγωγή και την εισαγωγή εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς φαρμάκων υγειονομικού υλικού, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα όπως οι αντλίες των διαβητικών και τεχνολογικά βοηθήματα για τα ΑΜΕΑ. Παραγωγή και εισαγωγή που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς η επιχειρηματική δράση δε χωράει.  Αν αυτή η θέση συμφέρει κάποια εταιρεία κύριοι της κυβέρνησης να μας το πείτε και εμάς. 

Όμως αυτό που θέλει να κρύψει ο υπουργός  είναι αυτό που είπε στη συνάντηση για το άνοιγμα της αγοράς σε όλες τις εταιρείες. Μα αυτό καταγγείλαμε και εμείς από την αρχή ότι η απόφαση στις 8 Αυγούστου είναι ένα αποφασιστικό βήμα στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και όποιος θέλει κάτι παραπάνω ας πάει από την αγορά να το αγοράσει. 

Ο Υπουργός πρέπει να εξασφαλίσει την επάρκεια των προϊόντων και πέραν της λήξης των συμβατικών υποχρεώσεων όλων των εταιριών. Ο Υπουργός καλείται να μας εξασφαλίσει με μια σωστή πολιτική που θα διασφαλίσει τους διαβητικούς για πάντα. Όλη η Διαβητική κοινότητα και οι Μητέρες των παιδιών με διαβήτη δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις και εγκυκλίους που καλύπτουν τις ελλείψεις τους ΦΕΚ 4204.

Καλούμε όλους τους διαβητικούς, τους γονείς παιδιών με διαβήτη σε γενικότερη αγωνιστική επαγρύπνηση. Να μην επαναπαυτούν κάτω  από τους ελιγμούς της κυβέρνησης.  Ακόμα και η συνάντηση και η γενική δέσμευση του Υπουργού ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και της κινητοποίησης που κάναμε. Ήταν μια πρώτη νίκη.

Είμαστε όμως σε ετοιμότητα. Τα αιτήματά μας είναι καταγεγραμμένα. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα.

Τώρα για κάποιες ομοσπονδίες που ήταν απούσες και βγήκαν να παπαγαλίσουν αυτά που είπε η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ ας τους αφήσουμε στον κόσμο τους, στα σαλόνια της εξουσίας και εμείς στον δρόμο που ξέρουμε. Τον δρόμο που είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Του αγώνα για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: