Το αντιδραστικό καθεστώς του Ζελένσκι αποκαθηλώνει στο Κίεβο προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν

Πέρυσι στην Ουκρανία αποκαθηλώθηκαν 28 μνημεία του ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν, 9 του συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, 4 του στρατάρχη Αλεξάντερ Σουβόροφ και άλλα 4 του συγγραφέα Νικολάι Οστρόφσκι. Επίσης κατεδαφίστηκαν πάνω από 20 μνημεία του Κόκκινου Στρατού και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών…

Στις 12 Απρίλη του 1961 ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του και μόλις τέσσερα χρόνια μετά τους «Σπούτνικ», τις μηχανές του, έβγαινε τώρα ο ίδιος στο Διάστημα. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν ο πρώτος που είδε με τα μάτια του πόσο όμορφος αλλά και εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας, αυτή η υδάτινη σφαίρα που μοιάζει να αιωρείται από το πουθενά μέσα στην άβυσσο.

62 χρόνια μετά…

“Προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν αποκαθηλώθηκε στο Κίεβο, όπως ανέφερε το κανάλι Telegram «Αποαποικιοποίηση. Ουκρανία» («Dekolonizatsiya. Ukraina»), με μια φωτογραφία που δείχνει το άδειο βάθρο που έχει απομείνει.

Η προτομή από γρανίτη είχε τοποθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην αυλή του Κέντρου Τεχνικής Δημιουργικότητας και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής για Νέους Σχολικής Ηλικίας, στην περιοχή Darnitsa της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η εκστρατεία της Ουκρανίας κατά των σοβιετικών μνημείων ξεκίνησε το 2015, μετά τη θέσπιση νόμου για τη λεγόμενη «αποκομμουνιστικοποίηση», και εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022, σε μια προσπάθεια να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη οτιδήποτε θυμίζει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ.

Παράλληλα αποκαθηλώνονται μνημεία που σχετίζονται συνολικότερα με τη Ρωσία.

Μέχρι τις αρχές του 2022 οι ουκρανικές αρχές είχαν κατεδαφίσει περισσότερα από 2.500 σοβιετικά μνημεία, καθώς επίσης άλλαξαν τα ονόματα άνω των 900 κοινοτήτων και περίπου 50.000 δρόμων.

Μετά τον Φλεβάρη του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άλλαξαν 9.859 τοπωνύμια και αποκαθηλώθηκαν ή καταστράφηκαν 145 μνημεία που σχετίζονται με την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πέρυσι στην Ουκρανία αποκαθηλώθηκαν 28 μνημεία του ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν, 9 του συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, 4 του στρατάρχη Αλεξάντερ Σουβόροφ και άλλα 4 του συγγραφέα Νικολάι Οστρόφσκι. Επίσης κατεδαφίστηκαν πάνω από 20 μνημεία του Κόκκινου Στρατού και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.”

(Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 21 Ιούνη 2023)

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο άνθρωπος σύμβολο, έγραψε το όνομά του και το όνομα της σοσιαλιστικής του πατρίδας μια για πάντα στ’ αστέρια. Πολλοί ακολούθησαν, εξίσου σπουδαίοι και ηρωικοί, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, όλοι θυμούνται εκείνον που άνοιξε το δρόμο, εκείνον που πήγε εκεί που κανείς δεν είχε πάει μέχρι τότε. Ο Γκαγκάριν δεν ήταν απλώς ο τυχερός πρώτος. Ηταν άξιος γι’ αυτή την πρωτιά από την αρχή ως το τέλος. Ζυμωμένος και εμπνευσμένος από τον αγώνα της σοβιετικής εξουσίας να μεταμορφώσει την καθυστερημένη καπιταλιστική πατρίδα του σε μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα που του έδωσε για να πετάξει ψηλά, ψηλότερα από κάθε άλλον και να γυρίσει πίσω προσφέροντας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σημαντικές γνώσεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: