Στιγμές συγκίνησης και δέους, περηφάνιας και αγωνιστικής ανάτασης, στην έκθεση αναδρομής στον πλούτο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Σε μια περίοδο ταραγμένη, έντονων διεργασιών, πολιτικών και οικονομικών, το ΚΚΕ κατάφερε να δέσει το παρελθόν με το παρόν, επαναβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το πιο νέο κόμμα, με την πιο καινοτόμα πρόταση!

Το Νοέμβρη του 2013 το ΚΚΕ γίνεται 95 χρόνων και ανακοινώνει την έναρξη μιας πενταετίας εορταστικών εκδηλώσεων-προπομπών της μεγάλης γιορτής για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δράσης, αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, στο πλευρό του λαού πάνω και πρώτα απ’ όλα. Το Νοέμβρη του 2018 οι γιορτασμοί ολοκληρώνονται έχοντας εμφυσήσει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος νέα δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη ένα πολύτιμο υλικό και πλούσια συμπεράσματα απ’ την Ιστορία του εργατικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα.

Η Έκθεση ντοκουμέντων που «στολίζει» εδώ και λίγες μέρες το φουαγιέ της έδρας της ΚΕ, στον Περισσό, διατρέχει αυτήν την πενταετία. Στιγμές συγκίνησης και δέους, περηφάνιας και αγωνιστικής ανάτασης, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, φιλοξενούνται στις μόνιμες προθήκες του φουαγιέ. Πρόκειται για ένα συγκεντρωμένο υλικό που προσφέρει ένα πανόραμα του πλούτου, της πολυμορφίας των εκδηλώσεων με τις οποίες τιμήθηκαν τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Δείτε το βίντεο:

Σε μια περίοδο ταραγμένη, έντονων διεργασιών, πολιτικών και οικονομικών, το ΚΚΕ κατάφερε να δέσει το παρελθόν με το παρόν, επαναβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το πιο νέο κόμμα, με την πιο καινοτόμα πρόταση!

Κατάφερε να μην απουσιάσει από κανένα μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων που σφυροκοπούνταν αυτά τα χρόνια, να αποκρούσει επιθέσεις και ασφυκτικές πιέσεις στο ίδιο για τη στήριξη μιας σοσιαλδημοκρατικού τύπου κυβέρνησης και ταυτόχρονα να τιμήσει την Ιστορία του, προβάλλοντας την πολιτική του πρόταση, τις θέσεις και τα ιδανικά του, μέσα από αξιοζήλευτες εκδηλώσεις πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στην έδρα της ΚΕ αποτυπώνει κορυφαίες στιγμές αυτής της διαδρομής, ο πλούτος της οποίας δεν μπορεί φυσικά να παρουσιαστεί στο σύνολό του. Φωτογραφικό υλικό από τα Μνημεία που στήθηκαν στη Γυάρο, στον Άη Στράτη, στη Μακρόνησο, που πέραν του ευνόητου συμβολισμού τους αποτέλεσαν όλα τους μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν σε αντίξοες συνθήκες, χάρη και στην προσφορά και εθελοντική δουλειά πολλών μελών και φίλων του Κόμματος, όπως μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν και να δουλεύουν, να θέτουν εαυτόν στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού.

Φωτογραφίες από πολιτιστικά γεγονότα, όπως η σπουδαία Έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», με θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, ένα γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας και όχι μόνο, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Όπως η αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση έκθεση γραμματοσήμων το 2017, που αποτύπωσε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα. Η έκθεση έργων του Γ. Βαρλάμου, που ο δημιουργός δώρισε στο Αρχείο του Κόμματος. Οι συναυλίες προς τιμήν μεγάλων συνθετών, όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο Θ. Μικρούτσικος, ο Γ. Μαρκόπουλος κ.ά.

Φωτογραφίες από την αλησμόνητη μουσικοθεατρική παράσταση, το Νοέμβρη του 2017, προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης, με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Ένα ξεχωριστό θεατρικό πολυθέαμα που δημιουργήθηκε γι’ αυτήν την τόσο ξεχωριστή επέτειο, με τη σχεδιασμένη δουλειά και την εθελοντική προσφορά δεκάδων συντελεστών πάνω και πίσω από τη σκηνή. «Ζωντάνεψαν» πλευρές της Επανάστασης, τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, την τεράστια προσφορά της στο τσάκισμα του φασισμού, αλλά και τις ανατροπές. Και φωτίστηκαν τα πολύτιμα συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στιγμιότυπα φυσικά φιλοξενούνται και από τη μοναδική συναυλία τον Νοέμβρη του 2018 στο ΣΕΦ! Ένα μεγάλο «τραγούδι», φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Μια συναυλία γεμάτη από τα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας, που η τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες και τους πόθους του λαού μας, εμπνεύστηκε, αλλά κι έδωσε φλόγα και δύναμη στους μεγάλους αγώνες που έδωσε ο λαός μας με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Εκτίθενται οπτικοακουστικό υλικό όπως τα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν αυτήν την πενταετία, φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση για τα μέλη της ΚΕ που έπεσαν στον αγώνα και άλλων εκδηλώσεων προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη, του Α. Βελουχιώτη κι άλλων μεγάλων μορφών του κομμουνιστικού κινήματος.

Σε ειδικές προθήκες φιλοξενούνται οι εκδόσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ αυτήν την πενταετία. Σημαντικά υλικά, χρήσιμα σε μέλη και φίλους του Κόμματος, που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη. Κατ’ αρχάς το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του, οι αποφάσεις και οι θέσεις του για τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις Ένοπλες Δυνάμεις κ.ά. Το αναντικατάστατο Δοκίμιο της Ιστορίας του, άλλες εκδόσεις για ιστορικά γεγονότα όπως Δεκέμβρης ’44, δικτατορία, Μάης του ’36, ιταλοελληνικός πόλεμος κ.ά.

Ακόμα, διακηρύξειςλευκώματα αφιερωμένα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, για τον ΔΣΕ, τη Γυάρο, το ειδικό λεύκωμα με εκατοντάδες φωτογραφίες από τον ΔΣΕ. Εκδόσεις από την πάλη του εργατικού κινήματος, των ναυτεργατών, από απεργίες όπως στη ΛΑΡΚΟ και στον Σκαλιστήρη. Εκδόσεις με αναφορά στην πάλη του ΔΣΕ, άλλες για κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Έκθεση φιλοξενούνται επιπλέον εκδόσεις για την καλλιτεχνική δημιουργία σε φυλακές και εξορίες, για την πάλη στην πολιτική προσφυγιά, για τα μέλη της ΚΕ που έπεσαν στον αγώνα, ανατύπωση των «Μακρονησιώτικων» του Ρίτσου και φυσικά οι εκδόσεις, με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού, με τα ντοκουμέντα των Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων για το έργο των Ρίτσου, Βάρναλη, Χικμέτ και Μπρεχτ, αλλά και για τη «Συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Στις προθήκες φιλοξενούνται και εκδόσεις για το γυναικείο ζήτημα με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών.

Δεν λείπουν φυσικά εκδόσεις της ΚΝΕ για την Ιστορία της, για σύγχρονα ζητήματα, θεωρητικά ζητήματα κ.ά.

Η Έκθεση πλαισιώνεται και από ορισμένα «τιμαλφή». Σε ειδικές προθήκες ένα πολυβόλο του ΔΣΕ, ένα δίκοχο, υλικό από το Υγειονομικό του ΔΣΕ και άλλα αντικείμενα μαχητών της εποποιίας του, όπως επίσης και αντικείμενα που με μεράκι φιλοτεχνούσαν εξόριστοι. Ανάμεσά τους στέκει ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο: Πρόκειται για το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες προπαγάνδας του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στη Χίο, μεταξύ άλλων κι από τον κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, και το οποίο βρισκόταν στο κατάστημα της Alpha Bank του νησιού και παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ έπειτα από αίτημα που έκανε η Κεντρική Επιτροπή στην τράπεζα.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: