«Ποτέ δεν πισωπάτησε, δεν λιποψύχησε…» – Με περηφάνια και σεβασμό το στερνό «αντίο» στον Διαμαντή Μαυροδόγλου (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ο σύντροφος Διαμαντής Μαυροδόγλου αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική κληρονομιά, παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Σύντροφε Τάκη, θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε…

Με περηφάνια και σεβασμό είπαν τον τελευταίο αντίο στο νεκροταφείο του Ελληνικού, οι συγγενείς, σύντροφοι και συναγωνιστές στο σύντροφο Διαμαντή Μαυροδόγλου που έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε, εν μέσω χειροκροτημάτων, τον σ. Διαμαντή, το φέρετρο του οποίου ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, ενώ επάνω υπήρχε και ο «Ριζοσπάστης». Καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας, σύντροφοι του σ. Διαμαντή στέκονταν τιμητική φρουρά.

Το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα μέλη του ΠΓ, Θέμη ΓκιώνηΚώστα ΠαρασκευάΓιάννη ΠρωτούληΘοδωρή Χιώνη.

Ο σύντροφος Διαμαντής ήταν μέλος του ΚΚΕ για 80 σχεδόν χρόνια, μπαρουτοκαπνισμένος στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, στάθηκε αλύγιστα στις φυλακές και τους τόπους εξορίας. Διετέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και ήταν πρωτοπόρος συνδικαλιστής, επί χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μετέπειτα της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Ο σ. Διαμαντής παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλο σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Διαμαντή Μαυροδόγλου, ο οποίος αφιέρωσε τα πολλά, γεμάτα με αγώνες χρόνια του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την εκμετάλλευση, για έναν κόσμο ανθρώπινο χωρίς φτώχεια και πολέμους, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή και την ανεξάντλητη δύναμή του ως τα βαθιά γεράματα για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού» τόνισε στον αποχαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ.

«Υπηρέτησε το Κόμμα και το κίνημα από πολλές και σημαντικές θέσεις με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Τα μόνα παράσημα του, τα δύο διαμπερή τραύματα από μάχες στο κορμί του» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο βιογραφικό του από το Αρχείο του Κόμματος στο οποίο γράφει: «Πάντα μπορούμε να δίνουμε περισσότερα, για αυτό ας με κρίνει το κόμμα μου, το ΚΚΕ».

Ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε: «Ο σύντροφος Διαμαντής Μαυροδόγλου αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική κληρονομιά, παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Σύντροφε Τάκη, θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα παιδιά του, συντρόφους Ζαφείρη και Δώρα και στα εγγόνια του Σταύρο, Βαλεντίνη και Διαμαντή».

Θα υπάρχεις όπου χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης

Ο Φίλιππος Περγαντής εκ μέρους της ΚΟ Ελληνικού της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η στάση του συντρόφου Διαμαντή «αποτελεί παράδειγμα για εμάς. Μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε, μας θυμίζει ότι δεν υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες για τους κομμουνιστές».

«Η αγωνιστικότητα σε διακατείχε μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής σου. Είχες έγνοια και στοργή για τη νεολαία. Χαιρόσουν και καμάρωνες όταν οι νεότεροι σε επισκέπτονταν, θα σε θυμόμαστε όταν έρχονταν οι σφοι της ΚΝΕ να σε δουν, να τους διηγείσαι ιστορίες από τις φυλακές, τους τόπους εξορίας όπως πχ αγωνιστικά κάλαντα που λέγατε με τους συντρόφους σου» επεσήμανε.

«Τα Σούρμενα, η γειτονιά σου, είναι από προχθές φτωχότερα» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Άφησες όμως καλή σπορά. Αναλαμβάνουμε την βαριά ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα σου. Σε χαιρετάμε εδώ, όμως θα υπάρχεις στους αγώνες, στις συγκεντρώσεις, όπου χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης που με τόση ανιδιοτέλεια υπηρέτησες».

Αφήνεις πλούσια κληρονομιά στην ΚΝΕ

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και της Τομεακής Οργάνωσης Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ, η Δέσποινα Ρουμανέα τόνισε πως «η πλούσια κληρονομιά που αφήνει στην ΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ ο σύντροφος Διαμαντής, είναι η έμπνευση από την αλύγιστη στάση του και την αταλάντευτη πάλη του για το δίκιο της εργατικής τάξης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ».

Πρόσθεσε ότι «οι σύντροφοι που πέρασαν από τις γραμμές της ΚΝΕ στην περιοχή παίρνουν κρατούν ενθύμιο την έγνοια και την αγάπη για τη νεολαία και τις πολύτιμες ιστορίες από τις φυλακές, από τη δράση του Κόμματος σε δύσκολες περιόδους» και υπογράμμισε: «Δίνουμε τον λόγο μας ότι τα μέλη της ΚΝΕ θα τιμούμε το παράδειγμα της ζωής όλων αυτών που δε λύγισαν, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης, θα συνεχίσουμε σταθερά στον ίδιο δύσκολο μα όμορφο αγώνα για τη νέα κοινωνία που και ο ίδιος ονειρεύτηκε, για τον σοσιαλισμό».

Στεκόμαστε μπροστά σου με δέος, τιμή και περηφάνια

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή του σ. Διαμαντή στην ανασυγκρότηση των Σωματείων των οικοδόμων και στον ταξικό προσανατολισμό του οικοδομικού κινήματος. Τόνισε ότι πρωτοστάτησε σε όλους τους μεγάλους αγώνες, τις εμβληματικές κατακτήσεις και τις μεγάλες νίκες του κλάδου.

Σημείωσε ότι ήταν «πάντα μπροστάρης ακούραστος και αποφασιστικός με ανεξάρτητη πίστη στο δίκαιο του αγώνα και της τάξης μας με την ντουντούκα στο χέρι να ενημερώνει με ήρεμο λόγο και αποφασιστικότητα τους οικοδόμους στους χώρους δουλειάς στα γιαπιά τα χαράματα στις πιάτσες».

«Όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε που μάθαμε τη ζωή και την προσφορά σου στεκόμαστε μπροστά σου με δέος, τιμή και περηφάνια» τόνισε ο Γ. Τασιούλας σημειώνοντας ότι «η ζωή σου μας εμπνέει και μας διδάσκει, μας δίνει δύναμη στον αγώνα».

Η ζωή σου παράδειγμα και έμπνευση για όλους εμάς

Η Φρόσω Κονδύλη, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ και της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Ελληνικού-Αργυρούπολης του οποίου επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος τόνισε πως «ο σύντροφος Διαμαντής αποτελεί κομμάτι της ηρωικής δρακογενιάς των κομμουνιστών αγωνιστών που η ζωή του αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για όλους εμάς που ακολουθούμε».

Ο τίτλος του λαϊκού αγωνιστή του ταιριάζει απόλυτα

Ο Σπύρος Χαλβατζής, εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 σημείωσε μεταξύ άλλων πως «θυμόμαστε το σ. Διαμαντή στη Γυάρο και στο Λακκί της Λέρου πάντα χαμόγελαστο, προτρέποντας τους νέους αγωνιστές να διαβάζουν και να προσφέρουν, ήταν άνθρωπος της προσφοράς».

Τόνισε ότι «ποτέ δεν πισωπάτησε, δεν λιποψύχησε. Ο τίτλος του λαϊκού αγωνιστή του ταιριάζει απόλυτα» ενώ αναφέρθηκε και στην εξέγερση του πολυτεχνείου όπου «μαζί με 250 οικοδόμους έφτασαν με πορεία στο χώρο για να στηρίξουν τον ξεσηκωμό και την νεολαία»«Ώρα καλή αγαπημένε φίλε και σύντροφε» τόνισε.

Ήσουν η ψυχή της ανασυγκρότησης του κινήματος συνταξιούχων

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ σημείωσε ότι «δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή να πούμε πως ο Διαμαντής Μαυροδόγλου ήταν η ψυχή της ανασυγκρότησης του κινήματος συνταξιούχων». Αναφέρθηκε στη συμβολή του στην οργάνωση του κινήματος πάνω σε στέρεες ταξικές βάσεις και υπογράμμισε πως από την αρχή της θητείας του στη θέση του προέδρου βοήθησε να ληφθούν οργανωτικά προβλήματα, έδωσε λύσεις σε πρακτικά ζητήματα, χάραξε αποφασιστικά τον αγωνιστικό δρόμο, χωρίς υποχωρήσεις για το συνταξιουχικό κίνημα.

Επεσήμανε πως μέχρι και την αποχώρησή του από την ενεργό δράση σαν μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας το 2015 δεν σταμάτησε καθόλου να είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και ύστερα δεν έπαψε να ενδιαφέρεται, να ρωτά, να ενημερώνεται, να συμμετέχει μέσα από το Σωματείο της περιοχής του. «Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε με το ίδιο όπως το δικό του πείσμα, το ταξικό κριτήριο και την επιμονή» πρόσθεσε.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: