Καμίλο Σιενφουέγος, ο «Διοικητής του Λαού»

Σαν σήμερα, στις 6 του Φλεβάρη 1932, γεννήθηκε στην Αβάνα ο Κουβανός επαναστάτης, ηγετικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης, Καμίλο Σιενφουέγος Γορριαράν.

Σαν σήμερα, στις 6 του Φλεβάρη 1932, γεννήθηκε στην Αβάνα ο Κουβανός επαναστάτης, ηγετικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης, Καμίλο Σιενφουέγος Γορριαράν.

Ο «Διοικητής του Λαού», όπως τον αποκαλούσαν στα πεδία των μαχών, συνδύαζε την αντιιμπεριαλιστική και ριζοσπαστική σκέψη με το θάρρος και την τόλμη. Πρότυπο μαχητή, μοναδικό παράδειγμα πειθαρχίας και υπευθυνότητας, επιτελικό πνεύμα, μπροστάρης στις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές, ο Καμίλο ήταν ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956 για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει στην αντιδικτατορική πάλη για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Τον Δεκέμβρη του 1955 τραυματίζεται από σφαίρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Κυνηγημένος διαφεύγει στις ΗΠΑ, απ’ όπου απελαύνεται στο Μεξικό. Εκεί θα γνωριστεί με τον Φιντέλ.

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης με το «Γκράνμα», μαζί με τον Φιντέλ και τον Τσε κατευθύνονται προς την οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα.

Το 1958 του απονέμεται ο βαθμός του Κομαντάντε, υψηλότερος στις τάξεις των ανταρτών. Ο Καμίλο πρωτοστάτησε στην επαναστατική δραστηριότητα του κινήματος «26 Ιούλη» και επικεφαλής δυνάμεων των ανταρτών πέτυχε στρατηγικής σημασίας νίκη επί του στρατού του Μπατίστα, στο Γιαγκουαχάι, τον Δεκέμβρη του 1958, ενώ ως διοικητής της Δεύτερης Φάλαγγας, μαζί με τον Τσε, συμμετείχε στην κατάληψη της Σάντα Κλάρα.

Τον Γενάρη του 1959 εισέρχεται νικητής στην Αβάνα με τον Φιντέλ, τον Τσε, τον Ραούλ και τους άλλους επαναστάτες. Ο Καμίλο πρόλαβε να ζήσει τον θρίαμβο της Επανάστασης, όχι όμως και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο χτίσιμο της λαϊκής εξουσίας και των κατακτήσεών της.

Στις 28 του Οκτώβρη 1959, ένα  δικινητήριο αεροσκάφος Τσέσνα 310, στο οποίο επιβαίνει ο Κομαντάντε  Καμίλο Σιενφουέγος, εξαφανίζεται πετώντας πάνω από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς την Αβάνα. Μια εξαφάνιση που τη σκέπασε το μυστήριο, αφού κανείς ποτέ δεν θα μάθει για τις συνθήκες που αυτή έλαβε χώρα και καμιά έρευνα για τις σορούς των επιβαινόντων και συντρίμμια δεν θα στεφτεί με επιτυχία. Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες του αεροσκάφους ήταν ο Λουσιάνο Φαρίνας (ο πιλότος) και ο στρατιώτης Φέλιξ Ροντρίγκες.

Προς τιμήν του Καμίλο Σιενφουέγος έχει ανεγερθεί μουσείο στο Γιαγκουαχάι, διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν το όνομα του, ενώ η μορφή του κοσμεί την εξωτερική πλευρά του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, μέσα από το γιγαντιαίων διαστάσεων σιδερένιο γλυπτό, με το περίγραμμα του προσώπου του, που φιλοτέχνησε ο Ενρίκε Άβιλα Γκονσάλες και τοποθετήθηκε το 2009 με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: