Έφυγε από τη ζωή ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Κούβας, σύντροφος του Φιντέλ, του Ραούλ, του Τσε

Από θέσεις μεγάλης ευθύνης, υπό όλες τις συνθήκες, υπηρέτησε τον Κουβανικό λαό, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κυβέρνηση της χώρας, το έργο του κι οι αγώνες του αποτελούν παρακαταθήκη κι έμπνευση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΚΚ Κούβας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, εκφράζει με μήνυμα της προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας η ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Αποχαιρετούμε το σ. Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ έχοντας συναίσθηση του μεγέθους της ιστορικής του διαδρομής και συμβολής του στον αγώνα του Κουβανικού λαού για τη χειραφέτησή του, τη νίκη και την υπεράσπιση της Επανάστασης. Διδασκόμαστε από εκείνον, και τους υπόλοιπους ιστορικούς επαναστάτες της γενιάς του, την αναγκαιότητα να συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πάντα, μέχρι την τελική νίκη.

Σας παρακαλούμε πολύ να μεταβιβάσετε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του, σε ολόκληρο τον Κουβανικό λαό.»

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κούβα, στάθηκε τιμητική φρουρά στην τελετή αποχαιρετισμού του ιστορικού στελέχους του ΚΚ Κούβας.

 

Το βιογραφικό του σ. Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ

Ο σ. Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο λαϊκό κίνημα. Ως σπουδαστής ιατρικής στην Αβάνα, το 1952 παίρνει μέρος στις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις που διοργανώνει η ιστορική Ομοσπονδία Φοιτητών (FEU). Τo 1957, την περίοδο της δικτατορίας, βγαίνει στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα κι εντάσσεται στις ένοπλες αντάρτικες ομάδες. Από το 1958 παίρνει ενεργά μέρος στις μάχες ενάντια στο δικτατορικό στρατό, ενώ υπηρετεί και σαν γιατρός του λόχου.

Μετά τη νίκη της Επανάστασης, το 1960, ο σ. Μπαλαγκέρ υπηρετεί την Κούβα και το λαό της από πολλές υπεύθυνες Κομματικές θέσεις. Αναδείχθηκε σε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας το 1975, σε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ από το 1992 έως το 2019, ενώ υπηρέτησε σαν Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ από το 2011 έως το 2019, περίοδο κατά την οποία εντάθηκε η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κούβα.

Ήταν εκλεγμένος Βουλευτής της Εθνικής Συνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας από την ίδρυσή της το 1976, ενώ αναδείχθηκε σε σημαντικές κρατικές θέσεις, όπως Αναπληρωτής Υφυπουργός των Ένοπλων Δυνάμεων της Επανάστασης με την ανατροπή του καθεστώτος Μπατίστα, Πρεσβευτής της Κούβας στην ΕΣΣΔ, Υπουργός Δημόσιας Υγείας της Κούβας την περίοδο 2004-2010.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του Κόμματος, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, απέστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε αυτό σημειώνει:

«Αγαπητέ Μιγκέλ,

Θέλω να σου εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του συντρόφου Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ. Είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να συναντηθούμε το 2014, στην Αβάνα, κατά την επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, όταν ο σ. Μπαλαγκέρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ήταν Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο σ. Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Κούβας, είχε ατσαλωθεί στη φωτιά του αντάρτικου ένοπλου αγώνα. Ήταν σύντροφος του Φιντέλ Κάστρο, του Ραούλ Κάστρο, του Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα, της γενιάς των επαναστατών που με την πάλη τους αποτίναξαν το δικτατορικό ζυγό του Μπατίστα από το Νησί και άνοιξαν το δρόμο για την Νίκη της Επανάστασης και την επικράτησή της στην Κούβα.

Από θέσεις μεγάλης ευθύνης, υπό όλες τις συνθήκες, υπηρέτησε τον Κουβανικό λαό, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κυβέρνηση της χώρας, το έργο του κι οι αγώνες του αποτελούν παρακαταθήκη κι έμπνευση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Με θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς»

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: