Έφυγε από τη ζωή η Πόπη Κάππου – Η συγκλονιστική της επιστολή-διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης του Κώστα Κάππου στα μπουντρούμια της Ασφάλειας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Πόπη Κάππου, σύζυγος του Κώστα Κάππου ο οποίος υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Η Πόπη Κάππου οπαδός του ΚΚΕ, στάθηκε στο πλευρό του συντρόφου της, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. 

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Πόπη Κάππου, σύζυγος του Κώστα Κάππου ο οποίος υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η Πόπη Κάππου οπαδός του ΚΚΕ, στάθηκε στο πλευρό του συντρόφου της Κώστα ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Με αφορμή την απώλεια της Πόπης Κάππου, το 902.gr δημοσιεύει τη συγκλονιστική επιστολή διαμαρτυρίας που είχε συντάξει στις 4 Ιούνη 1974, διαμαρτυρόμενη για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που υφίστατο ο σύζυγός της Κώστας Κάππος, ο οποίος υπήρξε μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στα χέρια της Ασφάλειας την περίοδο της Χούντας.

Η Πόπη Κάππου

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή-διαμαρτυρία της Πόπης Κάππου:

«4-6-74

Διαμαρτυρία

Στις 16 του Φλεβάρη στις 10 η ώρα το πρωί συνελήφθη από τα όργανα της Ασφάλειας ο σύζυγός μου Κών/νος Κάππος και από τότε του παρέχουν στέγη στα μπουντρούμια τους.

Η συντροφιά του στους δύο μήνες ήταν η απομόνωσις και τα τέσσερα σύντομα επισκεπτήριά μου. Στο διάστημα αυτό οι συνεχείς ανακρίσεις, οι ταλαιπωρίες, τα βασανιστήρια δεν έλειψαν ούτε μέρα με συνέπεια να υποστεί σοβαρόν κλονισμόν της υγείας του.

Σε συνεχείς ερωτήσεις μου προς τους Αρμοδίους πού βρίσκεται η Υπόθεσις και γιατί κατηγορείται ο άνδρας μου οι απαντήσεις τους ήταν και είναι ότι βρίσκονται στις προανακρίσεις και ότι συγκεντρώνουν στοιχεία. «Είναι σας παρακαλώ δυνατόν μετά από δύο μήνες ταλαιπωριών και καταπιέσεων να βρίσκεται ακόμα στην προανάκριση;».

Στο πέμπτο επισκεπτήριο μου απηγορεύθη να τον ξαναδώ, με την αιτιολογία ότι δεν είναι τακτοποιημένος και εντάξει απέναντι στην Υπηρεσίαν της Ασφάλειας.

Η επιστολή-διαμαρτυρία της Πόπης Κάππου – Ο Θανάσης Κάππος, γιος της Πόπης και του Κώστα Κάππου, την παραχώρησε στο 902.gr προς δημοσίευση

Η καθημερινή μου επίσκεψη για το φαγητό συνεχίσθηκε 15 ημέρες, και ακριβώς στις 30 του Απρίλη δεν εδέχθησαν φαγητό, διότι μαζί με άλλους Πατριώτες μετεφέρθη σε μέρος που δεν ξαίρουν να μου πουν. Από πληροφορίες βρίσκεται στο Μπογιάτι σε Στρατιωτική Μονάδα και υποβάλλεται στα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια, η φάλαγγα, το συρματόσκοινο, τα ηλεκτροσόκ και πόσα άλλα φρικτά μέσα είναι η καθημερινή δουλειά επάνω στα σώματα των Ελλήνων αγωνιστών. Η μεταφορά από το Μπογιάτι των φοιτητών και όλων των κρατουμένων είχεν ξανά ως τόπος την Ασφάλειαν.

Ο μόνος που δεν επέστρεψε είναι ο άνδρας μου και ανησυχώ καθώς και όλοι οι συγγενείς μου πού βρίσκεται και γιατί δεν μου τον παρουσιάζουν, ανησυχώ για την υγείαν και την ζωήν του, βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που δεν διστάζουν να του κάνουν το χειρότερο κακό.

Απαιτώ να τον παρουσιάσουν και να τον επισκεφθώ το συντομώτερον, να μεταφερθή σε νοσοκομείον και να εξετασθεί από γιατρούς δικούς μου, η εξαφάνισις του επί ένα μήνα και πλέον δεν είναι τυχαία, άλλοι ουσιώδη λόγοι υπάρχουν που τον κρατούν μακριά μου και ας μην προσπαθούν οι αρμόδιοι να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι η Στρατιωτική Δικαιοσύνη και η πολιτεία τον προστατεύη.

Ζητώ να σταματήσει το γρηγορώτερον ο βασανισμός του και οι ανακρίσεις, να δοθή τέρμα στην όλη του ταλαιπωρία που τόσο θέτει την ζωήν του σε μεγάλο κίνδυνον και που οδηγούν στην τέλεια εξόντωσιν του, που υπεύθυνη για την κρατησίν του και τον βασανισμόν του θεωρώ τους Αρμοδίους της Γενικής Ασφάλειας.

Παρακαλώ και ζητώ κάθε συμπαράστασιν για την σωτηρία του άνδρα μου και πιστεύω ότι θα τύγχω της συμπαραστάσεως του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και κάθε επιστημονικού και πνευματικού παράγοντα.

Κάνω υστερνήν έκκλησιν σε όλους σας διά την σωτηρία του συζύγου μου και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Η συζυγός του Πόπη Κάππου».

Ευχαριστούμε τον Θανάση Κάππο, γιο της Πόπης και του Κώστα Κάππου, που μας παραχώρησε την επιστολή προς δημοσίευση.

 

Δείτε σχετικό θέμα στην Κατιούσα:

Κώστας Κάππος – Το μόνο που δεν ήξερε ήταν η αντοχή του

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: