«Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο!…Ενάντια στην απαίσια βαρβαρότητα του ματωμένου καπιταλισμού…» – Η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων στις 10 Ιούλη 1932

“Ετοιμάζονται να χτυπήσουνε πρώτα-πρώτα τη Σοβιετική Ένωση, τη σοσιαλιστική πατρίδα, την ελπίδα και την απαντοχή όλων των σκλάβων και των αδικημένων της γης…Όταν πατήσουνε χάμω το ηρωικό προλεταριάτο της Σοβιετικής Ένωσης, θα σημάνει η ώρα νέας μακρόχρονης, σκληρής και ανέλπιστης σκλαβιάς για την εργατιά και την αγροτιά, για τους φτωχούς και τους αδικημένους όλης της γης…”

Σαν σήμερα, στις 10 του Ιούλη 1932, δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Νέος Ριζοσπάστης» η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων, ntokoym;ento από τη δράση του ΚKE ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που φέρει τις υπογραφές του πρωτοπόρου κομματιού της ελληνικής διανόησης της εποχής. Αντιγράφουμε το κείμενο της Διακήρυξης από το περιοδικό «Κομμουνιστική Επιθεώρηση (ΚΟΜΕΠ, τεύχος 3/2015):

«Ενάντια στη ζωή της ανθρωπότητας και ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό ετοιμάζεται πάλι με ψύχραιμη υπολογιστικότητα το απαίσιο κακούργημα. Όλα τα σημάδια των καιρών δείχνουνε, πως τα στρατιωτικά επιτελεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οι πολιτικοί ηγέτες, τα όργανα των μεγάλων καπιταλιστών, ετοιμάζονται να μεταβάλουνε τη γη σ’ ένα απέραντο σφαγείο. Πριν ακόμα σαπίσουν καλά-καλά μέσα στο χώμα οι σάρκες των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, που απάνω στο άνθισμα της ζωής τους αδικοσκοτώθηκαν για τα ολικά συμφέροντα των καπιταλιστών, πριν ακόμη να σβήσουνε στον αγέρα τα βογγητά των εκατομμυρίων πληγωμένων και σακάτηδων, πριν να στεγνώσουνε τα δάκρυα των ορφανών παιδιών και των χαροκαμένων μανάδων και γυναικών, νέο φριχτότερο μακελειό και πολύ τρομερότερο από το προηγούμενο θα ξεχυθεί σαν κόκκινος σίφουνας απάνω στις πολιτείες και στα χωριά.

Και με τα νέα μέσα του χημικού πολέμου, που θα ξαπλώνει νεκρούς αποπνιγμένους με το φριχτότερο θάνατο της ασφυξίας, ολάκερους πληθυσμούς σύψυχους, γυναίκες, μωρά, νέα παιδιά, ώριμους ανθρώπους και γέρους, όλους χωρίς καμιάν εξαίρεση, το έγκλημα, που ετοιμάζεται γίνεται πιο απαίσιο και από το πιο φριχτό θανατικό, που έπεσε ποτέ απάνω στη δυστυχισμένη ανθρωπότητα.

Δεν κρύβεται πια το μαχαίρι των δολοφόνων. Έπεσαν οι μάσκες της ψευτιάς. Οι υποκριτικές ειρηνοφιλίες και τα συνέδρια αφοπλισμού ξεμασκαρεύτηκαν. Τώρα μιλάνε ανοιχτά και ξέσκεπα για τον πόλεμο. Τον εξυμνούσε, ζητάνε να χύσουνε πάλι το απαίσιο δηλητήριο της μορφίνας, που θα υπνωτίσει τις μάζες και θα τις σύρει στο μακελειό. Οι ετοιμασίες δε σταματήσανε ποτέ, τώρα γίνονται με ρυθμό πυρετού. Σ’ όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης και της Αμερικής χύνεται το ατσάλι, που θα θερίσει την ανθρώπινη σάρκα και χημεύουνται τα δηλητήρια, που θ’ αποπνίξουνε με ασφυχτικό θάνατο τον άμαχο πληθυσμό.

Τώρα άρχισαν και τα έργα. Στην Κίνα έβαλε χέρι ο Γιαπωνέζικος μιλιταρισμός, πρόσκοπος του Ευρωπαϊκού και του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η δολοφονία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας από τη στρατιωτικοπολιτική κλίκα, που είναι όργανο των ιμπεριαλιστών, έδειξε ολοφάνερα τους σκοπούς των μακελάρηδων.

Ετοιμάζονται να χτυπήσουνε πρώτα-πρώτα τη Σοβιετική Ένωση, τη σοσιαλιστική πατρίδα, την ελπίδα και την απαντοχή όλων των σκλάβων και των αδικημένων της γης. Όταν γκρεμίσουνε τα θεμέλια του καινούριου απολυτρωτικού πολιτισμού, όταν πατήσουνε χάμω το ηρωικό προλεταριάτο της Σοβιετικής Ένωσης, θα σημάνει η ώρα νέας μακρόχρονης, σκληρής και ανέλπιστης σκλαβιάς για την εργατιά και την αγροτιά, για τους φτωχούς και τους αδικημένους όλης της γης.

Μια και μόνο σωτηρία υπάρχει. Με πλέρια συνείδηση για το άτιμο έγκλημα που ετοιμάζεται, με αγανάχτηση και θυμό με αυτοπεποίθηση και ορμή αυτοσυντηρησίας να ξεσηκωθεί η εργατιά όλης της γης και δίνοντας τα χέρια σε μια κοινή και τελειωτική προσπάθεια να σκοτώσει τη Λερναία ύδρα του καπιταλισμού, που όλο ξεπετάει καινούρια φαρμακερά κεφάλια για να σκορπίζει γύρω της το θάνατο.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με την αντιπολεμική διακήρυξη

Ο καινούργιος πόλεμος, που ετοιμάζεται, πρέπει να σημάνει τη θανατική καταδίκη του καπιταλισμού. Πρέπει να γίνει ο τάφος του. Αποδείχτηκε πια ολοφάνερα, πως δεν μπορεί να υπάρχει ο καπιταλισμός χωρίς να τρώει τις σάρκες εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να βυθίζει στη μαύρη πείνα, στη δυστυχία και στην αποχτήνωση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Όσοι αισθάνονται φρίκη για το έγκλημα που ετοιμάζεται, όσοι αισθάνουνται τη συνείδησή τους να εξεγείρεται για τη βαρβαρότητα ενός κοινωνικού συστήματος, που θεμελιώνεται στο αίμα και στην πείνα, έχουν χρέος να πούνε το «παρών» τούτη τη στιγμή. Έχουν χρέος από τώρα να βαδίσουνε πλάι-πλάι με τους εργάτες και τους αγρότες ενάντια στον πόλεμο. Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο! Όλοι ολόψυχα θα υπερασπίσουμε τη σοσιαλιστική πατρίδα και τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας, και τον καινούργιο, τον αληθινά ανθρώπινο πολιτισμό.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρωτοπόρους του νέου πολιτισμού, είμαστε αλληλέγγυοι με το σοβιετικό και παγκόσμιο προλεταριάτο.

Διαμαρτυρόμαστε για το έγκλημα, που ετοιμάζεται και θα αγωνιστούμε με όλη μας τη δύναμη για να το ματαιώσουμε.

Ενώνουμε τη φωνή της διαμαρτυρίας μας με τους αντιπροσώπους της παγκόσμιας σκέψης, που αποφασίσανε να επιτελέσουμε το υπέρτατο σημερινό χρέος κάθε τίμιου ανθρώπου, με τη φωνή του Μαξίμ Γκόρκι, του Ρομαίν Ρολλάν, του Ανρύ Μπαρμπύς, του Αλμέρ Αϊνστάιν, του Τέοντορ Ντράιζερ, του Άπτον Συνκλαίρ, του Τζών Ντος Πάσσος, του Άϊνριχ Μάνν, του Φράνς Μασερέλ και όλων των άλλων που απ’ όλα τα μέρη της γης κινητοποιούνται για να ξεσηκώσουνε την ανθρώπινη συνείδηση και να βοηθήσουνε την εργατική τάξη στον αγώνα της για τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό.

Ενάντια στην απαίσια βαρβαρότητα του ματωμένου καπιταλισμού ενάντια στα δολοφονικά χέρια των μιλιταριστών, ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των πολιτικών, πρέπει να υψωθεί η παγκόσμια ανθρωπιστική συνείδηση για να σταματήσει το κακό που έρχεται.

Όλοι όσοι και στη δική μας χώρα αισθάνονται τον εαυτό τους αλληλέγγυο με την παγκόσμια ανθρωπιστική συνείδηση, ας έρθουνε μαζί μας και ας βαδίσουμε όλοι μαζί πλάι στην εργατιά, που θα βρει τη δύναμη, πνίγοντας το τέρας, να σώσει και τον εαυτό της και το νέο ανθρώπινο πολιτισμό.

Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ι. Κορδάτος, Μαρίκα Κοτοπούλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ι. Σοφιανόπουλος, Β. Πάνου, Ι. Αντωνιάδης, Μ. Αυγέρης, Ν. Καρβούνης, Β. Μαρσέλος, Μ. Σπιέρος, Αντ. Ιζιτζής, Δ. Βουτυράς, Απ. Μελαχροινός, Μ. Ματσάκης, Α. Αγγελόπουλος, Α. Γιομπρές, Μαρία Ιορδανίδου, Γ. Μπαντούνας, Μορ. Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Θ. Παπαδημητρίου, Π. Ν. Τζελέπης, Σωτηρία Ιατρίδου, Α. Πανσέληνος, Ν. Κατηφόρης, Κωστής Μπαστιάς, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νάζος, Γ. Μαρουδής, Αντρέας Ζεβγάς, Τάκης Κοντός, Ι. Ιορδανίδης, η «Φοιτητική Συντροφιά», Λ. Καστανάκης, Δ. Αποστολόπουλος, Αρ. Γεωργίου, Τάκης Καλαντζόπουλος, Βάσος Γεωργίου, Κώστας Φώσκολος, Φούλα Χατζηδάκη, Σ. Σφακιανάκη, Μ. Πορφυρογένης, Μ. Κανελλής, Γ. Σιδερίδης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: