«Ποιοι θέλετε να αρματωθούνε αν όχι εμείς»; | Η Κατιούσα προτείνει: Ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο για την Επανάσταση του 1821, με διαφορετική ματιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 με διαφορετική ματιά από αυτήν που κυριαρχεί στην σημερινή ιστοριογραφία… Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια, σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας, βγάζοντας χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα…

Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, δείτε την οπτικοακουστική παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που παρουσιάστηκε στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube.

Η σειρά επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας -σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας- αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

***

«1821 η Επανάσταση και οι απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού αστικού κράτους»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με τίτλο «1821 η Επανάσταση και οι απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού αστικού κράτους».

Η έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 με διαφορετική ματιά από αυτήν που κυριαρχεί στην σημερινή ιστοριογραφία.

Ποιες είναι οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στο 1821; Ποιος είναι ο ρόλος των ξένων δυνάμεων; Ποια είναι οι στάση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων της εποχής και πως οδηγούμαστε στους εμφύλιους πολέμους; Τι επιπτώσεις έχουν στην πορεία προς την επανάσταση οι αλλαγές στην ιδιοκτησία γης και οι αλλαγές στο οθωμανικό εποικοδόμημα; Ποιος είναι ο ρόλος του Πατριαρχείου;

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα και αρκετά ακόμα που αναπτύσσονται αναλυτικά στην έκδοση μιλούν μέλη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στην επιμέλεια και συγγραφή της.

Δείτε το βίντεο:

Για την ίδια έκδοση μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του τμήματος ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: