ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από την πρώτη «κόκκινη δημαρχία» στην Καβάλα

Η ΓΣ και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καβάλα φέτος ήταν αφιερωμένες στη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τις δημοτικές εκλογές του 1934, οπότε και εκλέχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινη δημαρχία» στην πόλη, με δήμαρχο τον κομμουνιστή Μήτσο Παρτσαλίδη

Την Κυριακή 18 Φλεβάρη το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καβάλα πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του για φέτος που ήταν αφιερωμένες στη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τις δημοτικές εκλογές του 1934, οπότε και εκλέχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινη δημαρχία» στην πόλη, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Παράρτημα.

Όπως υπογραμμίζει, «οι δημοτικές εκλογές του 1934 υπήρξαν οι πιο πολωμένες στη μεσοπολεμική ιστορία της πόλης. Τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα των Φιλελευθέρων και των Λαϊκών, όντας αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο εκλογής κομμουνιστή δημάρχου στην Καβάλα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων, με δήμαρχο τον κομμουνιστή Μήτσο Παρτσαλίδη ο οποίος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1903 και πέθανε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου το 1980.

Η πρώτη συνεδρίαση του ”κόκκινου” Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ανοικτών των θυρών, με τους εργάτες να κατακλύζουν κυριολεκτικά την αίθουσα. Πρώτο θέμα στην ατζέντα της κομμουνιστικής αρχής: Η έγκριση χορήγησης επιδόματος στους ανέργους ύψους 200.000 δραχμών. Τελικά -και υπό την πίεση των εργαζομένων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα- οι σύμβουλοι της “μειοψηφίας” αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στη χορήγηση τουλάχιστον του ποσού των 150.000 δραχμών.

Η κατάκτηση αυτή υπέρ των εργαζομένων δεν ήταν η μόνη που πέτυχε η ”κόκκινη” δημαρχία. Ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν ήταν: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (που ως τότε χορηγούνταν επί πληρωμή), αγορά φαρμάκων με έξοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους μη έχοντες, άμεση καταγραφή των απόρων της πόλης ώστε να τους δοθεί ειδικό επίδομα κ.ά.

Δύο μόλις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος και το σύνολο της “πλειοψηφούσας” παράταξης βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης διωκόμενοι βάσει του Ιδιωνύμου! Ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη κλήθηκαν αξιωματικοί της Χωροφυλακής και του Στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις από τους ”κόκκινους” δημοτικούς συμβούλους, που καταδικάστηκαν με το Ιδιώνυμο τον Απρίλη του 1934, παραδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές στις φασιστικές δυνάμεις Κατοχής (Δημοσθένης Μακέδος, Γιάννης Ευθυμιάδης, Νικόλαος Νεγρεπόντης και ο Μπαρμπαλέξης). Τον Μάη του 1944 βρέθηκαν ανάμεσα στους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή».

Στο τέλος, τονίζεται: «Η κόκκινη δημαρχία ήταν αποτέλεσμα της δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος, κυρίως των καπνεργατών και της αύξησης της επιρροής του ΚΚΕ. Συμπεράσματα από την περίοδο αυτή μπορούμε να αντλήσουμε και για το σήμερα. “Αδιέξοδα” δεν υπάρχουν – Με το ΚΚΕ στον αγώνα, μπορούμε να νικήσουμε».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: