ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από το γερμανικό φασισμό – Ο αγώνας που εμπνέει για το αύριο και το σήμερα»

Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940-1949. Με τη δράση μας συμβάλλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές τίμησαν σήμερα, ανήμερα της επετείου, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Διοργάνωσαν εκδήλωση στο Σύνταγμα στέλνοντας το μήνυμα ότι «αγωνιζόμαστε στο σήμερα για να έρθουν καλύτερες μέρες, για την κοινωνική απελευθέρωση».

«12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από το γερμανικό φασισμό – Ο αγώνας που εμπνέει για το αύριο και το σήμερα» έγραφε το πανό της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Παραβρέθηκαν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ με τα λάβαρά τους. Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος  της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Κατημερτζής.

Ακολούθησε ομιλία από τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Τουγλίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 Σπύρος Χαλβατζής, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου με επικεφαλής τη γραμματέα της Γεωργία Μαχαίρα και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ.

Η ανακοίνωση:

«Στις 12 Οκτώβρη 1944 ο λαός της Αθήνας κατέκλυζε τους δρόμους της πόλης γιορτάζοντας την Απελευθέρωση από το ναζί κατακτητή που εγκατέλειπε την πρωτεύουσα καταδιωκόμενος από τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, ενώ είχε προηγηθεί η απελευθέρωση ολόκληρων περιοχών της Ελλάδας με τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με οργανωτή, ψυχή και καθοδηγητή το τιμημένο ΚΚΕ. Ακολούθησε η απελευθέρωση και των υπόλοιπων περιοχών και πόλεων από τον ΕΛΑΣ.

Ο λαός οργανωμένος στη συντριπτική πλειοψηφία του στο ΕΑΜ, με τους Κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή να δίνουν τη ζωή και το αίμα τους στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και η νεολαία ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, με το ένοπλο τμήμα τους τον ΕΛΑΣ αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Αντίθετα από τις αστικές πολιτικές της δυνάμεις που εγκατέλειψαν το λαό στην τύχη του κάτω από την μπότα του κατακτητή και μέρος του πολιτικού προσωπικού της έφυγε μαζί με τους Άγγλους …συμμάχους της στη Μ. Ανατολή ή στο Λονδίνο για …να κάνει Αντίσταση! Άλλοι αστοί πολιτικοί, ακόμα χειρότερα, συνιστούσαν την υποταγή του λαού στους ναζί κατακτητές, είτε συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς συγκροτώντας τις δωσίλογες κυβερνήσεις, τα διαβόητα τάγματα ασφαλείας και άλλες ένοπλες φασιστικές οργανώσεις και με αυτές στράφηκαν ενάντια σε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και πρωταρχικά στο ΚΚΕ που σάλπισε Αντίσταση και στο λαό μας που πλήρωσε βαρύ τίμημα στους κατακτητές ναζί και στους αστούς πλουτοκράτες που λήστευαν το λαό για να πλουτίζουν καταδικάζοντάς τον στην πείνα και στο θάνατο.

Στην πραγματικότητα η αστική τάξη μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές “συμμάχους” της μεθόδευαν το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος για την επαναφορά της εξουσίας της αστικής τάξης μετά την Απελευθέρωση όπως έκαναν το Δεκέμβρη του 1944. Για το λόγο αυτό συγκρότησαν και τις αγγλόφιλες ένοπλες οργανώσεις που πολέμησαν ενάντια σε ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ.

Στο Β’ ιμπεριαλιστικό Παγκόσμιο πόλεμο που, όπως και ο Α’ ΠΠ, ξέσπασε στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το (ξανα)μοίρασμα του κόσμου από τους ιμπεριαλιστές (φασίστες και μη) και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ο Ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα μέχρι την απελευθέρωσή της από την τριπλή φασιστική κατοχή. Πάνω από 500 χιλιάδες ήταν οι νεκροί ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές των υποδομών, του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των ιδιωτών. Ανυπολόγιστης αξίας είναι οι αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί που καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής.

Όμως ο Ελληνικός λαός παρά τις τεράστιες θυσίες του δεν δικαιώθηκε με το διώξιμο των ναζί κατακτητών στις προσδοκίες του για μια νέα Ελλάδα. Το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα δεν αξιοποίησε τον απελευθερωτικό αγώνα ώστε να μετεξελιχθεί σε πάλη την εργατική-λαϊκή εξουσία αλλά έβαζε ενδιάμεσο στόχο τη λαοκρατία, γι’ αυτό και συμμετείχε στη λεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Αυτονόμησε, δηλαδή, την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή η αστική τάξη και οι Αγγλοαμερικανοί “σύμμαχοι” μηχανορραφούσαν και μεθόδευαν, για τα δικά τους συμφέροντα, την επαναφορά της αστικής εξουσίας μετά την Απελευθέρωση…

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), η οργάνωση των αγωνιστών/τριών των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και των μαχητών/τριών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι περήφανη για το μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941-1944, όπως και για τη μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε. Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940-1949. Με τη δράση μας συμβάλλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία, για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά και στην καταπίεση. Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, επίσης, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ που δημιούργησε το μεγαλείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.

Σήμερα κι ενώ εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας που πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος μαζί με τον ουκρανικό και ρώσικο λαό, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον διεξάγουν είτε συμμετέχουν σ’ αυτόν όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαό μας και τη νεολαία για καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και τις άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, για να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός συνόρων, για την έξοδο από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης ο ΕΑΜικός αγώνας, που έσωσε το λαό από την πείνα, διδάσκει για το σήμερα ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια για να ενισχύονται τα μονοπώλια, οργανωμένα μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, να παλέψουν κόντρα στους καπιταλιστές διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τους αγωνιστές, τους απογόνους και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους πολιτικούς πρόσφυγες να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Με την πείρα των αγώνων 1940-1949, αγωνιζόμαστε στο σήμερα για να έρθουν καλύτερες μέρες, για την κοινωνική απελευθέρωση».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: