Όταν οι Σοβιετικοί τιμούσαν τον Γλέζο με το βραβείο Λένιν – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Γλέζος πήγε πολλές φορές στην ΕΣΣΔ, όπου γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό από τις αρχές αλλά και τον απλό λαό. Ίσως η πιο σημαντική επίσκεψή του ήταν το 1963, όταν πήγε στη Μόσχα για να παραλάβει το βραβείο Λένιν.

Ο Μανόλης Γλέζος ήταν ένα σύμβολο της Αντίστασης και της Αντιφασιστικής Νίκης που η εμβέλειά του ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας μας.

Ειδικά στη Σοβιετική Ένωση, τη χώρα που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου ενάντια στο φασισμό, ο Γλέζος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Το 1959 στην ΕΣΣΔ κυκλοφόρησε μια σειρά γραμματοσήμων που έφεραν τη μορφή του, όσο αυτός ήταν πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή. Στο σχέδιο απεικονιζόταν στο φόντο η Ακρόπολη, για να θυμίζει την ηρωική πράξη του, μαζί με τον Σάντα, όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία, ενώ αναγραφόταν το σύνθημα: Λευτεριά στον ήρωα του ελληνικού λαού.

Ο Γλέζος ταξίδεψε αρκετές φορές στη Σοβιετική Ένωση και γινόταν πάντα δεκτός με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τις σοβιετικές αρχές αλλά και από τον απλό λαό, που του έδειχνε με θερμές εκδηλώσεις και μαζικές συγκεντρώσεις την αγάπη του.

Ίσως όμως η πιο σημαντική στιγμή ήταν το 1963, όταν πήγε στη Μόσχα για να τιμηθεί με το Βραβείο Λένιν. Η στιγμή αυτή καταγράφεται σε ένα βίντεο χωρίς ήχο, που κάνει ακόμα πιο υποβλητική τη δύναμη της εικόνας. Ένα ολόκληρο αμφιθέατρο χειροκροτεί όρθιο για ώρα τον Γλέζο, που παραλαμβάνει το βραβείο και χαιρετά το κοινό, ανταποδίδοντας την αγάπη του, πριν αρχίσει τον λόγο του στα ελληνικά.

Δυστυχώς δεν ακούμε τι ακριβώς λέει -αν και όσοι επιμείνουν, σίγουρα μπορεί να πιάσουν κάποια λέξη, διαβάζοντας τα χείλη του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δε μειώνει στο παραμικρό την αξία του βίντεο ως ενός σημαντικού οπτικού, ιστορικού ντοκουμέντου.

Υστερόγραφο

Οι ρωσομαθείς μπορούν να παρακολουθήσουν και αυτό το σοβιετικό ντοκιμαντέρ για τον Μανόλη Γλέζο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: