Νίκος Γόδας – Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας

Ο Νίκος Γόδας, ο ΕΛΑΣίτης κομμουνιστής, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού εκτελέστηκε στις 19 Νοέμβρη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, από το αστικό κράτος, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Τελευταία του επιθυμία να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Εκδήλωση με θέμα «Νίκος Γόδας. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στον Πειραιά «Τραβέρσο».

Θα μιλήσει ο Ανδρέας Σοφιανός, επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο εγγονός του Νίκου Γόδα, Χρήστος.

Υπενθυμίζεται πως στο «Τραβέρσο» λειτουργεί έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τα Χριστούγεννα (από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.).

Ο Νίκος Γόδας, ο ΕΛΑΣίτης κομμουνιστής, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού εκτελέστηκε στις 19 Νοέμβρη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, από το αστικό κράτος, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Ήταν μόλις 27 χρονών.

Παιδί προσφύγων από την Κοκκινιά, υπήρξε σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο, παίκτης του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει στους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή εντασσόμενος στις τάξεις του ΕΛΑΣ, όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού του 5ου Λόχου Κοκκινιάς. Συμμετείχε στη μάχη της Κοκκινιάς το Μάρτη του ’44 ενώ την ίδια χρονιά, το Δεκέμβρη, με το λόχο του πολεμάει τους Άγγλους στον Πειραιά.

Αρχές του ’45, αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας, άρρωστος από πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά τα Δεκεμβριανά. Τον καταδίδουν, συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Περνώντας από τις φυλακές της Αίγινας συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό αυτήν την περίοδο ότι αν και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, οι τότε ιδιοκτήτες της ομάδας δεν έκαναν τίποτε για να τον σώσουν εξαιτίας της πίστης του στις ιδέες του. «Όπως έστρωσε να κοιμηθεί» είπε, πιστός στο ταξικό του καθήκον, ο βιομήχανος και τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Μιχάλης Μανούσκος.

Ο Νίκος Γόδας έμεινε πιστός στα ιδανικά του μέχρι το τέλος του, δεν λύγισε. Τα τελευταία λόγια του πριν φύγει για την εκτέλεση που έγινε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας ήταν: «Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου». Τελευταία του επιθυμία να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Το παράδειγμά του, όπως και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών που βρέθηκαν στην ίδια θέση μένοντας μέχρι τέλους αμετακίνητοι στα πιστεύω τους, αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τις επόμενες γενιές κομμουνιστών στον αγώνα για το δίκιο του λαού.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Νίκο Γόδα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: