«Μόνον οι φωτογραφίες μου θα μείνουν στον αιώνα…» – Νίκος Κωνσταντινίδης «Ενθύμιον Εξορίας» – Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ

Αυτό που κάνει το άλμπουμ φωτογραφιών του Νίκου Κωνσταντινίδη ξεχωριστό είναι η με μεράκι και καλαισθησία δια χειρός διακόσμηση των σελίδων του, με τρόπο που να το καθιστούν ένα αληθινό έργο τέχνης, αντάξιο αυτών που διασώθηκαν από τους μαρτυρικούς τόπους εξορίας  και που δημιούργησαν εξόριστοι.

Τον 6ο χρόνο «ζωής» διανύει η ιστοσελίδα προσφορών στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr . Η ιστοσελίδα έχει σκοπό τον εμπλουτισμό του ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του Κόμματος και τη διάδοση του ιστορικού υλικού ως στοιχείου της γνωριμίας με την ιστορική διαδρομή του. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ιστοσελίδα  παρουσιάζονται πρόσφατες και παλιότερες προσφορές στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ ενώ η ενημέρωσή της συνεχίζεται διαρκώς με νέες προσκτήσεις.

Ανάμεσα στα πολύτιμα και συγκινητικά εκθέματα της ιστοσελίδας, ανακαλύψαμε το άλμπουμ φωτογραφιών του αγωνιστή Νικόλαου Θ. Κωνσταντινίδη στο οποίο δεσπόζουν οι φωτογραφίες από τον Μούδρο της Λήμνου, όπου βρέθηκε εξόριστος, μαζί με άλλους αγωνιστές το 1947, αλλά και από προσωπικές και οικογενειακές στιγμές χαράς και ξενοιασιάς.

Αυτό που κάνει το άλμπουμ φωτογραφιών του Ν. Κωνσταντινίδη ξεχωριστό είναι η με μεράκι και καλαισθησία δια χειρός διακόσμηση των σελίδων του, με τρόπο που να το καθιστούν ένα αληθινό έργο τέχνης, αντάξιο αυτών που διασώθηκαν από τους μαρτυρικούς τόπους εξορίας  και που δημιούργησαν εξόριστοι.

Στις πρώτες σελίδες διακρίνεται ζωγραφισμένος χάρτης της Λήμνου, η ημερομηνία δημιουργίας (;) του άλμπουμ («Φθινόπωρο 1947 – 13 Οχτώβρη») και το ακόλουθο τετράστιχο που φέρει την υπογραφή «ΝΙΚΟΣ»:

«Σώμα, ψυχή και κόκκαλα
όλα θα γίνουν χώμα
μόνον οι φωτογραφίες μου
θα μείνουν στον ΑΙΩΝΑ»

Ο Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1912 στο Καρς του Καυκάσου. Εγκαταστάθηκε στο Μεταλικό Κιλκίς το 1922 με την οικογένεια του.

Ως στρατιώτης βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο. Την περίοδο της Κατοχής πολέμησε μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και κατατάχτηκε στο 13ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Κιλκίς. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με προεξάρχουσα τη μάχη του Κιλκίς ενάντια στους Ταγματασφαλίτες.

Την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας ήταν στην Ομάδα Αυτοάμυνας στο Μεταλικό Κιλκίς, που σκοπό είχε την προστασία από την ασύδοτη δράση των Ταγματασφαλιτών.

Στη συνέχεια πιάστηκε, βασανίστηκε απάνθρωπα στα μπουντρούμια του Κιλκίς και εξορίστηκε για πολλά χρόνια σε πολλά νησιά, με πρώτη εξορία τη Λήμνο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

«Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Η στήλη παρουσιάζει πτυχές από γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, φιλοξενεί αναμνήσεις αγωνιστών και καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές, που χαράχτηκαν με αγώνες και αίμα στις χρυσές σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Δείτε τις όλες εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: