«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη»: Το ναζιστικό στρατόπεδο – κολαστήριο του Μπούχενβαλντ

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ κρατήθηκαν από το 1937 έως το 1945, 240.000 δεσμώτες από 32 χώρες, ενώ 60.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες, την πείνα και τις εκτελέσεις…Στο ίδιο στρατόπεδο δολοφονήθηκε ο Γερμανός κομμουνιστής ηγέτης Ερνστ Τέλμαν.

«Η εξόντωση του φασισμού και των ριζών του είναι το σύνθημά μας. Η ανοικοδόμηση ενός καινούργιου κόσμου, ειρηνικού και λεύτερου είναι ο σκοπός μας» (Όρκος του Μπούχενβαλντ)

«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη» είναι το σύνθημα που δεσπόζει στο σύμπλεγμα μνημείων που ανέγειρε το 1958 η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR) στις πλαγιές του βουνού Έττερσμπεργκ, δίπλα στο Μπούχενβαλντ, για να τιμήσει την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό. Το σύνθημα είναι χαραγμένο στο κεντρικό μνημείο που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φριτς Κρέμερ, που αναπαριστά τους απελευθερωμένους του φριχτού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ να δίνουν τον «όρκο του Μπούχενβαλντ»: Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη»: Το ναζιστικό στρατόπεδο - κολαστήριο του Μπούχενβαλντ

«Η εξόντωση του φασισμού και των ριζών του είναι το σύνθημά μας. Η ανοικοδόμηση ενός καινούργιου κόσμου, ειρηνικού και λεύτερου είναι ο σκοπός μας» (Όρκος του Μπούχενβαλντ)

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ κρατήθηκαν από το 1937 έως το 1945, 240.000 δεσμώτες από 32 χώρες, ενώ 60.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες, την πείνα και τις εκτελέσεις και πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24 του Απρίλη 1944. Στο ίδιο στρατόπεδο δολοφονήθηκε στις 18 του Αυγούστου 1944 ο κομμουνιστής ηγέτης Ερνστ Τέλμαν.

«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη»: Το ναζιστικό στρατόπεδο - κολαστήριο του Μπούχενβαλντ

Ανδριάντας του Γερμανού κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν που δολοφονήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, στις 18 του Αυγούστου 1944

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης θεμελιώθηκε τον Ιούλη του 1937. Βασικός του σκοπός ήταν να τροφοδοτεί μονοπώλια με εργατικά χέρια, κυρίως στους τομείς της παραγωγής πολεμικού υλικού και ενέργειας. Ήταν τμήμα του σχεδιασμού των μονοπωλίων, τα οποία είχαν αναθέσει στα Ες Ες τη διοίκηση όλων των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν με εντολή επιχειρηματικών ομίλων 136 «παραρτήματα» του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ στην Κεντρική Γερμανία και στην περιοχή του Ρουρ.

Μονοπώλια, όπως «Krupp», «Rheinmetall-Borsig», «Bochumer Verein», «IGFarben», «Junkers» και «BMW», μπαινόβγαιναν στην καγκελαρία του Χίτλερ και έκαναν χρυσές δουλειές, τόσο με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κατεχόμενων από τη φασιστική Γερμανία χωρών, όσο και με την καταναγκαστική εργασία χιλιάδων δεσμωτών σε αμέτρητα μικρά και μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στις 11 του Απρίλη 1945 οι κρατούμενοι του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η εξέγερση οργανώθηκε από κομμουνιστές κρατούμενους και αιχμάλωτους του Κόκκινου Στρατού.

«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη»: Το ναζιστικό στρατόπεδο - κολαστήριο του Μπούχενβαλντ

«Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη»

Το καλοκαίρι του 1943 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας είχε ιδρυθεί διεθνής επιτροπή, η οποία έφτασε τις 178 ομάδες. 56 απ’ αυτές είχαν συσταθεί από σοβιετικούς στρατιώτες.

Αποτέλεσμα της δράσης της παράνομης οργάνωσης ήταν η διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου οι κρατούμενοι εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία, η εξέγερση και τελικά η κατάληψη στις 11 του Απρίλη 1945, που προετοίμασε την απελευθέρωσή τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: