Κάτω τα χέρια από τη Γυάρο! Να διακοπεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας

Στη Γυάρο δεν χωράνε οι «κερδοφόρες επενδύσεις» τους, μόνο ο σεβασμός σε αυτούς που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν και η υπόσχεση ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.

Να διακοπεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γυάρο και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, με σκοπό να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία να το πηγαίνουν και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σύρου – Ερμούπολης.

Σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας τη στάση των άλλων παρατάξεων οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης σχετικά με τη μη τοποθέτηση ανεμομετρητή στη Γυάρο, εξέλιξη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σημειώνει: «Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η συντεταγμένη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις των παρατάξεων στο δήμο εξανεμίζονται όταν μιλάμε για “ανταποδοτικότητα”. Αυτό είναι το κοινό όραμά τους, ένας δήμος που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, κόντρα στις άμεσες και καθημερινές ανάγκες των πολιτών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την αδιαφορία που επέδειξαν απέναντι στο νησί, αλλά και των δημοτικών αρχών της Σύρου που δεν πίεσαν για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα και να καταστεί το νησί επισκέψιμο. Ο λόγος: «Το νησί πρέπει να απαξιωθεί για να γίνει φθηνό επενδυτικό “φιλέτο”. Από την άλλη, καμία κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση που υπερασπίζεται αυτό το σάπιο σύστημα δεν θέλει να υπάρχουν ιστορικοί τόποι που μαρτυρούν τους αγώνες του λαού μας».

Οσο δε για το επιχείρημα ότι η επένδυση δεν θα αλλοιώσει τον ιστορικό τόπο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, με drones θα πέσουν οι δεκάδες (77 μέχρι στιγμής) ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων; Δεν θα χρειαστεί να ανοιχτούν δρόμοι, να γίνουν προβλήτες, να πέσουν τόνοι τσιμέντο και σίδερο για τις βάσεις υποστήριξης; Δεν θα κατασκευαστούν βοηθητικές εγκαταστάσεις; Δεν θα γίνει όλο το νησί ένα εργοτάξιο;».

Τονίζει ακόμα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, τόσο στην ορνιθοπανίδα του νησιού όσο και στο σπάνιο θαλάσσιο είδος της μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους, που το 12% του πληθυσμού της ζει και αναπαράγεται στη Γυάρο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να εκφραστεί από φορείς και τους κατοίκους του νησιού η αντίθεση στην προοπτική εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και χαιρετίζει τη στάση των δύο δημοτικών συμβούλων που στήριξαν το ψήφισμα που κατέθεσε.

***

Την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να προχωρήσουν στη δημιουργία αιολικών πάρκων στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου εκφράζουν τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα, το Παράρτημα Λακωνίας εκφράζει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς. «Θυμίζουμε ότι η Γυάρος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα, καθώς “αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας”».

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και «καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τις ενέργειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο. Είναι βάναυση πρόκληση σε όσους εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους σ΄ αυτό το νησί που αποκαλούσαν οι ίδιοι “θανατονήσι”».

«Το νησί της Γυάρου δεν θα αφήσουμε να καταστεί τόπος κερδοφορίας ιδιωτικών επιχειρήσεων. “Όσοι ανέμους σπέρνουν θύελλες θα θερίσουν”.

Απαιτούμε μόνο σεβασμό σε αυτούς που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, και φυλακίστηκαν στον τόπο εκείνο, ανάμεσα τους και Λάκωνες αγωνιστές. Διατρανώνουμε ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα συνεχίσουμε μέσα από παρεμβάσεις, προτάσεις, να διεκδικούμε και να απαιτούμε από τα αρμόδια υπουργεία να πραγματοποιηθούν σωστικές παρεμβάσεις, αναστήλωση κτιρίων και να δημιουργηθεί προβλήτα, για να καταστεί το νησί επισκέψιμο», τονίζει το Παράρτημα Αρκαδίας.

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις του 2001 (ΦΕΚ 772/19-9-2001 Τεύχος Δ΄ και ΦΕΚ 1680/17-12-2001 Τεύχος Β΄) η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος που «χρειάζεται ειδική κρατική προστασία… διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών». Έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σ΄ αυτό.

Κλείνοντας, το παράρτημα Λακωνίας αναφέρεται σε κείμενο κρατουμένων της Γυάρου:

«Η Γιούρα είναι ο τόπος του μαρτυρίου, βασανιστηρίων και της εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντιστάσεως. Είναι η μελετημένη προσπάθεια να “μείνουν τα κόκαλά μας” εκεί και να μη γυρίσει πίσω κανείς. Η πείνα, η δίψα, οι πρωτάκουστοι ξυλοδαρμοί, η μέχρι λιποθυμίας καταναγκαστική δουλειά, η εγκατάλειψη στο έλεος του κρύου, της σκόνης, της ζέστης και της αρρώστιας ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι χαράδρες της Γιούρας είναι γιομάτες από αίμα και φρίκη».

***

Την  προσπάθεια επιχειρηματικού ομίλου να εγκαταστήσει  ανεμογεννήτριες στο νησί  της Γυάρου, «παρόλο που με δημοσιευμένες Υπουργικές Αποφάσεις  (ΦΕΚ 775/19-9-2001 , Τεύχος Δ΄ και ΦΕΚ 1660/17-12-2001, Τεύχος Β΄), το νησί έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και τα κτίριά του  διατηρητέα», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Σημειώνεται πως την αντίδρασή τους για αυτή την προσπάθεια έχουν εκφράσει και τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

«Το “θανατονήσι” της Γυάρου είναι μέρος της ιστορίας και των αγώνων του λαού μας  σε δύσκολες περιόδους της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είναι  ο τόπος που ιστορικά αποτέλεσε  φάρο ελπίδας και αγωνιστικότητας  για το λαό μας, όταν  το αστικό κράτος με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και βασανιστήρια προσπάθησε να εξοντώσει την αλύγιστη ψυχή χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΕΚΑΜ και συμπληρώνει ότι «από το νησί αυτό πέρασαν πολλοί από τους αγωνιστές που βρέθηκαν και στη Μακρόνησο  γιατί δεν θέλησαν να αποκηρύξουν τις ιδέες τους και να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας επειδή  πρωτοστάτησαν στους αγώνες για το δίκιο του λαού μας».

Επισημαίνει ακόμα ότι «σήμερα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών της  επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία μετατρέποντας τον θύτη σε θύμα, τα δύο αυτά μαρτυρικά νησιά φωτίζουν την ιστορική αλήθεια. Αποτελούν  πηγή άντλησης  πείσματος, θέλησης και υπεράνθρωπης  προσπάθειας  να κρατηθεί ψηλά η σημαία της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Έτσι, διαμαρτύρεται έντονα για την παραμέληση Γυάρου, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, γιατί άφησαν  τα μνημεία της να καταστρέφονται  στο πέρασμα των χρόνων, με τη  σημερινή κυβέρνηση να δίνει το τελειωτικό χτύπημα, αν τελικά συναινέσει στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και απαιτεί να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα μνημεία των ιστορικών τόπων Γυάρου και Μακρονήσου  και να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές ώστε να είναι επισκέψιμα στο λαό και τη νεολαία που πρέπει να γνωρίσει την ιστορία και τους αγώνες των προηγούμενων γενιών και να διδαχθεί από αυτούς.

Ριζοσπάστης902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: