Κατακραυγή για την εξύμνηση του δικτάτορα Μεταξά από την δημοτική αρχή Δάφνης-Υμηττού | Καταγγελία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Στην πρόσκληση που τύπωσε ο Δήμος για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είχε την φωτογραφία του δικτάτορα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «Στρατιωτικό – Πολιτικό Ηγέτη – Άνθρωπο του Πνεύματος». Μετά την κατακραυγή,  Δημοτική Αρχή απέσυρε την εν λόγω πρόσκληση. 

Τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά εξυμνεί η δημοτική αρχή Δάφνης – Υμηττού, προκαλώντας βάναυσα το λαικό αίσθημα και την ίδια την ιστορική αλήθεια.

Στην πρόσκληση που τύπωσε ο Δήμος για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είχε την φωτογραφία του δικτάτορα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «Στρατιωτικό – Πολιτικό Ηγέτη – Άνθρωπο του Πνεύματος». Μετά την κατακραυγή,  η Δημοτική Αρχή απέσυρε την εν λόγω πρόσκληση.

Το παράρτημα Δάφνης – Υμηττού της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καταγγέλλει τη στάση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας:  «Αποτελεί σκόπιμη αποσιώπηση πως το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου μπήκε σε έναν πόλεμο εναντίον ομοϊδεατών του γιατί το επέβαλλαν τα γενικότερα συμφέροντα του κεφαλαίου που ήταν συνυφασμένα μ’ αυτά του αγγλικού ιμπεριαλισμού, ενάντια στο γερμανο-ιταλικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Το ”Όχι” του Μεταξά στους Ιταλούς δεν είχε καμία σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες “Όχι” του ελληνικού λαού που έγραψε μία από τις ηρωικότερες σελίδες του στα βουνά της Πίνδου.

Αποτελεί θράσος η Δημοτική Αρχή να υμνεί έναν στυγνό φασίστα που διέπραξε το αδιανόητο: με την έναρξη της τριπλής φασιστικής κατοχής της χώρας παρέδωσε χιλιάδες πραγματικούς πατριώτες πολιτικούς κρατούμενους που ζητούσαν να πολεμήσουν τον εισβολέα (μέλη του ΚΚΕ και όχι μόνο) στην Γκεστάπο. Πολλοί από αυτούς που δεν εκτελέστηκαν έζησαν τη φρικιαστική εμπειρία των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Νταχάου, του Άουσβιτς, του Μαουτχάουζεν, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης.

Όσο όμως και να προσπαθούν να αποσιωπήσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία ο λαός δεν ξεχνά πως στον αγώνα κατά του φασισμού από τη μια μεριά ήταν η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και από την άλλη ήταν η πλειονότητα της αστικής τάξης και οι πολιτικές της δυνάμεις, που είτε συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή ως δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες είτε διέφυγαν στο εξωτερικό αναμένοντας το τέλος του πολέμου.

Η πρόσκληση που τελικά απέσυρε μετά τις αντιδράσεις η δημοτική αρχή

Για αυτούς τους λόγους μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη χώρα μας εορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι η απελευθέρωσή της, τον Οκτώβρη του 1944, ή η οριστική λήξη του πολέμου, την 9η Μάη 1945, με την αθάνατη εποποιία του Κόκκινου Στρατού και την άνευ όρων παράδοση των ναζί.

Σήμερα που οι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών χωρών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους είναι σε εξέλιξη με πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή η 28η Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν την δεκαετία του 1940 αποτελούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και συνέχειας αναδεικνύοντας πως μόνο ο λαός σώζει το λαό.

Σήμερα αντιτάσσουμε τα δικά μας ΟΧΙ:

  • ΟΧΙ στους ομοϊδεάτες των μεταξάδων, των ράλληδων, τσολάκογλων, κορρέδων (κατοχικός δήμαρχος Υμηττού), των δοσίλογων, που συνεργάστηκαν με τις φασιστικές κατακτητικές δυνάμεις. ΟΧΙ στο ιδεολόγημα της “εθνικής ενότητας”. Δεν μπορεί να υπάρχει “εθνική ενότητα” σε ταξική κοινωνία.
  • ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αιματοκυλούν λαούς με την ολοένα εντεινόμενη εμπλοκή της Ελλάδας.
  • ΟΧΙ στις ξένες βάσεις. ΟΧΙ ο στρατός μας εκτός συνόρων.
  • ΟΧΙ στους πολέμους που δημιουργούν χιλιάδες πρόσφυγες.
  • ΟΧΙ στη σημερινή πολιτική εξαθλίωσης του λαού.

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Δάφνης Υμηττού αποτίοντας φόρο τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους κατά του φασισμού θα καταθέσει στις 28 Οκτωβρίου στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο της Αντίστασης στην πλατεία της Δάφνης και στο Κάστρο του Υμηττού».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: