«Καλότυχοι, που κλείσανε τα μάτια και δεν είδαν…» – Οι θηριωδίες του φασισμού στα Καλάβρυτα (13/12/1943)

Σαν σήμερα, στις 13 του Δεκέμβρη 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τουφέκισαν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων και στη συνέχεια πυρπόλησαν τα σπίτια της κωμόπολης, διαπράττοντας το συγκλονιστικότερο δείγμα της χιτλερικής θηριωδίας και βαρβαρότητας στην Ελλάδα.

“Καλότυχοι, που κλείσανε τα μάτια και δεν είδαν,
δεν άκουσαν τους θρήνους, τις φωνές, το κλάμα,
που τράνταζε τους τοίχους του σκολείου
από τις αδερφές, τις κόρες, τις μανάδες,
τις γερόντισσες, τ’ ανήλικα, τα βρέφη,
που τις έκλεισαν μέσα και κατόπι
εβάλανε φωτιά για να τις κάψουν…”

(“Σφαγή“, Π. Χρονόπουλου)

Σαν σήμερα, στις 13 του Δεκέμβρη 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που έκαναν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην Αχαΐα και στο πέρασμά τους άφηναν πίσω τους θάνατο και ερείπια τουφέκισαν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων και στη συνέχεια πυρπόλησαν τα σπίτια της  κωμόπολης, διαπράττοντας το συγκλονιστικότερο δείγμα της χιτλερικής θηριωδίας και βαρβαρότητας στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί με στημένα πολυβόλα διέταξαν τους άνδρες να φωνάζουν: “Χάιλ Χίτλερ”. Μα εκείνοι απαντούσαν θαρραλέα: “Ζήτω η Ελλάδα!”. Τότε άρχισαν να πυροβολούν σπέρνοντας ομαδικά το θάνατο. 742 δολοφονήθηκαν σε κείνο το μέρος. Τρεις μόνο γλίτωσαν κι αυτοί βαριά τραυματισμένοι. Ο χώρος της εκτέλεσης έγινε χώρος δακρύων και θρήνων. Τα γυναικόπαιδα μαζεύτηκαν γύρω στα πτώματα ψάχνοντας να βρουν τους δικούς τους. Καταματωμένα κορμιά βρέθηκαν αγκαλιασμένα στο θάνατο. Πατέρες και παιδιά, αδέρφια φίλοι είχαν πέσει με σφιχτοδεμένα τα μπράτσα»…

Δείτε αναλυτικά:

Η ομαδική σφαγή και η πυρπόληση των Καλαβρύτων στις 13 Δεκέμβρη 1943 – Το συγκλονιστικότερο δείγμα της χιτλερικής θηριωδίας και βαρβαρότητας στην Ελλάδα

Στην τραγωδία του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν δική τους αυθαίρετη εξήγηση παραβλέποντας τα ιστορικά γεγονότα, ισχυριζόμενοι ότι έγινε μετά το φόνο  Γερμανών αιχμαλώτων από τον ΕΛΑΣ. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα που χτυπάει εδώ και δεκαετίες την παλλαϊκή ΕΑΜική Αντίσταση και το κόμμα που την οργάνωσε και τη στελέχωσε με το πιο εκλεκτό έμψυχο δυναμικό του, το ΚΚΕ, είναι γνωστή για την ικανότητά της να κάνει το άσπρο μαύρο, όχι όμως και για την ισχύ των «επιχειρημάτων» της.

Δείτε περισσότερα:

Γι’ αυτούς που «φορτώνουν» στον ΕΛΑΣ τη ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων συγκλόνισε και ενέπνευσε τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση.

Δείτε το αφιέρωμα της Κατιούσα:

«Μόνο αγκωνάρια απόμειναν, θέμελα γκρεμισμένα…» – 8 ποιήματα και 8 χαρακτικά για τη ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: